Jak chytrý je váš pes? Možná budete koukat

Jak je chytrý váš pes?
 

Existují chytří a hloupí psi? A dají se vycvičit všichni naši psí společníci? Zjistěte, jak inteligentní nebo hloupý je právě váš miláček a jak funguje pozitivní nebo negativní motivace. Kynolog říká: "Řešit se dají všechny psí problémy."

Na inteligenci psů a jejich možnosti se ptáme kynologa Pavla Bradáče ze Školy pracovní a zábavné kynologie. Pokud si myslíte, že je váš pes hloupý nebo že jeho problémy nejsou řešitelné, nejspíše se budete dost divit. 

Existují chytří a hloupí psi? 
Ne, nic takového není. Já vím, že vídáme nějaké žebříčky inteligence, ale tak to nefunguje. Jsou jen psi, kteří se učí rychleji nebo pomaleji. Na každého funguje jiná metodika. U psů je to trochu jako u lidí, dost závisí na konkrétním jednotlivci. 

Co je to pozitivní metodika? 
Já aplikuju jen pozitivní metodiku, kde se všechno děje dobrovolně, z čisté radosti z činnosti. Zapovězené je tam všechno, čeho by se psi báli. Tresty nefungují v pozitivní metodě vůbec. Všichni dělají věci raději s chutí než proto, že musí, protože jinak jim hrozí trest. Je to samozřejmě delší cesta, ale touto metodou jsme schopni řešit všechny problémy.

Co je výhodou takovéto metody?
Lepší vztah mezi člověkem a psem. Kvalitnější trávení společného času. Zvládnutí všech psích problémů, jako je třeba agrese, separační úzkost a strach. 

Takže border kolie nejsou ti nejchytřejší psi? 
Ne, to se tak asi nedá říci. Kolie jsou velmi rychlé a vnímavé. Na druhou stranu je to pes, který se rychle něco naučí a pak na to těžko zapomíná. Když dostane třeba strach z mužů kolie, nestačí jí pak několik pozitivních prožitků s muži, aby ztratila strach. Potřebují si vyzkoušet pozitivní věci s menším i větším mužem, s mužem s vousy atd., než je to přejde. Navíc kolie potřebují práci.

Máte konkrétně s koliemi nějaké zážitky?
Ke mně se vždycky dostanou ti psi s problémy, a to jsou i kolie. Ony jsou dost aktivní a potřebují práci. Už jsme tedy viděli kolie, které pásly auta na parkovišti, mravence, paprsky na zemi nebo vlny na vodě. Doma taková nezaměstnaná kolie může vyvádět psí kusy. Ale to platí obecně. Psi potřebují kvalitní smysluplné využití času. Stačí třeba 10 - 15 minut denně a pes je opravdu šťastný a jeho majitelé s ním.

Dají se vycvičit všichni psi?
Jednoznačně ano. Lidé jsou schopni vycvičit i slepice nebo krokodýly. Psi jsou daleko chytřejší. Jde jen o tu metodu, důležité jsou hry. Člověk by to měl vždycky řídit, ale není to tak, že pes musí vydržet všechno, jak se mnozí domnívají. I pes je živá bytost a člověk to často neodhadne, pes pak bojuje o život. 

Jsou nějací psi, kde je to příliš komplikované?
Je to tak, že každý pes má jinak nastavený poměr toho instiktivního a toho naučeného. Je dobré, když to, co od psa chceme, koresponduje s jeho povahou. Například tibetská doga je extrémně hlídací pes. Vycvičit ji jako záchranáře je problematické, ale i to jde. Každý, kdo si chce pořídit psa, by se měl zajímat o to, co pes potřebuje. Neaktivní důchodce bude nešťastný s border kolií nebo maďarským ohařem. A aktivní pes s ním. Sportovec, který chce psa, který zvládne běhat maratony, si moc neužije s francouzským buldočkem. Každý pes je skvělý a každý problém je řešitelný. Jen se musí chtít.