Místostarosta Vlašimi: Je mi hanba, co jsme za národ. Necháváme se ovlivňovat lží a populismem

Karel Kroupa je místostarostou Vlašimi už dlouhých 16 let
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Město a obec s rozšířenou působností ve Středočeském kraji v okrese Benešov. To je Vlašim. Malebné městečko leží 20 km jihovýchodně od Benešova, 40 km severně od Tábora a je centrem mikroregionu Podblanicko. Je to také město s jedním z nejstabilnějších zastupitelstev v České republice. A právě jeden z členů, místní místostarosta Karel Kroupa (KDU-ČSL), nám poskytl rozhovor ke komunální i celostátní politice. Co říká na svých 16 let na radnici a jak vzhlíží k současné vládě?

Karlu Kroupovi je 58 let a za svůj život mnoho dokázal - již dvě desítky let zasedává v radě města, dlouhých 16 let je i místostarostou. Má také čtyři děti a dokonce je už i dědečkem.

Karel Kroupa - 58 let, místostarosta Vlašimi, ženatý, čtyři děti a tři vnučky. Záliby: rodina, sport (lyže, jízda na kole, voda). Po sametové revoluci začal podnikat v oboru servis a prodej elektronických zařízení. Nyní je již 16 let místostarostou středočeské Vlašimi.

Pane Kroupo, již dlouhých 20 let fungujete v radě města Vlašim a z toho 16 let jste místostarostou, čemu za to vděčíte?
V roce 1998 jsem byl osloven členy KDU-ČSL ve Vlašimi, jestli bych za ně nekandidoval. Z relativně nevolitelného místa jsem byl zvolen zastupitelem a poté osloven, jestli přijmu místo v radě města. Souhlasil jsem a jako úplný nováček jsem se v radě, která byla sestavena tak, že můj hlas nebyl v podstatě potřeba, rozkoukával a získával zkušenosti.

Hned čtyři roky po vás se do zastupitelstva dostal i pan Luděk Jeništa, který také celou dobu, těch 16 let, dělá ve Vlašimi starostu. To už musíte být sehraná dvojka, že? Je něco, v čem se neshodnete?
Není oblast, kde bychom měli úplně jiné názory. Ale samozřejmě jsme projednávali i témata, na která jsme názor měli rozdílný. Ale nešlo o žádné podstatně důležité záležitosti.

Tak to vám gratuluji, vždycky je důležitý příjemný kolektiv, ve kterém se člověk cítí dobře.

A vy jste za své dlouhé funkční období mnoho dokázali, co považujete za nejdůležitější?
Děkuji, to máte pravdu. Víte, já jsem nejradši, že jsme dokázali vytvořit skupinu lidí (koalici), které jde o prospěch města, a za poměrně dlouhou dobu se systematicky mohou dotahovat projekty, které jsme společně připravovali v horizontech delších než jedno volební období. Představte si, že připravujete projekt, přijdou volby a nové vedení z principu vše zastaví. To se bohužel někde děje a nevede to k dobrému.

A chcete i nadále pokračovat v díle a na podzim znovu kandidovat?
Rozhodně, máme ještě spoustu práce!

Letiště Václava Havla: Gigant se jménem prezidenta, co nesnášel létání, i místo několika tragédií. Více čtěte: ZDE.

Pravdou je, že za posledních 5 let získalo město Vlašim více než 320 milionů Kč zejména z evropských fondů. Komu, nebo čemu za to obyvatelé mohou nejvíce vděčit?
Současně s příchodem naší koalice na radnici jsme se stali pověřeným městem, bylo možno začít čerpat evropské dotace a my jsme tuto příležitost "chytili ihned za pačesy". Obklopili jsme se schopnými lidmi a "začali makat". Ale rozvoj města není samozřejmě zásluha jenom naše, ale mnoha kolegů z naší radnice, spolupracovníků zvenčí, ale také trpělivostí našich občanů při nejrůznějších omezeních, které investice vyvolávaly.

V roce 2013 jste kandidoval do Poslanecké sněmovny ČR. Jaké tam jste načerpal zkušenosti?
Sice jsem kandidoval, ale zvolen jsem nebyl. Ale nelituji toho. Na radnici se řeší záležitosti, které znám, rozumím jim a mohu nějak ovlivňovat. Sněmovna mně přijde moc odtržená od reality a nezávidím poslancům, kteří často musí hlasovat o záležitostech, kterým vůbec nerozumí. A je tam také moc "politiky".

 

Ke vzniku Vlašimi se váže pověst z doby vlády druhého českého krále, Vladislava II. (vládl 1152 – 1172). „Po dlouhé a strastiplné cestě přes Tyroly vstoupilo české vojsko do vlašské země (Vlachy) v severní Itálii. Po kapitulaci Milána se Čechové začali seznamovat s kulturou Italů, tedy Vlachů, kteří byli v té době v tomto směru považováni za evropskou špičku. Jedním z těch, kteří následně oslavovali chrabré činy českých hrdinů při vlašském tažení, byl rytíř, jehož sídlo se nacházelo nad řekou Blanicí. Krajina kolem jeho sídla byla bohatá na přírodní krásy, a ač nebyla tak slunná a nádherná jako ta vlašská, miloval ji a na památku své obliby vlašských mravů si začal říkat Vlašim.“

A neplánujete se v současné či budoucí době vrátit spíše k podnikání, nebo byste rád ještě nějaký ten rok vydržel v politice?
Já jsem začal podnikat již v roce 1990. Práce mě bavila a uživila. V roce 2002 jsem současně s uvolněnou funkcí místostarosty živnost pozastavil - když chce člověk něco dělat naplno, není možné dělat věci dvě najednou. Uběhlo dlouhých 16 let, doba se změnila a k této práci se rozhodně nevrátím. Vždyť práce je dost všude.

A nezměnil byste ve svém životě něco?
Ne. Mám často dojem, že dostávám víc, než si zasloužím. Mám velkou rodinu, spoustu přátel a prima partu spolupracovníků. Co víc bych si měl přát.

A když se vrátíme na závěr do vrcholové politiky, jak vnímáte současnou vládu Andreje Babiše?
Je mi smutno a často je mi hanba, co jsme to za národ a jaký příklad a odkaz dáváme našim dětem. Takto bych to v krátkosti shrnul, ať si to každý domyslí po svém... 

Mnohokrát vám děkuji za příjemný rozhovor i vaše odpovědi. Máte ještě nějaký vzkaz pro naše čtenáře i vaše voliče?
Moc bych si přál, kdybychom nezapomínali na to, co a jak bylo ještě před nedávnou dobou. Abychom všichni používali svůj rozum a zajímali se o to, co se děje kolem nás. Neměli bychom se nechávat ovlivňovat populismem, lží a strašením. Toho je bohužel kolem nás mnoho a mnoho občanů se tímto nechá velmi výrazně názorově ovlivňovat.

Jakub Landovský: Nenapadlo mě, že budu jednou na čele kandidátky. Neskončím jako Jiří Diensbier ml. Více čtěte: ZDE.