Nezapomeňte kontrolovat uskladněné hlízy mečíků. Před mrazem chraňte i zeleninu

Zahradu v zimě zabezpečte proti srnkám i zajícům, jinak vám poškodí i stromy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ani na přelomu roku, kdy už někde leží sníh, nesmíme zapomínat na zahrádku. Mohlo by se stát, že do jara nezbude z uskladněných hlíz květin vůbec nic. Zrovna tak věnujte čas zimní zelenině, která sice snáší chlad, ale může vymrznout. Co je třeba v zimě ještě udělat, aby nás nepřekvapil pohled na zničené zazimované květiny?

Květiny, jejichž hlízy na jaře přesuneme ze sklepů do zahrádky, potřebují trochu péče i nyní v zimě.

Mečíky napadá třásněnka mečíková

Zvláště choulostivé jsou hlízy mečíků. "Nejčastěji je napadají třásněnky mečíkové. Ty poškozují listy a květy, při skladování i hlízy. Obvykle se schovávají v suchých šupinách na povrchu hlízy, a pokud mají vhodné podmínky, hlavně vyšší teplotu, množí se a poškozují hlízy," připomíná pěstitel Petr Kumšta a dodává, že suché šupiny a zbytky listů byste tedy měli z hlíz včas odstranit. "Můžete to udělat i nyní, dodatečně. A jestli byly vaše mečíky během sezony třásněnkami napadeny, hlízy pro jistotu postříkejte, vhodným přípravkem je například Actelict," dodal pěstitel.

Mečíky, nebo také gladioly jsou hlíznaté rostliny. Hlíza ve volné půdě nepřezimuje, je nutné ji uchovávat v bezmrazém prostoru. Zásadou pro pěstování je dobrý zdravotní stav hlíz, vhodné stanoviště, doba a způsob výsadby a ochrana proti třásněnkám. Mečíky se rozmnožují vegetativně - nová hlíza vyrůstá ze staré, kolem té původní narůstají další menší hlízky.

Kontrolujte, aby stromy neohryzali zajíci

Napadne-li větší vrstva sněhu a vaše pozemky jsou v dosahu zvěře, zkontrolujte, zda zajíci a srny nemohou díky závějím přeskočit oplocení nebo najít jinou skulinku.

"Hlavně v tomto zimním období totiž trpí hladem a ovocné stromy jsou pro ně lákavé. Mladé stromky by měly být chráněny proti okusu vhodným chráničem z plastů nebo kovového oplastovaného pletiva. Toto pletivo je určitě vhodnější, protože jeho životnost je dostatečně dlouhá, aby stromky byly zajištěny po dobu vývoje," radí Petr Kumšta.

Pozorování zimní zahrady se vyplatí

Pokud přes zimu důkladně sledujete svoji zasněženou zahradu, můžete se leccos dozvědět a podle toho upravit výsadbu. "Tam, kde sníh taje nejrychleji, je místo vhodné pro teplomilné rostliny. Pokud někde sníh dlouho neroztává, znamená to, že je tam takzvaná mrazová kotlina. Stejně tak si můžete všimnout, kam vítr navál nejvíce sněhu, a kde je naopak závětří, také s tím pak musíte při příští výsadbě počítat," dává tip pěstitel.

Brambory na výsadbu snesou nižší teploty

Brambory nelze pochopitelně skladovat při hodně nízkých teplotách. Vhodná skladovací teplota pro konzumní brambory je asi 5 °C . Klesne-li pod 3 °C, mohou hlízy získat nasládlou chuť. Podle Kumšty dáváme pozor také na to, pokud sklep větráte. Nesmíte zapomenout větrací otvor včas zavřít a když hrozí velké mrazy, dobře ho utěsněte, třeba tak, že před sklo připevníte polystyrenovou desku.

Hlízy určené pro sadbu snesou teplotu nižší, 2 až 4 °C, ale namrznout nesmějí. Brambory by  se ve sklepě neměly skladovat ve vysokých vrstvách. V tomto případě by je mohlo ohrozit šednutí dužniny. "Poznáte ho velmi snadno, jakmile bramboru rozkrojíte, na okrajích jsou patrné šedé až černé skvrny, které se mohou postupně rozšiřovat až ke středu hlízy. Kromě nesprávného skladování může tuto chorobu zapříčinit také nešetrné zacházení při sklizni nebo to, že hlízy během skladování zbavujeme klíčků," upozornil Petr Kumšta.

Chraňte zeleninu před mrazy

Ačkoli jsou určité druhy zeleniny mrazuvzdorné, neznamená to, že není potřeba jim věnovat nějakou péči. Důležitá je ochrana proti holomrazům, kdy chybí izolační sněhová peřina. K zelenině přidejte více zeminy nebo kompostu a záhon obložte slámou nebo chvojím.