Sbalte si kufr na dovolenou jako profesionál. Využijte každičkého místa

Tenhle kufr rozhodně není sbalený dobře, jak na to?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Každý z nás by nejraději cestoval nalehko, svižně a efektivně. Jenže k tomu je třeba dát vašemu kufru pořádný systém. Jak ale správně využít jeho kapacit a přitom ho nakonec dokázat zavřít?

Balení kufrů je nejen pro děti, ale i pro spoustu dospělých lidí poměrně velkým rébusem. Jak se tedy vyhnout přeplněnému zavazadlu, v němž je navíc polovina věcí naprosto zbytečně a část věcí naopak chybí? Jak docílit toho, že ho sbalíte efektivně, snadno, lehce, a to jak v případě, že jedete na pár dní na festival, nebo naopak na tři týdny k moři?

Bezesporu na to je třeba určitého "know-how", ale pokud se to naučíte, pak to pro vás bude do budoucna rutina. Zkusili jsme pro vás sestavit nějaká základní pravidla, jak docílit toho, že do kufru nacpete vše a ještě k tomu ho dokážete i zavřít.

Rozmyslete si, jaké oblečení potřebujete

Pokud vás například na festivalu čeká i nějaká slavnostnější příležitost, na služební cestě jste po skončení oficiálního programu zváni na galakoncert nebo si třeba střihnete ples, pak se samotřejmě vyplatí využít nejen kufru, ale i speciální tašky na oblek nebo večerní šaty.

Někdy ale nemusíte ani mít podobný program, stačí jen, když cestujete k moři a využíváte tam luxusní hotel. Takové totiž často mají na večeře předepsaný "dress-code", kdy třeba ani na večerním baru nemůžete být v bikinách nebo šortkách.

Nedovolte vašim sprchovým gelům a dalším tekutinám vytéct do kufru. Proto, aby se to nestalo, si je pojistěte igelitem. Snažte se využívat každého volného prostoru a sbírejte před cestou všechny možné krabičky, budou se hodit.

Základem je mít už v hlavě sestavené outfity a sbalit si věci, které se dobře kombinují, a ty, které sami nosíte nejčastěji a cítíte se v nich dobře. Nemá totiž žádný smysl si brát mnoho věcí a outfit si sestavovat až na místě. A i kdyby se vám něco umazalo, lepší hotely nabízejí čistírny nebo žehlírny, kde se o vaše oblečení dobře postarají. A nebo si můžete něco přikoupit, stejně byste to udělali.

Samotné sbalení kufrtu

Když už máte před sebou připravený kufr, je třeba začít tím, co dáte na samotnou spodní vrstvu. Tam bezesporu patří obuv, přičemž každý pár by měl být zabalený zvlášť do tašky či pytlíku. Boty ukládejte podél kratších stěn zavazadla. Doprostřed, do prostoru mezi zabalenou obuví, pak patří toaletní taška, knihy, spodní prádlo a také spodní trička.

Pokud chcete prostor zavazadla využít maximálně, pak složená trička srolujte a jednotlivé roličky naskládejte na dno hezky napevno. Vůbec se nemusíte bát, že je pak vyložíte na hotelu zmačkaná, spíše naopak.

Spodní vrstvu máte sestavenou, nyní se pokračuje se střední. Tam by měly být běžné měkké věci - kalhoty, sukně, blůzy, košile, pulovry, vrchní trička nebo kravaty. Pokud do kufru skládáte i košile, pak jim rozložte límeček. Jestli se chcete cítit jako profesionál, pak na oddělení vrstev můžete využít hedvábný balicí papír, který nic neváží, ale oblečení ochrání od pomačkání.

Hezky do finále

Na samotný vrch kufrtu pak patří sako, kabát či svrchník, pokud tedy nepoužijete zvláštní tašku na oblek, kabát a večerní šaty, které hned po vybalení zavěsíte na ramínko. Zatímco košile jste do prostřední vrstvy uložili zapnuté a složené, kabát do horní vrstvy kvůli lepšímu využití prostoru naopak skládejte zásadně rozepnutý. I tady je rozumné jednotlivé vrstvy oddělit hedvábným papírem.

Dále sem patří také drobné doplňky v malých taštičkách či krabičkách - pásek, manžetové knoflíčky, šperky a podobně, pokud je samozřejmě nevezte nějak zvlášť. Mezi vrchní vrstvu oblečení a víko pak opět dejte ochrannou vrstvu hedvábného papíru. Následně kufr zavřete a můžete s radostí cestovat, jelikož všechno vaše oblečení bude v bezpečí