Zahradníkův rok: sklízíme a sušíme ořechy, doplníme rašelinu a drť

Vlašské ořechy před uskladněním usušte
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Konečně jsme se dočkali onoho slibovaného návratu babího léta a to je ideální čas se věnovat zahrádce. Co nás tedy čeká ještě před zimou?

Ještě v tuto dobu sklízíme poslední plody podzimních odrůd jablek a hrušní, a proto připomeneme, jak správně postupovat, aby nám plody vydržely co nejdéle.

Sklízíme poslední plody jádrovin

"Při sklizni jádrovin pro dlouhodobé uskladnění je důležité, aby byly plody zcela zdravé, bez mechanických nebo jiných poškození. Proto vybíráme jen kvalitní ovoce a velmi šetrně je češeme. Postupujeme odspodu nahoru, z vnější strany dovnitř koruny, aby případně padající plody nepoškodily další. Vlastní technika česání spočívá v tom, že plod vezmeme zespodu do dlaně, nemačkáme ho příliš, lehce jím pootočíme a stopku přes prst oddělíme opatrně od plodonoše. Nedojde tak jejímu vytržení z plodu nebo přelomení, což je nebezpečné hlavně u hrušek, které se navzájem ostrou částí stopky propichují," radí pěstitel Petr Kumšta.

Ve správné sklizňové zralosti postupně sklízíme a vhodně uskladníme všechny zimní odrůdy jádrovin. Zásobují nás vitamíny a minerály po celou zimu.

"S plody zacházíme velmi opatrně. Malé, mechanicky poškozené nebo deformované ovoce vyřadíme při česání a co nejdříve je zpracujeme na šťávy, na sušení nebo využijeme v kuchyni."

Sklízíme a sušíme vlašské ořechy

Je také čas věnovat se úrodě vlašských ořechů. Ty usušíme na slunci, na půdě, ve stodole či v suché místnosti. "Teprve zcela suché ořechy nasypeme do koše nebo do sáčku, který dobře propouští vzduch. V žádném případě nesmíme ořechy umývat ve vodě, protože často nemají zcela uzavřenou skořápku. Voda, která pronikne dovnitř, může způsobit zplesnivění jader," upozorňuje pěstitel na správný postup při sklizni a skladování ořechů.

Doplňujeme rašelinu a štěpku

Také se můžeme postarat o záhony a zahradu či skalku před příchodem zimy. Protože rašelina i štěpka jsou přírodní materiály a podléhají přirozenému rozkladu, musíme tuto hmotu stále doplňovat. Čas od času podle Petra Kumšty je tedy třeba dosypat je na původní množství. To platí nejen pro okrasnou štěpku nebo drcenou kůru, ale i pro rašelinový substrát na vřesovištích a u brusinek i borůvek.

Chryzantémy nebo cínie chráníme před mrazy

Většinou je ještě pěkné počasí, ale občas nás mohou překvapit ranní mrazíky. Krásné rozkvetlé chryzantémy, ale i ještě kvetoucí cínie nebo afrikány můžeme zachránit jednoduchým přikrytím kartonovou krabicí nebo netkanou textilií. Je to řešení rychlé, pohotové a levné a zachráníme barevnou krásu ještě na několik dní.

Chryzantéma neboli listopadka rostlina původem z Číny a Japonska. Její květy mají mnoho různých barevných odstínů. Chryzantéma je nejpoužívanější rostlinou k dušičkové výzdobě hrobů.

 

Barevné podzimní krásky chryzantémy

Chryzantémy neboli listopadky jsou pravou ozdobou v podzimní zahrádce. Musíte jim ale připravit půdu bohatou na živiny. Nejlepším místem pro umístění chryzantém na záhonech je slunečné místo.

Většina těchto květin se množí dělením bohatých trsů a pro jejich výsadbu je nejvhodnější jaro.

Některé rostliny by vám přes zimu mohly vymrznout. Při sázení chryzantém počítejte s tím, že rostliny mají poměrně velký vzrůst, a tak je sázejte daleko od sebe. Záleží pochopitelně na tom, jaký druh chryzantém pěstujete.

Pokud jste si přes léto pořídili drobnokvěté rostliny v květináčích a doposud byly ozdobou teras nebo balkónů, nyní je můžete vsadit do zahrádky. Přihrňte je rašelinou a přikryjte chvojím.

Pokud chcete obdivovat krásu velkokvětých odrůd až do pozdního podzimu, nechte květiny v květináčích na balkóně nebo terase na místech, kde jsou chráněny před větrem a deštěm. Když je pak přenesete do chladnější a světlé místnosti a občas mírně zalijete, aby byla půda vlhká, pokvetou vám až do přelomu listopadu a prosince.