Den, kdy tu všechno skončí. Dávné předpovědi se vzácně shodly

Podle některých výkladu mayského kalendáře mělo vše skončit na konci roku 2012
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Zemi zničí apokalypsa kolosálních rozměrů, nebudeme mít šanci. V historii lidstva se objevila celá řada předpovědí, které se nepotvrdily. Zatím. Důvodů ke konci života přitom byla celá řada. „Zajímavé na tom všem je, že ať jsme se měli potopit pod vodu, nebo třeba explodovat, jedna věc jako průvodní jev se objevila téměř vždy. A podle všeho jsme přesně v takovém bodu,“ řekl pro Čtidoma.cz amatérský věštec Jindřich Mráček.

Armagedon, apokalypsa, soudný den, konec života, den zúčtování (nebo Ragnarok, pokud jste Viking) atd. Je spousta pojmů, které tak či onak definují zkázu planety Země. Než ale svět upadne do všeobecné paniky a začne se nám drolit pod rukama, pojďme načerpat trochu útěchy.

Můžeme si totiž dovolit být optimisty, protože si schválně zkuste tipnout, kolik předpovědí zveřejněných na toto téma bylo pravdivých. Přesně tak, krásná kulatá 0. „Přesto je zarážející, že téměř všechny zásadní zmiňovaly změnu klimatu jako jeden z možných důvodů, proč to tady půjde do kopru. A když se dnes podíváme na počasí, které se mění, můžeme si myslet všechno možné. I když se tedy předpovědi v mnohém lišily, v tomto se vzácně shodovaly,“ uvedl pro Čtidoma.cz Jindřich Mráček.

Johannes Stöffler – 1524

V roce 1499 uznávaný německý astronom a matematik Johannes Stöffler předpověděl, že 20. února 1524 bude svět po velké potopě v podstatě „spláchnut“. Jeho výpočty byly založeny na několika planetárních konjunkcích ve vodním znamení Ryb, ke kterým mělo dojít právě během roku 1524. V Evropě bylo vydáno více než 100 různých brožur, které šířily informace o Stöfflerově předpovědi.

Samozřejmě důsledkem toho byla panika a obrovský boom v oblasti stavění lodí. „Vtipné bylo, že německý hrabě von Iggleheim postavil na Rýnu něco jako archu. Korunu všemu nasadila skutečnost, že v onen „soudný“ den začalo pršet. Na jeho archu se začali doslova škrábat lidé ze všech stran, několik z nich zemřelo.“ Svět neskončil a Stöffler oznámil, že se spetl a konec nastane v roce 1528. Věřil už mu jen málokdo.

Millerité – 1843(44)

Americký baptistický kazatel William Miller založil v polovině 19. století náboženské hnutí známé jako millerismus. Spolu se svými stoupenci vydával Millerite papers po celé Severní Americe, což pomohlo rozšířit jejich přesvědčení. Miller tvrdil, že druhý příchod Ježíše Krista nastane v roce 1843 nebo nejpozději 22. října 1844.

„Během této události měla být Země pohlcena ohněm, zatímco pár vyvolených mělo vstoupit na nebe s Kristem po boku. Millerité nakonec měli mezi 100 000 a 500 000 stoupenci, z nichž všichni věřili jeho teorii,“ vysvětlil Mráček. Jaké však muselo být jejich zklamání, když Kristus nepřišel a oni přežili.

Harold Camping – 1994 a 2011

Podle Bible je snaha předpovědět druhý příchod Ježíše Krista a vytržení beznadějná. I když to zní celkem jasně, neodradilo to některé křesťany od pokusu vyložit, kdy se Pán vrátí, aby soudil celé lidstvo. Harold Camping byl v proroctví soudného dne obzvlášť horlivý. Stavební inženýr v důchodu v roce 1958 spoluzaložil vzdělávací křesťanskou rozhlasovou síť nazvanou Family Radio. Během nadcházejících desetiletí si získala příznivce po celém světě. V roce 1992 Camping učinil svou první apokalyptickou předpověď.

Ve své knize s názvem „1994?“ napsal, že se Kristus vrátí 6. září 1994. Jak k tomu dospěl? „Věřil, že Bible je plná číselných vodítek o Ježíšově návratu, které bylo třeba dekódovat. Když se ale v ono datum nic nestalo, přiznal, že se asi vyskytla matematická chyba, takže své výpočty upravil na 29. září a pak znovu na 2. října. A aby toho nebylo málo, tak se postupně dostal až k 21. říjnu 2011.“ Když se zase nic nestalo, konečně uznal, že se celou dobu pletl.

Mayský kalendář – 2012

Mayové byli nejsofistikovanější a nejrozvinutější civilizací v předkolumbovské Americe, která dosáhla svého vrcholu kolem 6. století našeho letopočtu. Nejen že vyvinuli psaný jazyk, ale byli nadaní astrologové a matematici, kteří vynalezli komplexní a neuvěřitelně přesný kalendář. Ten měl skončit 21. prosince 2012 po cyklu dlouhém 5 126 let.

„Interpretace, že tento den skončí svět, byla podle mnohých naprosto jasná. Bylo to samozřejmě také velmi oblíbené téma pro média. Navíc jsme měli vzplanout, protože se začnou po celém světě šířit požáry, což zase není nic tak nereálného, a každý ví, jak takový oheň vypadá. Nakonec se ale přišlo k rozumnému závěru, že vlastně ani Mayové netvrdili, že dojde k armagedonu,“ doplnil pro Čtidoma.cz Mráček. Sorry jako, prostě jen další nedorozumění.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Před virem Epsteina–Barrové není úniku, způsobuje mononukleózu i rakovinu. Lék zatím neexistuje.