Nákup ojetiny se může pěkně prodražit. Jak nenaletět?

Ojeté auto může být super investicí, nebo nejhorší chybou..
 

Důvodů, proč si vybrat raději ojeté auto než to nové a naleštěné, je hned několik. Všichni, kteří raději zvolí ojetinu, vědí, proč to dělají. Pokud jste se rozhodli také sáhnout po autu z druhé ruky, máme pro vás rady a tipy, jak nenaletět, nepřeplatit a koupit dobře.

Ojetá auta mohou být naprostou výhrou i naprostou prohrou a ztrátou financí. Je potřeba na začátku dobře zvážit pro a proti. Pak je nutné dodržet zásady koupě ojetiny. Prozradíme vám, kdy se nevyplatí auto kupovat a před jakými závadami není radno přivírat oči.

Málo rozvahy
Je dobré mít již před nákupem představu o typu vozidla. Co si od něj slibujete? Kolik by měl stát jeho provoz? Jakou odhadujete spotřebu? Kdo bude auto řídit? Možná si myslíte, že s dieselovým motorem ušetříte za palivo, jenže dost možná spíš proděláte na opravách a údržbě. 

Špatný průzkum trhu
Bazarů i jednotlivých prodejců je mnoho. Nejlepší je projít si pečlivě oboje. V bazaru máte nějakou garanci. Od jednotlivce už tolik ne. Zvažte své finanční možnosti a uvažujte o nich i v kontextu budoucí spotřeby. Pokud jste narazili na velmi levnou nabídku, zpozorněte. Nereagujte na pochybné nabídky a nikdy neposílejte peníze dopředu.

Zkreslení inzerátu
Na auto se musíte přijít podívat. Inzeráty se často liší od reality. Dobré je ověřit si, že auto je pořád v bazaru a nikdo vám ho "nevyfoukl", protože i to se děje. Prodejce občas zapomene smazat auto, které právě prodal, z aktuální nabídky. Nabídka může být i takzvanou "volavkou", tedy jen způsobem, jak přilákat zákazníka do bazaru. 

Naordinujte si poctivou zkušební jízdu
Během jízdy vyzkoušejte všechno. Brzdy, rychlou i pomalou jízdu, stav spojky i tlumičů. Airbagy pochopitelně nezkoušejte. Během jízdy si nezapínejte rádio, chcete přece slyšet všechny šelesty. Cítíte se v autě dobře?

Pouze 20 % z inzerovaných servisních knih je opravdu použitelných a vypovídají dostatečně o servisní historii vozidla. Zbytek je buďto nedostatečných, nevyplňovaných, nebo přímo falešných.

Uklidněte se a nekupujte v zajetí emocí
Dobré je přiznat si, že se vám auto líbí, ale nezamilovat se příliš rychle. Pády bývají drahé a bolestivé. Mějte s sebou někoho, kdo vám nedovolí jednat zbrkle. Často stačí umět prostě říct: "Zvavolám vám zítra ráno, musím to ještě probrat doma." 

Identifikace vozidla
Nezapomeňte se požádně podívat na ražbu originálního výrobního čísla vozu. Jde o takzvaný VIN kód. Důležité je si porovnat VIN kód s tím v servisní knize a v dalších dokumentech od auta. 

Nekupujte kradená auta, nakonec se vrátí původním majitelům a vám nikdo náhradu nedá.

Zkontrolujte si karoserii
Hledejte původní díly, původnost spojů. Je snad auto po havárii? Srovnejte si pravou a levou stranu vozidla. Pokud nejsou stejné, možná je auto po nehodě. Mnohé prozradí i barva karoserie. Ptejte se na airbagy, pokud je auto po nehodě a airgbagy už nejsou funkční, mohli byste to zjistit dost nepříjemně na vlastní kůži.