Zemanova pomsta bývá sladká. Někteří Babišovi příznivci volí Drahoše, aby ochránili premiéra

Bude se Andrej Babiš takto smát i po volbách? Co mu hrozí?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Současný prezident Miloš Zeman umí perfektně hodně věcí, ale v jedné jde do téměř extrémní dokonalosti. Pomsta mu vždycky chutnala a je úplně jedno, jestli se servíruje za tepla nebo studená. Zbystřit by tak měli příznivci Andreje Babiše, i jejich modla může být v ohrožení.

Hlava státu sice už není tak dobrý karbaník, jakým býval kdysi. Ale pořád si moc dobře uvědomuje, jaké karty má v rukou. Zeman už svoji partii začal rozehrávat. Ať už získá další pětiletý mandát, nebo ne, pořádně ve svém okolí uklidí. A v žádném scénáři nebude příliš potřebovat současného premiéra Andreje Babiše. Už ne, na co také?

Už ho nebude potřebovat

Je to vlastně logické. Prezident s předsedou vlády v demisi pekl, protože si moc dobře uvědomoval, že voličská základna hnutí ANO je velmi silná. Potřebuje samozřejmě každý hlas. Proto víceméně přešel Babišovy narážky a doporučení, koho by měl či neměl mít mezi svými spolupracovníky. Přešel, ale dobře si to zapamatoval.

Takže když se stane znovu prezidentem, začne si to užívat. V žádné z debat totiž ani nenaznačil, jak by se k premiérovi choval jako staronová hlava státu. Chtěl by znovu 101 podpisů, než by mu "požehnal" na druhý pokus o sestavení vlády? Dá se samozřejmě jen odhadovat. Ale v tomto je Zeman velmi čitelný, za což mohou dlouhé roky na politické scéně a skutky, které vykonal.

Voliči ANO váhají, není lepší Drahoš?

Za prvé by si tak s Babišem vyřídil účty, za druhé by mu jasně ukázal, že pánem je tu on, a za třetí by vyslal signál i svým dosavadním odpůrcům, že dalších pět let nemusí být tak strašných, jak si mysleli. Voliči hnutí ANO, kteří automaticky vkládají do obálky jméno Miloš Zeman, by tak měli zpozornět. Co když to Zeman dotáhne tak daleko, že odmítne akceptovat jejich miláčka v rámci své vrozené pomstychtivosti? Nebylo by to zdaleka poprvé, Zeman už vyřídil nejednoho borečka.

Jedinou jistotu tak Babiš má vlastně jen v případě, že se prezidentem stane Jiří Drahoš. Zeman už několikrát prohlásil, že trestně stíhaného Babiše jmenuje premiérem ještě dříve, než z Hradu odejde. I to je forma pomsty. Tentokrát by všem, kteří ho nevolili, ukázal, že jim ještě naposledy zavaří a pokazí, co se dá. I proto spousta příznivců hnutí ANO včera k volbám nedorazila. Ještě přemýšlejí. Lepší vrabec na střeše, nebo Babiš v premiérském křesle?

Klíčová slova:
ANO