Dodržujete vánoční zvyky a tradice? Některé z nich by neměly být zapomenuty

Držíte půst? Nebo si říkáte- nene já nemusím, já už ho vidím... Jaké jsou další Vánoční zvyky, podívejte se do fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Vánoce se kvapem blíží a každý z nás je oslaví trochu jinak. Co u vás doma, jste moderní rodinou, nebo máte rádi staré tradice a zvyky a opravdu je stále dodržujete? Víte vůbec, jaké vlastně jsou a odkud je máme?

V dnešní době se dávné zvyky a tradice už tolik nedodržují, ale je to velká škoda. Tyto zvyklosti mohou zpříjemnit a obohatit nám celý Štědrý večer. Hlavním účelem je spojit rodinu, aby je konala právě spolu; a co jiného je účelem Vánoc, než být právě veselý a pospolu.

Jsou takové tradice a pověry, které by neměly být zapomenuty. Máme pro vás přichystaný malý rozbor tradic, zvyků a pověr, které mohou obohatit váš Štědrý večer a zpříjemnit tak vánoční atmosféru.

Tradice na Štědrý večer

Mezi tradice patří například lití olova. Zde panuje mnoho pověr, ovšem trendem se staly přímo sady pro to určené, kde máte v návodu vepsané i významy k určitým tvarům, jenž by vám váš patvar vytvořený právě kápnutým olovem do studené vody mohl připomínat. Další klasikou je krájení jablek v půl. Říká se, že pokud se po rozkrojení objeví hvězdička, budete další rok zdraví, ovšem pokud se tam objeví křížek, tak ten znamená neštěstí či smrt.

Nezapomínejme na tradiční vánoční koledy. V dnešní době jich ubývá, ovšem ty právě dodají tu spravnou atmosféru.

Kapr nejen k večeři

Pokud patříte mezi milovníky zvířat a nejste úplným nadšencem kapra k večeři, můžete si jej zakoupit jen kvůli tradici a zachránit mu tak i třeba život. Prodejců na ulicích s kapry bývá nespočet, ale kapr nemusí skončit na talíři. Udělejte dětem radost a nechte si kapra na Štědrý večer ve vaně.

Po příchodu Ježíška kapra můžete jít vypustit a dát mu volnost. Ovšem tradicí je ponechat si šupinu a vysušit ji. Při večeři se tak dá pod polívkový talíř a říká se, že člověku šupina přinese bohatství a štěstí, proto se pak nechává po celý rok v peněžence. V některých domácnostech se k tomu přidává třeba hezky vyleštěná mince.

Pouštění lodiček

Zde se vaší kreativitě meze nekladou. Někdo dává přednost tradičním ořechovým skořápkám, někdo upřednostní moderní plovoucí svíčky. Dobré je zvolit pro každého člena rodiny jiný typ svíčky, abyste si je poté rozeznali.

Plovoucí svíčky se zapálí za každého zvlášť a pustí se například ve velké míse plné vody. Pak už se jen sleduje jejich směr, kam plují. Majitel lodičky, která pluje ke středu, brzy odejde do světa, naopak ten, kterého lodička se drží při kraji, zůstane ještě rok doma.

Vdá se, nevdá se

Zvyklostí pro dívky v domácnosti je také házení střevícem. Na Štědrý den se svobodné dívky postaví nejlépe v chodbě zády ke dveřím a hodí svým střevícem (nebo klidně teniskou) přes své rameno za sebe. Pokud jde špička směrem ke dveřím, dívka se prý do roka vdá. Pokud ovšem jde špička opačným směrem od dveří, dívka ještě zůstane rok doma.

Jak je to se jmelím?

Jmelí je stejně jako vánoční hvězda tradiční rostlinou pro tento den. Mělo by být zavěšené na rámu dveří či vlastně kdekoli v bytě, umístěné u stropu. Polibek pod jmelím o Štědrém dni má zajistit lásku až do příštích Vánoc. Málokdo ví, že jmelí má být darované a ne námi kupované, aby přineslo štěstí.

Jaké máme pověry?

Říká se, že před půlnocí by se neměl například psát milostný dopis, v dnešní době tedy smsku či mail. Znamenalo by to budoucí rozchod. Také by se nemělo prát, to prý přináší smůlu a neštěstí. Dále je asi všemi známou pověrou, že při štědrovečerní večeři by se nemělo zvedat od stolu, dokud všichni nedojedí. To přináší smůlu. Další oblíbenou pověrou je půst během Štědrého dne, abychom večer viděli zlaté prasátko. Ale upřímně, kdo z nás to vydrží, když celý byt voní tolika lákadly.