Odhoďte brýle: Přídavné nitrooční čočky pomáhají tam, kam laser nedosáhne

Operace je už dnes v podstatě rutinou
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Říká se, že jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet. I silných brýlí se lze díky nitrooční operaci zbavit během několika minut. Ve srovnání s dlouholetými výdaji na brýle či čočky je zákrok dokonce efektivnější investicí. V mnoha případech však nestačí pouze ten "běžný" laserový, ale dioptrie je nutné korigovat implantací nitroočních čoček.

Kolem šesti milionů Čechů, tedy zhruba dvě třetiny naší populace, potřebuje korekci zraku. Pokud nepomáhají zrakovou vadu zcela korigovat brýle či kontaktní čočky a laserová operace nepřichází v úvahu, existuje ještě další řešení: implantace speciálních "přídavných" nitroočních čoček zvaných ICL. Při laserové operaci platí, že čím více dioptrií pacient má, tím větší množství rohovkové tkáně musí chirurg během zákroku pomocí laseru odstranit.

Dnes už jde téměř všechno

Jenže dioptrií mají někteří pacienti tolik, že by rohovkové tkáně muselo být odstraněno takové množství, že jí v oku nezůstane dostatek. V takové situaci, ale i v případě přirozeně až příliš tenké rohovky lékaři doporučují právě implantaci těchto speciálních nitroočních čoček. Ty, stejně jako laserová operace, korigují krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus.

ICL (Implantable Contact Lenses) se přidávají k původní čočce ke korekci krátkozrakosti, dalekozrakosti a astigmatismu. Vyrábějí se z jednoho kusu tenkého a vysoce flexibilního kolameru, který absorbuje UV-záření. Pro mladší pacienty jsou vhodnější tyto fakické čočky, které se usazují před ty původní. Vlastní čočka svojí akomodací zajistí vidění na blízko, umělá na dálku.

"Díky pokročilým metodám a vývoji technologií lze operačním zákrokem vyřešit téměř jakoukoli refrakční vadu. Pacienti nejčastěji volí laserovou operaci, avšak u vysokého stupně očních vad a v případě tenké rohovky je jedinou možností implantace nitrooční čočky ICL nelaserovou metodou," potvrzuje docentka Šárka Skorkovská, primářka oční kliniky NeoVize Brno. Podle ní je pro tyto zákroky ideální věk mezi 21 a 40 lety, dioptrická vada od -3 do -18 dioptrií nebo až +10 dioptrií s cylindrickou vadou nebo bez ní.

Vyšší počet dioptrií je komplikací i pro mladé

"Silné brýle jsou těžké a nepohodlné, navíc dochází ke zúžení omezení zorného pole a následně ke ztrátě periferního vidění," upozorňuje klinický psycholog Petr Křenek, a dodává: "Tento diskomfort člověka omezuje v běžném životě a vyřazuje ho z mnoha pracovních i volnočasových aktivit. Výsledkem je narůstající nejistota a ztráta sebevědomí, která může vést jedince k pasivitě, vyhýbání se kolektivu a také k depresím."

Ani střídání brýlí s kontaktními čočkami mnohdy situaci neulehčí. Navíc jedinci s oční vadou od -18 dioptrií už kontaktní čočky ani nemají k dispozici: "Pokud mají pacienti tenkou rohovku, střední nebo vysoký stupeň krátkozrakosti, dalekozrakosti či astigmatismu a vada se jim v průběhu jednoho roku nezměnila, jsou možnými kandidáty pro implantaci fakické čočky," uvádí docentka Skorkovská.

Fakické nitrooční čočky ICL se umisťují před vlastní čočku, takže akomodace oka zůstává zachována. Jsou příkladem implantátu, který splňuje ty nejvyšší nároky na snášenlivost a dlouhodobé setrvání v organismu. Hmotností nezatěžují nitrooční struktury a nijak je nedráždí. "Kvalita zraku, kterou přinášejí, může být při vyšších stupních refrakčních vad dokonce lepší než u laserových zákroků, protože nitrooční čočky zachovávají původní tvar rohovky," připomíná primářka.

Nitrooční čočky ICL jsou úlevou i pro ty, kteří rádi sportují, ale s dioptrickými brýlemi se svým koníčkům mohou věnovat jen s obtížemi. Pokud kvůli komfortu či jiným problémům nemohou používat ani kontaktní čočky, situace nenabízí mnoho východisek. „Zhruba v deseti letech jsem se nadchla pro volejbal, jenže balon mi mohl kdykoliv shodit brýle na mých sedm dioptrií a astigmatismus. Používala jsem kontaktní čočky, jenže po jejich intenzivním nošení lékaři zjistili, že u mě došlo k výraznému poškození povrchu oční rohovky," popisuje pacientka kliniky Lenka Tuzová.

Na obou očích jí pod čočkami vznikla nepravidelnost přední plochy rohovky, která jí přidala ještě další cylindrické dioptrie. "Musela jsem pak skoro rok nosit brýle, aby se mi rohovka vrátila do původního stavu. Brýle, které mi při sportu překážely, v zimě se zamlžovaly a v létě je bylo nutné střídat se slunečními, jsem nechtěla. Podstoupila jsem implantaci fakických čoček ICL, což jsou v podstatě nitrooční kontaktní čočky, a konečně si každý den užívám svobodu bez brýlí a čoček."

Věkem dochází ke snížení zrakové ostrosti

Čím je zraková ostrost s přibývajícím věkem nižší, tím větší má člověk potíže při čtení, psaní, při rozpoznávání lidí podle obličeje anebo při identifikaci drobných předmětů. Z praktického hlediska tato omezení vedou k tomu, že dotyčný nemůže ovládat některá zařízení jako například mobilní telefon, při řízení auta má ztíženou orientaci v prostoru a hůře se adaptuje na změny intenzity osvětlení.

"To u starších osob vede k tendenci upadat do pasivity a podléhat depresivním náladám. Nitrooční operace může v těchto případech výrazně zkvalitnit jejich život nebo je přímo do života vrátit," má jasno psycholog Petr Křenek. Pro pacienty ve věku od 45 let je nejvhodnějším řešením úplná výměna nitrooční čočky metodou prelex. Při tomto zákroku je vlastní čočka odstraněna a nahrazena speciálními typy umělých nitroočních čoček, jež zajišťují dobrou zrakovou ostrost na různé vzdálenosti, a to bez nutnosti nosit brýle. Implantace nitroočních čoček probíhá také při operacích šedého zákalu, a to většinou u pacientů starších 65 let.

Čočka k čočce

Zda je pro vás implantace nitrooční čočky vhodná, na to vám odpoví komplexní oční vyšetření, které zjistí přesnou oční vadu a další parametry. Operační zákrok se provádí ambulantně v lokální anestezii a trvá přibližně 15 minut. Oko je během operace znecitlivěno kapkami a druhý den pacient již na operované oko normálně vidí. Zákrok na druhém oku se obvykle provádí v odstupu 3 až 7 dnů.

"Kontroly pooperačního stavu probíhají první pooperační den, další po týdnu a dále podle stavu oka za tři až šest týdnů po operaci. Po dobu prvních třiceti dní doporučujeme klidový režim bez zvýšené fyzické zátěže. Po 4 až 6 týdnech dochází ke stabilizaci hodnoty dioptrií," vysvětluje primářka Skorkovská. Implantáty vydrží v oku celý život a nevyžadují žádnou péči. Při postupu vady nebo při sebemenších komplikacích mohou být z oka odstraněny a nahrazeny jinými.