Vegetariáni na grilu. Jak si dobře pochutnat, když maso není na vašem jídelníčku?

Květákový burger
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Grilování, to je hlavně hromada masa. Omyl! Jde to i jinak. Těm, kteří se rozhodli jít cestou vegetariánství, se už nemusíte smát, protože pokrmy, které jsou schopni vyčarovat, jsou zdravé, čerstvé a chutné. Pojďme si projít několik alternativních tipů, jak se stravovat s rozumem. 

Základní předpoklad úspěchu je dobře nakombinovat suroviny. To, co se na první pohled může zdát jako náhražka, vás překvapí vynikající chutí. Grilovaná zelenina nutně nemusí být jen přílohou na vyvážení několika kil masa. 

Burgery jinak

Je jasné, že ten pravý americký burger se jen těžko obejde bez mletého hovězího masa. Pokud se rozhodnete svému tělu dopřát poněkud lehčí variantu, zkuste vegetariánský burger. Když totiž maso nahradíte cizrnou, bude vám možná trochu připomínat arabský falafel, ale pochutná si i masožrout. Další velmi zdařilou variantou je fazolový burger, kdy spojením fazolí, kukuřice a rýže vytvoříte výborný a na proteiny bohatý svěží pokrm. Pokud jste milovníky smaženého květáku, tak vůbec neváhejte a použijte tuto surovinu jako jednu z variant vegetariánského burgeru. Vidíte, jde to i bez masa. 

Špíz bez masa?

Nedůvěřivci se smějí pod fousy a hrdě si na špejle napichují šťavnaté kusy masa. Špíz ale nutně nemusí obsahovat maso žádného živočicha. Výborné jídlo si připravíte z čistě zeleninové varianty, a to nemusí být pouhá příloha. Masožrouti si jistě také velmi rádi zeleninový špíz jako přílohu k masu naservírují. Kombinací cukety, rajčat, cibule, papriky a sýru v dobře padnoucí zálivce z citronu a olivového oleje vytvoříte neodolatelně svěží jídlo, které rozjasní jídelní stůl. 

Calzone na grilu

Češi mají rádi plněné pokrmy. Jeden takový si můžete připravit i na grilu a nebudete k tomu potřebovat uzené ani slaninu. Čerstvou svěží pochoutku si vytvoříte velmi snadno. Pikantní plněná Calzone vytvoříte z obyčejného těsta na pizzu, které koupíte hotové v supermarketu; vnitřek stačí naplnit několika sympatickými surovinami. Použijte pikantní červené pesto ze sušených rajčat, několik obyčejných rajčat, čerstvý kozí sýr, rukolu a olej na gril.

Cukr je nepřítel štíhlé linie a hrozba pro vaše srdce. Víte, že působí negativně i na váš mozek? Více čtěte zde.
Klíčová slova: