Kde končí svoboda slova v protestech proti Zemanovi: Co si o rudých trenkách na klopách myslí politici?

Filip Kořínek
Zobrazit fotogalerii (16)
 

Prezident Miloš Zeman je svůj. Ať si pod tímto představíme cokoli, tak to zkrátka je. Můžeme odsuzovat jeho chování, nebo mu naopak spokojeně tleskat. Co je ale vlastně prezidentská funkce, měli bychom ji ctít za každou cenu? Nebo máme právo na protesty? A pokud ano, kde je hranice? Existuje vůbec?

Prvním českým prezidentem byl Václav Havel, po něm nastoupil Václav Klaus. Oba měli více či méně příznivců i odpůrců. Ani jeden však nerozdělil národ tak, jako Miloš Zeman. Přitom ani jeden z nich nebyl čistý jako lilie, měli své "mouchy". Pravdou ovšem je, že současná hlava státu byla tolikrát usvědčena ze lží, že by zasloužil pár pohlavků a domácí vězení.

Už z toho nevyroste

Faktem je, že zatímco u dospívajícího jedince můžeme doufat, že z nešvarů vyroste, u Zemana už se jakákoli výchova dávno prošvihla. Na druhou stranu má kdokoli právo na něj pokřikovat hanlivá slova jako někde v hospodě a dávat mu najevo pohrdání? Zaslouží si to Zeman? Zaslouží si to úřad, který zastává?

První školní den se někteří rodiče základní školy v pražském Břevnově "vyzbrojili" červenými trenýrkami, aby tak ukázali, že s prezidentem nesouhlasí. Někdo je i proti takovému nesouhlasu, prý je to také příliš "drsné". Další souhlasí. Co na to tedy říkají naši politici napříč politickým spektrem (oslovili jsme i kandidáta do Senátu Pavla Fischera, ten se k této otázce vyjádřit odmítl)? 

Anketní otázka:
Někteří rodiče v pondělí protestovali proti prezidentovi Zemanovi tím, že si připnuli miniatury červených trenýrek. Je podle Vás takový protest správný a důstojný?

Pavel Telička (europoslanec)
Rodiče na takový protest mají právo a rozhodne byl důstojnější, než jak se v posledních letech projevuje hlava státu. Je vidět, ze prezident není prezidentem 10 milionu lidi, ale společnost štěpí. Je sympatické, ze lidem záleží, jakého máme prezidenta.

Miroslav Kalousek (TOP 09) na Facebooku: "Nelze se divit mamince, která protestuje proti tomu, aby škola zprostředkovala kontakt mezi dítětem a konzumentem dětské pornografie."

Jan Farský (STAN, poslanec)
Reakce rodičů zcela odpovídá vyjadřování a přístupu prezidenta Zemana. Považuji za správné upozornit, že jeho chování není v pořádku. Osobně bych nechtěl, aby někdo takto vystupující byl představován mému dítěti jako vzor.

Ctirad Mikeš (Mé město, starosta Mělníka)
S protestem nesouhlasím. Pan prezident navštívil školu jako představitel státu, ne jako ing. Miloš Zeman. Považuji to za zneuctění funkce prezidenta. Ztrácíme úctu k symbolům naší státnosti. Myslím si, že zvláště při připomenutí sto let naší samostatné existence bychom měli být o to v této věci zdrženlivější.

Josef Pátek (ODS, starosta Čělákovic)
Osobně považuji tento tichý protest za důstojný a nenarušující vítání prvňáčků ve škole.

Radka Vladyková (ANO, starostka Jesenice)
Do školních lavic a obzvláště prvních tříd dle mého názoru vyjadřování politických názorů nepatří vůbec. Ten den je slavnostní pro malého prvňáčka, to by měla být rodičovská priorita. Své názory by měl každý rodič vyjádřit hlavně ve volbách jako volič. Trenýrky na klopě lze asi akceptovat, pokřikování na prezidenta je však již zcela nedůstojné a za daleko hranicemi slušného chování.

Filip Kořínek (Věci černošické, starosta Černošic)
Ano, naprosto. Nesprávné a nedůstojné také podle mne je naopak to, jak se ve své funkci chová prezident Miloš Zeman. Naši společnost rozděluje a provokuje, celou zemi táhne k Rusku a Číně. Máme demokracii a svobodu, protestovat je v pořádku. Zřejmě to ti rodiče vnímají podobně a je dobře, že dětem jdou příkladem. Větší problém je naopak to, že až příliš mnoho lidí se u nás bojí svůj názor vyjádřit nebo si myslí, že to nemá cenu.

Jan Jakob (TOP 09, starosta Roztok)
Mám za to, že si ještě každý může na klopě nosit, co chce.

Stanislav Grospič (KSČM, poslanec)
Jsem přesvědčen, že takový protest není správný. Dává špatný příklad dětem tím, že jim ukazuje nesnášenlivost a nadřazenosti. Znevažuje význam státních institucí mezi něž patří i úřad prezidenta republiky. Do základní školy, tím spíše první třídy takovéto protesty nepatří.

Ivo Šanc (STAN, zastupitel Středočeského kraje)
Jestliže si rodiče připnuli miniatury červených trenýrek, které se staly symbolem trapností šířících se z Hradu, pak mi to jako protest a vyjádření občanského postoje připadá vtipné a samo o sobě i důstojné. Postup rodičů, kteří využili výjimečnou možnost kontaktu s prezidentem k vyjádření svého názoru, považuji za přiměřený a správný. Mimochodem, velice se mi líbil komentář, který parafrázoval nedávné výroky prezidentova mluvčího s tím, že prezident nemusel do školy chodit, protože vše podstatné k začátku školního roku už pronesl v minulých letech. Protože termín prezidentských voleb je v nedohlednu, nezbývá lidem než reagovat za pomoci malých červených trenýrek.

Ivan Gabal (kandidát do Senátu)
Když prezident sráží a rozeštvává společnost, místo aby ji sjednocoval, nemůže se divit, že lidé reagují naštvaně, chrání svoje děti a projevují svůj odpor.

Petr Štěpánek (Zelení, starosta Prahy 4)
První školní den má být především zážitkem pro prvňáčky. Tomu by měl každý účastník tohoto slavnostního dne přizpůsobit své vystupování. U nás v městské části Praha 4 tento den pojímáme občansky a komunitně. Na politiku máme stovky dalších dnů v roce.

Norbert Hlaváček (starosta Jenštejna)
Cokoliv si mohu soukromě myslet o někom ve vysoké ústavní funkci, třeba o prezidentovi, mám to tak, že k tomu úřadu (i když pro někoho třeba ne k té konkrétní osobě), patří nějaká elementární úcta na veřejnosti a zvláště při podobných příležitostech. Koneckonců byl zvolen demokraticky. A přestože nesouhlasím a nelíbí se mi dost věcí, které předvádí, také se mi nelíbí to, co předvádí ta rádoby "demokratická", "správná" a "spravedlivá" skupina odpůrců...

Petr Hannig (Rozumní, kandidát do Senátu)
Bylo to naprosto nevhodné. Média velmi ochotně vyzpovídala jednu matku s červenými trenkami na klopě, proč protestuje. Její odpověď byla ve svém důsledku signifikantní: "Protože nesouhlasím s tím, že byl zvolen Miloš Zeman prezidentem". Tato aktivistka s červenými trenkami na klopě vlastně nesouhlasí se svobodnými volbami. Chce návrat k totalitě, kdy se mohly volit jenom ty osobnosti, které doporučovala strana a vláda a tehdy i dnes všemocná média. Naprosto odporně vyznělo zvolání jedné z aktivistek, která zvolala na prezidenta: "Fuj, táhni". Je to velice smutné, když se tito lidé neštítí svým jednáním znesvětit první den svých dětí.

Petr Vychodil (ODS, starosta Králova Dvora)
Je to osobní vyjádření lidí a není to důstojné k hlavě pana prezidenta. Na druhou stranu, je správné a důstojné chování pana prezidenta?

Tibor Vansa (Piráti, lídr na Praze 4)
Protest formou decentních odznáčků či symbolů je od rodičů přiměřenou formou vyjádření politického názoru, který se hodí i na první školní den. Avšak pokřikování "Fuj" je již daleko za hranou - rodiče měli myslet na to, že dávají vzor, jak se chovat ve třídě.

Josef Nos (kandidát do Senátu)
A to příště vystrčí na prezidenta holý zadek?