Děláte je každý den, ale pomalu vás zabíjí: Co vás denně přibližuje ke smrti?

Tyhle zvozvyky vám spolehlivě zkrátí život
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná si říkáte, že už víte, o co se jedná. Možná ano, ale i pro vás je tento článek určený. Potrefená husa se vždy ozve a minimálně jednu z činností, která vás zabíjí, určitě děláte. Všeho moc škodí, čeho ale nejvíce?

Známé pořekadlo tvrdí, že všeho moc škodí. V tomto případě platí také fakt, že něco vám může uškodit natolik, že vás to může postupně i přivést do záhrobí. Odborníci se shodují, že je tu pět každodenních činností, které vám zaručeně zkracují život.

Možná vám přijdou jako nevinné prohřešky, neřešíte je, ale měli byste. Zdravý životní styl vám totiž může o diametrální dobu prodloužit život. Málokdo se ale o zlozvyky dokáže ochudit. Jejich následky jsou přitom fatální a velmi často nevratné.

Celosvětová organizace WHO si dala ve vyspělých zemích tu práci, že spočítala, co stojí za čtyřiceti procenty úmrtí. Ano, není to nic jiného než špatný životní styl. Co lidstvu spolehlivě zkracuje život a o kolik?

Alkohol

Není žádným překvapením, že je Česká republika národem pijáků, vypijeme tu okolo patnácti litrů alkoholu ročně. Přitom je třeba si uvědomit, že už pouhopouhá jedna dvojka vína vás při jeho nadměrné konzumaci připraví o takřka deset minut života. Dále si vše spočítá pomalu i prvnáček. Za takový rok se sklenkou vína denně přijdete zhruba o čtrnáct hodin života, což není vůbec málo. A to samozřejmě drtivá většina lidí u jedné sklenky neskončí.

Kouření

Další pomalý zabiják. Jedna cigareta vám spolehlivě zkrátí život o pět minut. Přímým predátorem plic je v tomto případě dehet, který ničí plicní tkáň a zvyšuje riziko rozvoje rakoviny plic. Opět platí, že kdo kouří pravidelně, tak samozřejmě ne jen pouze jednu cigaretu denně. Průměrný kuřák udělá tak 10 kousků za den, což dá za měsíc víc jak den ztraceného života.

Ponocování

Tady začněme trochou historie. V 60. letech totiž lidé spali v průměru příjemných osm hodin denně. Pokud se podíváme na aktuální statistiku, pak je to o rovné dvě hodiny méně. Nedostatek spánku je přitom velkým problémem pro vaše tělo. Hlavně způsobuje poruchy psychiky a také oslabení imunitního systému. Unavení lidé navíc častěji chybují, a to třeba na silnicích, což má často kolosální následky. Jestli často ponocujete, pak pravděpododně zemřete tak o deset let dříve než vaši vrstevníci. 

Přejídání

Obezita je v Česku podobným problémem jako alkoholismus. Trpí jí totiž takřka polovina populace, což je skutečně šokující zjištění. Tučné jídlo, přejídání a nedostatek pohybu přitom člověka zabíjí opravdu spolehlivě a zkracuje mu život o desítky let. Nehledně na obrovské problémy v samotném závěru života, jako je cukrovka, poruchy oběhového systému nebo rakovina zažívacího ústrojí.

Samota

Možná vám tenhle zkracovač života připadá irelevantní, ale je tomu tak. Staří mládenci, samotáři nebo vdovci, kteří už zanevřeli na ženy, se připravují až o tři a půl tisíce dní života. U žen je sice v tomto ohledu situace o něco lepší, ovšem bez vhodného partnera se jim život také zkracuje, a to klidně i o 1 600 dní.

Pokud si chcete život prodloužit a ve stáří nelitovat, pak byste se měli co nejvíce těchto pěti nešvarů vyvarovat. Je jasné, že si člověk čas od času střihne nějaký drink, dá si doutníček s kamarády nebo se přejí dobrého jídla. Pravidelně byste ale podobné nešvary opravdu provozovat neměli, protože si koledujete o velké problémy, pomalou a bolestivou smrt, ale především o zbytečně zkrácený život, který máme každý jenom jeden.