Vyrobte si doma fotoaparát. Stačí k tomu papír, krabice, lupa a lepidlo

 

Sice to vypadá jako slušné sci-fi, ale v reálu to opravdu funguje. Kamera obscura, jak zní název papírového foťáčku, byla známá a používaná už v 17. století. Výrobu zvládne opravdu každý, chce to jen trpělivost. Fotografie, které vzniknou, jsou totiž dočista jiné. Za celým kouzlem přitom stojí fyzika šesté třídy základní školy.

Kameru obscuru vymyslel muslimský matematik a filozof Muhammad ibn al-Hasan ibn al-Hajtham v první polovině 17. století. Vycházel ze spisů, které publikoval čínský filozof Mo Ti, který v 5. století př. n. l. popsal princip jevu, při kterém světlo procházející malým otvorem do temné místnosti vytvoří na protější stěně převrácený obraz předmětů před otvorem.

Objev to byl opravdu zásadní, protože aniž by to sám tušil, dal základy fotografii a vymyslel technologii, která se ve světě fotografií používá i dnes. Arabové byli výborní matematici a astronomové a kameru hojně využívali především v astronomii při určování polohy Slunce nebo slunečních zatmění. Když se obscura rozšířila do světa, byla využívána především malíři. Nejznámějším uživatelem byl sám Leonardo da Vinci.

Walter Bentley Woodbury, jeden z průkopníků fotografie, si ,"složil" svou první kameru obscuru z krabice na doutníky a brýlových čoček. Když to dokázal on, tak vy taky!

Obraz, který chtěl namalovat, se mu otočený promítl na plátno, on jej jen obkreslil a později doladil a dostínoval. Kamera obscura tedy šetřila malířům práci. V následujících desetiletích vznikaly její různé modifikace podle účelu, kterému měly sloužit. Pro vědce, malíře nebo jako turistické atrakce. Vznikaly přístroje se systémem zrcadel pro nepřevrácený obraz, malé kapesní, velké umístěné na rozhlednách a majácích. Už ale dost řečí, jdeme vyrábět.

Co budeme potřebovat?

  • Kartonová krabice
  • Válcová papírová krabice od prášku na nádobí nebo širší papírová trubice
  • Lupa
  • Svačinový papír
  • Izolepa
  • Ostrý nůž
  • Nůžky
  • Tužka

Na jedné boční stěně vyřízneme větší otvor. Na stěnu krabice, která je proti otvoru, postavíme trubici (válcovou nádobu) a obkreslíme podle ní kruh, který vyřízneme ostrým nožem. Do vzniklého otvoru zasuneme trubici tak, aby se dala zasouvat a vysouvat. K druhému konci trubice přilepíme izolepou lupu. Protilehlý otvor v krabici přelepíme průsvitným svačinovým papírem.

Máme hotovo, jak fotit?

Fotoaparát namíříme na jasně osvětlený předmět a sledujeme papírovou obrazovku. Objeví se na ní obraz předmětu, který je výškově a stranově převrácený. Obraz zaostříme zasouváním či vysouváním trubice. Světelné paprsky, které přicházejí od předmětu, se při průchodu čočkou lámou. Protínají se na promítací stěně a vytváří na ní převrácený obraz.

Kýženého efektu ale nedocílíme okamžitě. Kamera se musí nechat v klidu několik hodin, aby se obraz promítl na papír. Nic moc pro rodinné fotografování. S kamerou během focení zásadně nemanipulujte. A první pokusy o fotografování se vám vůbec nemusí povést. Chce to mít trochu fištróna a být trpěliví. Po každém nezdaru kameru přenastavte, nebo kompletně předělejte. Ujistěte se, že vše těsní tak, jak má.

Fotografie se mohou i vyvolávat

Jestliže chcete být více profesionální, vložte do svého foťáčku film nebo fotografický papír. Fotografie budou vypadat mnohem lépe a přitom si zachovají "ducha". Takovéto fotografie se ale musí vyvolat. To můžeme udělat v obyčejné vývojce, kterou lze jednoduše koupit. Cena se pohybuje se kolem 80 korun.

Výrobou kamery obscury zabavíte především děti. Výlet do tohoto doslova fotografického pravěku se jim jistě bude líbit a především stráví příjemný čas s rodiči. A počkejte na ten moment, kdy se vám povede vaše první historická fotografie. Jistě si najde své čestné místo ve vašem albu.