Autor protibabišovského webu: Lidi, proberte se! Jde o budoucnost našich dětí

Tomáš nemohl chybět ani na zatím poslední demonstraci proti Babišovi na Staroměstském náměstí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Volby do poslanecké sněmovny se nezadržitelně blíží. Podle mnohých stojí Česká republika na rozcestí mezi demokracií a možná i diktaturou Andreje Babiše. Půjde zřejmě o nejdůležitější rozhodnutí od roku 1989. Do zbraně volají nejen politici, ale i nejrůznější aktivisté. Jedním z nich je  i projektový inženýr Michal Majzner, který je součástí  hnutí "Proč? Proto!" Navíc teď přišel s dalším projektem, kterým chce lidem ukázat na pravý stav věcí.

Jak vás napadlo udělat web 5faktoru.cz?
Vzniklo to ve dvou krocích. V srpnu jsme se bavili, že by lidé v zahraničí potřebovali vědět, proč si myslíme, že je Andrej Babiš tak nebezpečný. Jsou to lidé sdružení v iniciativě Pulse of Europe. Údajně si mysleli, že jsme hysteričtí a přeháníme to. Zřejmě i těchto pět faktorů nakonec pomohlo změnit jejich názor.

Takže to zpočátku ani nemělo být publikované?
Původně jsem za půl dne sepsal pět faktorů v angličtině, snažil jsem se dát důvěryhodné zdroje, jako je například agentura Reuters, nebo jsem překládal naše důvěryhodné zdroje. Nazýval jsem to tak, jak to cítím. Tedy, že jde o rizika do budoucnosti na základě jasných faktů. V podstatě to odráží nějakou mou zkušenost s posuzováním rizik obecně.

Michal Majzner
- 34 let
- projektový inženýr v průmyslu
- zajímá se o politiku a kosmonautiku, hraje florbal
- aktivně se účastní demonstrací v rámci hnutí "Proč? Proto!"
- je autorem webu 5faktoru.cz

Jaká byla reakce zahraničí?
Údiv, že vůbec takový člověk, jako Andrej Babiš, může kandidovat na premiéra. Pak mi došlo, že stejnou věc by měli vědět i lidé u nás, kteří o všem podstatném rozhodnou ve volbách. Potřeboval jsem nějaký souhrn, ucelený obrázek těch složitých faktů a pavučin kolem Andreje Babiše. To jsem chtěl shrnout a předat lidem, kteří věc nesledují detailněji.

Máte v plánu obsah webu rozšiřovat na další kauzy spojené s Andrejem Babišem?
Asi ne. Máme Facebook a Twitter stránku, tam se snažíme nové věci sdílet, ale do textu přidávám jen skutečně zásadní věci, které jsem ještě opomenul. Je ale neuvěřitelné, že při každém zkoumání nacházím nové a nové šokující informace.

Jaké?
Například až včera jsem četl celý zbytek spisu StB agenta „Bureše“. Pokud je to padělek, jak přesvědčil Andrej Babiš soudce na Slovensku, tak je to padělek zřejmě naprosto unikátní a dokonalý. Zapamatoval jsem si jméno bývalého vysokého důstojníka StB, který se kolem Andreje Babiše údajně pohyboval. No, a brzy jsem narazil na Libora Širokého. Měl na starosti pronásledování rodin emigrantů.

A jaká je souvislost s  Babišem?
Při rozjezdu Agrofertu zastupoval tajemnou firmu ze Švýcarska, kterou Andrej Babiš odmítá odtajnit. Později se stal předsedou dozorčí rady Agrofertu. Vidím tam velmi temné linie, protože důstojníci StB měli samozřejmě posvěcení od nechvalně známé sovětské KGB. Proč lidé tohoto ražení mají opět ovlivňovat naši budoucnost? Jako by nám nestačil rok 1968.

Může se do vaší práce zapojit i veřejnost, například vám posílat podklady?
Určitě. Budeme rádi. Na Twitteru nebo Facebooku mohou poslat zprávu nebo napsat komentář, pravidelně je čteme. Například jedna paní již psala, že je tam na její vkus mezi fakty příliš hypotéz a emocí. Ale nejsem novinář, tak si nějaké hledání souvislostí na základě neúplných indicií mohu snad dovolit. Z dalších zdrojů toho vím více, než do krátkého textu a několika zdrojů napíšu. Chci se o své "tušení souvislostí" podělit. Ale zároveň chci, aby to bylo podloženo v maximální míře jasnými fakty.

Právě. Kde příspěvky berete a jak si ověřujete, zda nejde o novinářské kachny?
Když to šlo, tak jsem se snažil v české verzi čerpat z iDnes a Lidovek, což jsou velké mediální portály, které věci základním způsobem ověřují. Zároveň jsou vlastněny přes svěřenecký fond Andrejem Babišem, takže je těžko někdo může napadat, že věci proti němu účelově přibarvují. A nikdy to není zpráva sama o sobě, ale jsou to věci, které proběhly celým mediálním prostorem. To vím, protože to samozřejmě sleduji již delší dobu. Zbytek jsem se snažil dát z dalších důvěryhodných českých zdrojů. 

Kolik lidí na webu nyní spolupracuje?
Spolupracujeme na tom tři, včetně sociálních sítí.

Postavit grafiku a další věci, to asi nebylo zadarmo. Kde se berou peníze?
Z mého vlastního platu projektového inženýra. Zaplatil jsem hosting, to je asi 400 korun, nic velkého. Největší položkou by byla grafika a web, ale to udělal kamarád Tomáš Kozel zcela zdarma. Za to děkuju. Spolupracujeme pro společnou dobrou věc.

"Web by měl být v ideálním případě prázdný, abychom tak absurdní situaci takto nebezpečného člověka vůbec nemuseli řešit ve svém volném čase. Abychom se mohli věnovat něčemu smysluplnějšímu. Třeba rodině a ne obraně země před Andrejem Babišem."

Když jste o panu Babišovi slyšel poprvé v souvislosti s politikou, napadl vás takovýto vývoj?
Takovou fantazii jsem neměl. To jméno pro mne mělo temný nádech, ale nevěděl jsem, že přímo odtamtud přijde takové nebezpečí. V roce 2009 jsem ale tušil, že nějaké problémy mohou přijít. Již tenkrát jsem demonstroval před sídlem ČSSD, aby nespolupracovala s KSČM. Říkal jsem si, že pokud se nevyrovnáme s minulostí a budeme tolerovat stranu, která se ani neměla slušnost přejmenovat, tak že se nám to při nějaké krizi vymstí. A to teď nastává. Říkal jsem si, že třeba při nějaké přírodní pohromě může přijít krize demokracie. Nakonec si ale krizi paradoxně vyvoláváme svou pohodlností, nezájmem o politiku a tolerancí politika sovětského typu.

Kde je tedy současná česká politika, kde se nacházíme?
Podle mne asi skutečně stojíme na velikém rozcestí. Vinou Andreje Babiše tady může zavládnout nebezpečný režim, možná ještě horší než v Maďarsku a Polsku. V současné evropské situaci to může být další komplikace. Můžeme se dočkat toho, že hrozby z agresivního Ruska, nebo i jiné hrozby, Evropa nebude schopna zastavit . A to i naší vinou, kvůli zvolení člověka, který má kořeny hluboko v sovětské éře.

Je z toho cesta ven?
Jistě, odmítneme pokušení silné ruky, která už tolikrát v minulosti i současnosti vedla k válkám a jiným lidským katastrofám. Konečně se vymaníme ze spárů různých komunistů, čekistů, lidí z StB či dokonce KGB. Byla by to v podstatě pro mne druhá sametová revoluce.

Angažujete se i jinak než spravováním webu?
Snažíme se pomáhat, jak jen můžeme. V květnu Šárka Fialová svolala demonstrace s názvem "Proč? Proto!" a  již dříve jsme s ní organizovali několik akcí za stejným účelem – proti působení Andreje Babiše. Přirozeně jsem tedy pomáhal i v květnu a od léta jsme vymysleli také nápad s názvem Kroužkujeme osobnosti. Ten má odpovědět na otázku, zda je koho volit. Zdůrazňujeme možnost, že díky preferenčním hlasům lze zakroužkovat konkrétního člověka a poslat tak do Poslanecké sněmovny skutečně dobré lidi z demokratických kandidátek. Stojíme na stáncích a mluvíme s lidmi, točíme videa, zkoušíme, co se dá. Je nás zatím málo, proto každého dobrého člověka zveme ke spolupráci.

Je vůbec možné, aby volby dopadly jinak, než jak se to jeví podle předvolebních preferencí?
Prý je dle průzkumů nevídaně velké množství nerozhodnutých voličů, takže je to opravdu ve hvězdách. Doufám, že budou lidé rozumní. Velké množství zaměstnanců Agrofertu a skvělý marketing hraje do karet Babišovi. Na druhou stranu lidé napříč republikou, podle mých zkušeností, začínají vnímat nejrůznější lokální kauzy – jak nechvalně dopadli lidé, kteří s Andrejem Babišem obchodovali, jaké používá metody a jaké nejasnosti a temné informace kolem něj panují ohledně zneužívání moci.

Co byste tedy vzkázal lidem, kteří chtějí volit Andreje Babiše?
Určitě bych je chtěl poprosit, aby si nejdříve přečetli pět faktorů. Shrnutí je četba na tři minuty. Pokud budou mít o jakémkoliv bodě pochybnosti, že si třeba vymýšlím, mohou jednoduše kliknout na odkaz a podívat se na detailnější kapitolu nebo dokonce na další detailní odkazy. A pokud je to opravdu zaujme, máme tam odkazy na obsáhlejší publikace a videa, nebo mi mohou prostě napsat. Vím ale, že je ta volba hodně o emocích. O naštvání z dosavadních politiků. Jenomže to přeci není, že je tady jen Andrej Babiš a "ti druzí". Jsou tady i lidé skutečně důvěryhodní, třeba i lidé noví, kteří už konečně nemají komunistickou či mafiánskou minulost.

Takže se ještě může podařit přesvědčit voliče, aby pana Babiše nevolili na truc a protože jsou znechuceni současnou politikou?
Věřím v to. Kolega mi říkal, že chtěl ještě před prázdninami Andreje Babiše volit „aby jim ukázal, aby je vymetl, ty staré politiky“. Ale teď už začíná vidět, že podezřelé věci kolem něj asi nebudou náhoda. Reálně hrozí, že Andrej Babiš především zatočí s naší zemí. Není důvod, abychom se jako voliči sebepoškozovali zvolením právě jeho. Tahle země má spoustu skvělých, slušných lidí a někteří z nich kandidují. Stačí tomu věnovat několik minut a najít je. Navíc některé možná znáte, jsou mezi nimi odborníci i lidé opravdu důvěryhodní.

Jde o naši budoucnost?
Ano, ale nejen o naši. Ono je to skoro jako fráze, ale jde opravdu jde hlavně o budoucnost našich dětí či vnoučat. Lidi kolem Andreje Babiše, či kdo stojí za ním, ti jsou tak strašně silní, že jeho volba nebude na čtyři roky a možná ani na osm let. Může to strašlivě poznamenat tuto zemi, protože moc už Andreje Babiše začala zcela pohlcovat. On si to asi ani neuvědomuje, ale stává se diktátorem. Potřebujeme ho zbrzdit, bude to dobré pro naši zem a ve výsledku i pro něj. Diktatury nikdy nevedou ke štěstí a dobrému jménu diktátora v historii.