Sluneční paprsky mohou mít fatální následky. Ročně zemře téměř 200 lidí

Hebká, do bronzova opálená pokožka je pro mnoho lidí symbolem zdraví a krásy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vyhřívání se na slunci u bazénu nebo na pláži. Tak si většina z nás představuje pohodu v létě. Zatímco jedni si opalování užívají, druzí končí v rukou lékařů s velmi vážnými zdravotními následky. Vliv slunečního záření na lidské tělo totiž bohužel není pouze kladný. Je dokonce životu nebezpečný...

Kůže hraje v našem životě velmi významnou roli. Její celková plocha je přibližně 1,6 až 1,8 m2, a je tudíž největším lidským orgánem. Kůže ale není jen naším vnějším obalem, má mnoho důležitých funkcí a úkolů. Je například důležitým vylučovacím orgánem. Prostřednictvím kůže vnímáme teplo, tlak i bolest. V neposlední řadě se v kůži tvoří působením slunečního záření vitamín D. Rozumné opalování je tedy v každém případě prospěšné. Naopak přílišné slunění má následky opačné.

Hebká, do bronzova opálená pokožka je pro mnoho lidí symbolem zdraví a krásy. Ovšem i zde platí pravidlo: všeho s mírou! Na vše, co potřebujete vědět, ještě než ulehnete na pláž, nám odpověděl přednosta Ústavu lékařské biofyziky 3. LF UK profesor Jozef Rosina.

Jak může UV záření ublížit kůži?
Nadměrné opalování způsobuje poškození kůže, které se projevuje nejdříve jako zčervenání, opakované časté opalování pak vyvolává předčasné stárnutí kůže (starší lidé si mohou všimnout, jak vypadá jejich kůže v dekoltu) a nejhorším poškozením kůže je vznik nádoru kůže (nejnebezpečnějším z nich je maligní melanom). Vnímavost k účinkům UV záření se hodně liší zejména podle barvy pleti (tzv. fototyp).

Jaké jsou statistiky onemocnění tímto typem melanomu?
Maligním melanomem onemocní kolem dvou tisíc lidí. Jde o jediný nádor, za který si člověk může sám. O život přijde ročně 130-170 žen a 170-190 mužů. Zatímco ženy se kontrolují častěji, na problém se přijde dříve. Muži se tak nepozorují.

Může nám sluneční záření poškodit také oči?
Vliv ultrafialového záření na oko se projeví většinou po delší době (6–12 hodin) úpornými bolestmi očí, slzením, světloplachostí a křečovitým sevřením víček. Tyto obtíže jsou způsobeny poškozením rohovky. Záření poškozuje také spojivky, vzniká zánět spojivek. Při opakovaných expozicích dochází k zákalu čočky (ideální ochranou jsou sluneční brýle s UV filtrem).

V jakém zdravotním stavu by se měl člověk slunečním paprskům vyhýbat?
Obecně by na slunce neměli chodit lidé s nádory různého typu, lidé s TBC, lidé, kteří berou imunosupresiva (léky snižující imunitu), lidé, kteří užívají v té době antibiotika (tam je důležité kouknout se na příbalovou informaci, která je součástí léku), pozornost mají věnovat svému zdravotnímu stavu lidé s vysokým krevním tlakem. Také ženy s orální antikoncepcí mohou reagovat na sluneční záření fleky na tváři, v dekoltu apod.

Co znamená číslo ochranného faktoru?
Každý člověk má vlastní dobu ochrany kůže. Ta se, v závislosti na typu kůže (fototyp), významně individuálně liší, může být v rozmezí řekněme od 1 minuty do 45 minut. To znamená, že pokud je člověk s fotopypem odpovídajícím ochraně kůže 10 minut na sluníčku právě 10 minut, jeho kůže odolá UV záření a následně nezčervená (první reakce na opálení). Pokud ale stráví na slunci déle, než je jeho doba ochrany kůže (např. oněch 10 minut), jeho kůže je již poškozována a nastupuje zčervenání. A tady může pomoci ochranný faktor krému na opalování. Ochranný faktorem krému (například 10) násobíte dobou vlastní ochrany (jako příklad jsme udávali 10) a dostanete číslo 100. To znamená, že pokud je kůže dobře namazaná tímto krémem (opakovaně, po každém koupání apod.), je chráněna už ne 10, ale 100 minut. Ještě jeden příklad pro pochopení. Kůže s dobou ochrany 5 minut, namazaná krémem s ochranným faktorem 20, je také chráněna 100 minut.

Kdy skutečně potřebuji faktor 50+?
Faktor 50+ je výhodný při pobytu v destinacích, kde je riziko spálení vysoké (Turecko SAE, Egypt a pod.). Krémy s takovým vysokým číslem ochranného faktoru vám snižují riziko poškození kůže (zejména ono předčasné stárnutí a vznik nádorů kůže).

Je pravda, že tmavý typ se s vyšším faktorem moc neopálí?
Rozlišujme dvě věci, jedna je zčervenání a druhá je zhnědnutí kůže. Nové krémy s ochranným faktorem nás chrání před oběma jevy. Chrání nás před zčervenáním (zčervenání kůže je vlastně zánět kůže), takže nás chrání před zánětem (všechny typy kůže) a chrání nás také před zhnědnutím (zhnědnutí při opalování je vlastně také ochranná reakce před dalším poškozováním kůže). Takže lidé chránící svou kůži krémy s vysokým faktorem 50+, chrání kůži před zčervenáním a zhnědnutím a kůže je tak více zdravá. U lidí s tmavou kůží jde o to, že jejich kůže obsahuje více "hnědého barviva", a proto při opalování více zhnědnou.

Opaluje slunce i přes mraky?
Sluneční záření je tzv. elektromagnetické záření a to má schopnost odrazu, a proto se můžete opálit, i když jsou mraky, sice ne přímým zářením, ale zářením odraženým. Podobně, a to je důležité vědět, vysoké procento záření odráží sníh (asi 80 %), voda asi 50 %, písek asi 25 %, dochází k zákalu čočky (ideální ochranou jsou sluneční brýle s UV filtrem).

Má slunce i nějaké pozitivní účinky?
Určitě má, již ze školy víme o pozitivní úloze v evolučních pochodech, má významný podíl na tvorbě vitamínu D, který je důležitý pro naše kosti a využíváme jeho vlastnosti při léčbě některých kožních onemocnění, například lupénky.

Klíčová slova: