Cukr je nepřítel štíhlé linie a hrozba pro vaše srdce. Víte, že působí negativně i na váš mozek?

Cukr je ve velkém množství velmi nebezpečný z mnoha důvodů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Cukr je přítomný skoro v každém jídle. Největší dávky jsou většinou obsaženy v těch nejlákavějších pokrmech. O to víc bolí fakt, že našemu zdraví velké množství cukru ubližuje, a to jak na těle, tak na duši. Víte, že cukr představuje rizika nejen pro srdce, ale i pro mozek?

Některé vědecké studie, které sledují účinky cukru, říkají, že je pro tělo škodlivý stejně jako alkohol a cigarety. Ten nejviditelnější problém se projevuje na přibývající váze a při nadměrné konzumaci. Neukojitelná chuť po čokoládě může mít i o hodně vážnější důsledky, které nejsou tak dobře vidět jako pár kil navíc. 

Na celém světě se ročně spotřebuje 160 milionů tun cukru. Tím se stává velmi významnou hospodářskou komoditou.

Srdce z cukru

Dlouhá léta vědci upozorňovali, že největším rizikem srdečních chorob je konzumace velkého množství nasycených živočišných tuků, které díky vysoké dávce cholesterolu v krvi ucpávají cévy. Výzkumy z posledních let ale poukazují na větší nebezpečí ze strany jednoduchých sacharidů a hlavně bílého cukru.

V Česku je spotřeba cukru oproti doporučení dvojnásobná. Nejžádanější jsou sladkosti, sladká pečiva a slazené nápoje. U těchto cukrových bomb by se jejich nežádoucí účinek mohl očekávat, ale u diety?

Zajímavostí je, že právě nízkotučná dieta může člověku přivodit nepříjemné starosti se srdečním onemocněním. Podobné diety totiž obsahují velké množství cukru. Boj za snížení tuku tedy paradoxně zvyšuje cholesterol v krvi a může tak způsobit zdravotní komplikace. Omezení přísunu sacharidů je druhá nejlepší cesta, jak snížit cholesterol. Na prvním místě zůstává dostatek pohybu při pravidelném cvičení. 

Roku 1841 vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích první kostkový cukr. Dnes na tento zajímavý český patent upozorňuje socha cukrové kostky. 

Cukr a deprese? 

Vliv cukru na funkci těla a rostoucí nadváhu by se dal očekávat, ale negativní efekt v mozku? Velké množství konzumovaného cukru má opravdu vliv na vaši duševní pohodu.

Při pravidelné konzumaci sladkostí zažíváme rychlé poklesy a vzestupy hladiny krevního cukru, které se projevují střídavými náladami, vzbuzují podrážděnost a mohou končit úzkostí a depresemi.

V první moment se po jídle s velkým obsahem cukru vyplaví serotonin, ale dobrý pocit je jen dočasný. Hladina cukru je tak jako na houpačce a navíc se k tomu připojuje závislost, kterou si lze na sladkých potravinách či nápojích vybudovat. Tím se dostáváte do začarovaného kruhu. 

Jsou i případy, kdy chronicky vysoké dávky cukru v krvi mají souvislost se zánětovými reakcemi v mozku, jehož důsledkem je klinická deprese. 

Ztráta paměti

Dalším seriózním rizikem, které může způsobovat strava s velkou dávkou cukru, je rozvinutí Alzheimerovy choroby. Někteří odborníci jí dokonce nazývají cukrovkou třetího typu. Důvodem je, že věkem odchází kvalita bílkovin v těle.

Na protein se naváže glukóza a oslabí danou bílkovinu. Jejich ztráta pružnosti a citlivosti receptorů způsobí, že choroba přichází o hodně dříve, než je přirozené. Prevence je stejná jako u potenciální srdeční choroby nebo obezity. Zdravý pohyb a rozumné množství cukrů ve stravě by měly být vítanou prevencí.