Jak vyčistit dům bez veškerých chemických přípravků? Naše babičky věděly

Není nad vůni prádla, když ho usušíte venku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nevoní vám savo a nechcete mít v koupelně zbytečně velké množství čisticích prostředků? Zkuste rady našich babiček, které opravdu fungují. Nemusíte ani chodit moc daleko, vsadíme se, že tak 80 % těchto přírodních čisticích prostředků určitě máte doma.

Píší to snad na každém obalu a flašce veškeré chemie, kterou máte doma. Dejte mimo dosah dětí. Když vaše dítě otevře například savo nebo přípravek na čištění odpadu, může to skončit tragicky nebo minimálně s problémy se zažíváním, které se nemusí nikdy vyléčit. Jestliže nemáte v koupelně dostatek prostoru, kam tyto nebezpečné přípravky dát, zkuste přesedlat na alternativu. Poděkuje vám i vaše peněženka, protože ušetříte nějakou tu kačku.

Zázračná sůl

Skvěle s ní vyčistíte špinavou troubu a koberce. Troubu před čištěním lehce nahřejte a postižená místa posypejte solí. Potom už stačí vzít tvrdý kartáč a nakonec vše vzít vlhkým hadrem. Dílo je dokonáno a skvěle se blýská. U koberce je to podobné. Špinavé místo posypejte a dva dny zašlapujte. Třetí den stačí sůl jen vysát a je to.

Cibulí, octem, citrónem na mastné skvrny

Velkého lesku při mytí oken dosáhnete, když do teplé vody přidáte trochu octa a citronové šťávy. Čaj si skvěle poradí se zaschlými kapkami, citron a ocet výborně odmašťují, a pokud je někde opravdu trvalá špína, zabere cibule, kterou postižené místo potřete.

Kromě oken můžete cibuli také využít do lednice, jestliže vám zapáchá. Je schopna do sebe natáhnout pachy. Stačí jen rozkrojit a vložit na pár dní do lednice.

Šťáva z cibule

Vypadá vaše digestoř a sporák jak po boji u Waterloo? Cibule vše zachrání. Zaschlé kruhy od umaštěných kastrolů vyřeší pouhá šťáva z cibule. Šťávou z ní špínu potřete a za 12 hodin všechno zmizí.

Černý čaj na "opatlaniny"

Patlají vám děti po podlaze a nábytku? Možná by vás to ani nenapadlo, ale otisků prstíčků vašich miláčků se dokonale zbavíte pomocí studeného černého čaje. Podlahu, laminát nebo dřevěný nábytek jím potřete, nechte chvilku působit a pak už jen doleštěte suchou utěrkou. Není nad lesklý, nejlépe černý nábytek.

Vonné olejíčky

Do rozprašovače dejte vodu, trochu rostlinného oleje a ovoňte ho trochou esence podle svého gusta. Na zašlou dřevěnou podlahu nebo prach na dřevěných policích směs nastříkejte a suchou utěrkou hned setřete. Povrchu se obnoví ztracený lesk a navíc se vytvoří ochranný film.

Obyčejný ocet

Ocet je pánem veškerých nečistot a v domácnosti velkým pomocníkem. Tak například koberce. Na jejich osvěžení skvěle zabírá, když je přejedete kartáčem namočeným do octové vody. Ocet výborně funguje i u kožených sedacích souprav. Po vyčištění jen nezapomeňte potřít kožený povrch lněným olejem a když se trochu vsákne, vyleštěte sedačku suchou utěrkou.

Trocha mouky

Ano, i mouka je výborným leštícím prostředkem. Ač se na první pohled vůbec nemusí zdát.  Na lesklé a chromované povrchy (aby byly opravdu lesklé) použijte hadřík, na který vysypete mouku. Výsledkem budete velice příjemně překvapení!

Prášek do pečiva

Pokud z odpadu dřezu nebo umyvadla cítíte nepříjemný zápach, vysypte do něj tři pytlíčky obyčejného prášku do pečiva. Odpad potom zalijte horkou vodou s octem a uvidíte ten šrumec!

Pár babských rad, které se vždy hodí

Když to přeženete s alkoholem a nechcete, aby to na vás někdo poznal a především, aby to z vás jednoduše netáhlo, je dobré sníst pár jablek. Po alkoholovém odéru se slehne zem.

Když to přeženete s tabákem a cigaretami a bojíte se, že doma za to dostanete výprask, žvýkejte bylinky. Je dobré je také hodně rozemlít mezi prsty, protože i ty zapáchají po kouři z cigaret. Skvěle se hodí máta, eukalyptus, meduňka nebo petrželová nať.

Na marihuanu pro změnu prý pomáhá mléko a čokoláda. Obsahují totiž velké množství tuku, ve kterém se THC rozpouští. Jestliže má nějaký student před zkouškou a ráno si dá "špeka", je mléčný maraton jeho asi jedinou záchranou.