Sportem ku zdraví, nebo k trvalé invaliditě? Pozor na špatné zatěžování těla

Jaké zásady by měly zejména děti dodržovat?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jaro a léto jsou období, kdy se více věnujeme sportu a jiným fyzickým aktivitám. A to platí o dospělých i dětech. U dětí je důležité dbát především na to, aby při sportu či sportovním tréninku nebyly nerovnoměrně zatěžovány klouby a páteř. Při náročných pohybových aktivitách dětem hrozí i riziko úrazů, například v podobě vyvrtnutí kotníku. 

Problémy s pohybovým aparátem u dětí mohou pramenit z přetěžování, například během sportovního tréninku, kdy je jednostranně zatěžována pouze určitá část těla. Jednostranný trénink je pro děti nevhodný, vznikají při něm svalové disbalance a špatné pohybové stereotypy.

"Zjednodušeně řečeno, svaly jsou ve vzájemné nerovnováze, některé z nich mohou být oslabené a jiné naopak přetížené. Výsledkem je, že jsou pak nerovnoměrně zatěžovány klouby a páteř," upozorňuje primářka a ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová.

Běhání je celosvětově jedním z nejrozšířenějších sportů a volnočasových aktivit. Je to logické. Běh je snadno dostupný a není třeba horentních vstupních nákladů. Jenomže jak ho dělat opravdu pro zdraví? Čtěte zde.

Co když už nerovnováha existuje?

V případě, že již u dítěte svalová nerovnováha vznikla, například i v souvislosti s vývojovými změnami, je podle primářky pokračování v jednostranném tréninku velmi nebezpečné. Mnohem vhodnější je problémy s pohybovým ústrojím řešit pomocí odborné rehabilitace.

"Nabízí se například cvičení pomocí speciální metody INFINITY, která je díky jednoduchosti a možnosti variací vhodná i pro děti. Cvičení probíhá nejdříve jako nácvik s fyzioterapeutem a po zvládnutí metody je možné ji aktivně cvičit doma."

Nepříjemné úrazy

Čas od času si bohužel děti přivodí během sportovních aktivit úraz. Například v případě vyvrtnutého kotníku, kdy dochází k lehkému poškození vazivových tkání i otoku, je možná speciální rehabilitace již v počáteční fázi úrazu.

"U větších poškození vazivových a kostních tkání je většinou nejdříve nutný klid 4 - 6 týdnů, než může dětský pacient začít naplno rehabilitovat. Vhodnost terapie a rehabilitace by měl vždy posoudit odborný lékař," říká primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Vhodná rehabilitace pro děti

S novou rehabilitační metodou mohou děti po úraze rehabilitovat prakticky ihned. Umožňuje totiž cvičení v představě či v mikropohybu, což je pohyb v milimetrech. Cvičení v představě pomáhá udržovat svalový tonus a pohybový program, na který bylo tělo zvyklé.

"Cvičení v "mikropohybu" navíc stabilizuje a lépe hojí například i vyvrtnutý kotník," uzavírá lékařka Michaela Tomanová. I když se to možná může zdát jako banalita a říkáte si, že přeci všechna pravidla dodržujete, někdy je lepší se přesvědčit raději desetkrát. Následky totiž mohou být opravdu nepěkné.

Záda i klouby dostávají zabrat: Mnoha závažným onemocněním však můžeme předejít. Více čtěte zde.
Klíčová slova: