Pohádka o princi Babišovi končí po nechutné tahanici. Mesiáš byl vydán k trestnímu stíhání

Být pro každou legraci, udělat ze sebe "jednoho z vás". Taktika, která vychází
Zobrazit fotogalerii (5)
 

KOMENTÁŘ Klauni, šašci a darmožrouti, kteří za své obrovské platy jen žvaní a nedokáží nic vyřešit. Takový pocit musí mít každý, kdo sledoval maraton o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání za kauzu Čapí hnízdo. Zákonodárci se vzájemně napadali, jedna lež střídala ještě větší. Nechutná tahanice nedůstojná poslanecké sněmovny skončila po sedmi hodinách verdiktem "ano". Oba pány tak může policie trestně stíhat.

Když odhlédneme od řečnických klání v poslanecké sněmovně, které byly ošklivou kaňkou, jde o velký příběh. Nechybí mu nic, co má mít správný bestseller. Bohatý princ ze země Agrofert přijíždí ve svém fáru, aby spasil trpící chudáčky. Máme tu romantickou svatbu, odvážné činy neohroženého rytíře, ze kterého se však postupně klube spíše zloduch, který chce víc, než si kdokoli uměl představit. A tak přichází královská garda, aby ho uvrhla do hladomorny a odtrhla od povážlivě se vyprazdňující státní truhlice.

I když to vypadá jako parádní happy end, tak to tak ještě není. Právě šťastný konec celému příběhu zatím chybí. V každém případě je jisté jedno. Pohádka, jejíž příběh si psal sám Andrej Babiš za pomoci svých dvorních rádců, dnes definitivně skončila. Už i největší ignorant musí vidět, že velký boss, který se proslavil hesly o korupci, má máslo na hlavě. Babiš se, jako tradičně, převtělil do role oběti, jemuž ubližují všichni od politické konkurence, policie až po Českou televizi.

Jak se mu to hodí do krámu

Muž, který se sám pasoval do role zachránce národa a jenž ukazoval prstem na údajné zloděje, muž, který zavedením EET ochránil podnikatele tím, že stovky z nich poslal do kytek, muž, který se objevil na několika nahrávkách, kde zřejmě hovoří o účelové likvidaci nehodící se firmy i mediálním nátlaku, byl vydaný k policejnímu stíhání. Nepomohla mu ani poslanecká imunita, na které tolik lpěl i přes mnohé výkřiky v době, kdy byl ještě silný v kramflecích o tom, že poslanec je jen člověk a mělo by se tak k němu také přistupovat. 

"Jako právník jsem v žádosti nenašel žádné skutečnosti, které by odůvodňovaly trestní stíhání," řekl Babišův stranický kolega a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Bojovník proti zlodějině, úplatkům a všemu, co se mu zrovna hodilo do politického krámu, možná skončí v klepetech. Jaký to paradox, to zcela jistě. Ale překvapení? Ani v nejmenším. Větších či menších náznaků o činnosti Andreje Babiše tu bylo tolik, že by to vydalo na několik knih.

Pravda, jeho příznivci se stále křižují a přísahají, že jde jen o "účelovky" a "kampaně". Jde však o lidi, kteří nechtějí vědět víc, jsou omámeni někým, kdo jim vytvořil iluzi. Přesvědčil je, že polopravdy, pololhaní, zamlčování a překrucování faktů je zde běžným standardem. Takže vlastně nedělá nic, co už by tu nebylo.

"Já v tom žádnou trestní kauzu nevidím. Vidím volby," prohlásil Andrej Babiš.

Ještě je někdo tak naivní?

Nicméně dobrá, jen na chvilku připusťme, že by jeho vydání k trestnímu stíhání bylo načasované tak, aby hnutí ANO padlo ve volbách. Ale je někdo opravdu tak naivní a hloupý, aby si myslel, že se celá kauza s Čapím hnízdem nestala a vymyslela se někde na zelené louce? Že neexistují dotace, které si pánové Babiš a Faltýnek přihráli jako malou domů, a je to jedna velká konspirace "tradičních" politiků a Evropské unie? Že předseda hnutí ANO nemění své výroky, jak je to zrovna potřeba? Tak to bychom si pak opravdu zasloužili, aby se dostal k moci. Protože kdo chce kam...

Je možné, že říjnové volby vyhraje. Přes to všechno. Demokraticky a díky vůli lidu, nepochybně. Přesto, že vlastní průšvihy hází na jiné včetně rodiny, přesto, že vytvořil marketingovou bublinu, která nemá s řádným fungováním státu nic společného, přesto, že díky svým médiím manipuluje celou společností. Přesto...nebo právě proto, může být premiérem této země.

"Je to trapné a ta vaše ufňukanost je nedůstojná," vzkázal poslancům ANO Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Ale opravdu může? Který z poslanců by nechal vzniknout vládu v čele s člověkem obviněným z okrádání Evropské unie? Dnešek je dost možná politickým koncem Andreje Babiše. Na druhou stranu, on už několikrát dokázal, že se umí dostat z hodně velkých...potíží.

Absurdní celodenní frašku dokonali poslanci hnutí ANO, když nepřišli do sálu a neprojevili názor hlasováním, za který jsou koneckonců placeni daňovými poplatníky. Kostky jsou nyní vrženy. Další krok už je na orgánech činných v trestním řízení. A také na voličích.