Jerky zažívají boom. Proč je sušené maso vhodné při hubnutí i pro sportovce?

Jerky, tedy sušené maso, zažívá celosvětový boom
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Sušené maso zažívá v posledních letech především díky svým nutričním hodnotám velký boom. A to i v České republice. Jerky, jak se sušeným masům také říká, si oblíbila celá řada spotřebitelů, a to od vrcholových sportovců až po ty, co se snaží nějaký ten gram shodit. V čem je sušené maso tak jedinečné? 

​Sušení masa je jeden z nejstarších způsobů úpravy jídla pro dlouhodobé skladování. Tuto metodu využívali již staří Egypťané pro skladování masa, ovoce i ostatních potravin. Téměř k dokonalosti to ovšem dovedli až indiáni. Maso jednoduše sušili na sluníčku.

Navíc se zachováním maximální dávky energetické hodnoty při minimální hmotnosti. Sušené maso jim tak usnadňovalo jejich kočovný život spojený s dlouhým putováním. S vynálezem elektřiny pak začali lidé potraviny uchovávat v chladicích boxech. Dnes se k "jerky" vracíme jako k energeticky vydatné a zdravé potravině.

Co jsou vlastně jerky?

Jerky jsou sušená konzervovaná masa, nejčastěji hovězí (případně bizoní), drůbeží či vepřové. Masa se před přípravou nařežou na tenké plátky, obvykle se namarinují, okoření a solí a potom se suší při teplotě kolem 70 °C. Sušená masa lze skladovat při pokojové teplotě a jsou dobře stravitelným zdrojem energie a bílkovin.

Nutriční hodnoty - hovězí jerky 25 g: Energetická hodnota: 254 kJ/ 60 kcal, tuky: 1 g, sacharidy: 0,25 g, bílkoviny: 12,5 g, sůl: max. 1 g

Pro sportovce i jako součást při hubnutí

Sušené maso má celou řadu možností, kde ho lze s úspěchem použít. Dokonce je možné sušené maso brát jako zdravou a pro hubnutí ideální potravinu plnou bílkovin, i jako výborný zdroj energie a vitamínů.

To jistě využijí hlavně sportovci nebo profesionální řidiči na dlouhých trasách. Jerky lze brát i jakousi "náhradu" nezdravých chipsů či sladkostí třeba při sledování televize. Velmi často se však sušené maso bere i na cesty jako potřebná výživa, jelikož se jedná o neobjemnou a prakticky balenou potravinu, která je rovněž vhodná pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu.

Rekordní výživové hodnoty, málo kilojoulů

Vysoké výživové hodnoty v malém objemu produktu. Tak by se v krátkosti shrnout hlavní výhody sušeného masa. Pouhých 25 g sušeného masa například odpovídá 60 g masa syrového, a to se všemi prospěšnými nutričními hodnotami.

Kalorická hodnota sušeného masa v 25gramovém balení sušeného masa se pohybuje v rozmezí od 237 do 270 kJ. Jerky se tímto tedy řadí i mezi potraviny vhodné pro stravování během redukční diety. Příjem kalorií pro dietní režim je totiž stanoven na maximum 2 000 kcal denně. I malý kousek sušeného masa však obsahuje velké množství energie, které následně využijete během dne.

Méně známou metodou konzumace sušeného masa je pak rehydratace. Rehydratace je v podstatě obrácený proces vysoušení masa. Sušené maso, které jsme si připravili třeba i před měsíci, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme například bujón. Po krátké době vaření maso získá určitou část vody zpět a má prakticky totožné vlastnosti jako maso čerstvé.

Vhodné pro: Sportovce, motoristy, turisty, pro zdravý životní styl, při hubnutí i na firemní akce nebo domácí oslavy.

Velký trend poslední doby

Sušené maso je v posledních letech stále oblíbenější, a to u různých skupin konzumentů. Nejčastěji toto maso vyhledávají lidé se zdravým životním stylem, výkonoví i rekreační sportovci, horolezci, alpinisté, vyznavači oudooru, členové expedicí, motorkáři, automobiloví závodníci, cyklisté, dále vyznavači dálkové nebo horské turistiky, golfisti, vodáci, vyznavači jachtingu, potápěči a celá řada dalších. Sušené maso se také stává stále více oblíbeným i v běžném životě, a to při oslavách, firemních akcích či při pouhém posezení s přáteli.

Jerky v České republice

V Česku je zhruba již dvacítka výrobců nebo distributorů sušených mas Jerky. K prodeji jsou vepřová, kuřecí i krůtí masa. Nejrozšířenější jsou ale bezesporu sušená masa hovězí. Ta se vyrábí většinou v praktických baleních po 25, 50 a 100 gramech a jsou k dispozici v celé řadě příchutí - od přírodních, pepřových až po pikantní. Ceny se pohybují od cca padesáti korun za 25g balení až po 180 korun za balení 100gramové.

Klíčová slova: