Poděbrady obnovují dětská hřiště: Co nového maminkám milionová investice přinese?

Hřiště v Poděbradech se budou revitalizovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Poděbradská radnice vyslyšela přání svých obyvatel. Některá dětská hřiště procházejí velkou rekonstrukcí, staré vybavení se nahrazuje novým, instalují se moderní bezpečnostní prvky. Bude to stačit a kolik přesně radnice na projekt "pustí"?  

V Poděbradech začali konečně chápat, že dětská hřiště v jejich městě nejsou zrovna v odpovídajícím stavu. Proto zde přistoupili k poměrně radikálním krokům. Celá síť nevyhovujícího vybavení dětských hřišť se vymění za nové a modernější zařízení. Jedno z těch, které proměnu pocítí vůbec nejvíc, je to nejnavštěvovanější. Říká se mu zkrátka "u kostela". 

"Bude provedena kompletní výměna herních prvků na dětských hřištích v ulicích Moučná, Budovcova, U Bažantnice, Růžová v místní části Polabec a v ulici U Rybníka v místní části Kluk. Celkem se jedná o 25 herních prvků a mobiliář jako lavičky, stojany na kola a odpadkové koše," vysvětlila Lenka Hotovcová, vedoucí odboru kanceláře starosty, jakým způsobem se budou dětská hřiště dělat atraktivnější.

Zakázka vyjde skoro na milion

Výběrové řízení vyhrála firma Bonita Group Service z Tišnova. K financování se město nerozhodlo využít žádnou z dotací. "Zakázka je financována z rozpočtu města ve výši ceny 937 879 korun bez DPH, pokud to tedy chcete vědět úplně přesně. Realizace byla zahájena v dubnu, k dnešnímu dni jsou na některých hřištích herní prvky částečně zabudovány, finální dokončení se zdrželo kvůli dešti v minulém týdnu."

V Poděbradech se momentálně spekuluje také o projektu Černé Růže, která má být novou architektonickou bránou do centra města. Opravovat se má i centrální budova Lázní Poděbrady, která je momentálně ve značně zchátralém stavu. 

Hřiště v Poděbradech a vlastně všude v republice jsou pečlivě kontrolována. Rekonstrukce se "neodklepla" proto, že by k ní muselo dojít. Město prostě chtělo vyhovět námitkám rodičům a jejich poptávce po lepším vybavení. "Odbor správy majetku pravidelně kontroluje stav dětských hřišť a veřejných sportovišť, na všech místech je každý rok prováděna revize prvků a odstraňovány vzniklé závady," vysvětlila vedoucí odboru kanceláře starosty. 

Vyroste i nové hřiště

Poděbrady nečeká jen revitalizace současných hřišť, ale také výstavba nového místa, kde si maminky s dětmi budou moci hrát a trávit tak volný čas. "Je naplánována i výstavba nového dětského hřiště na Labském nábřeží. Bude financováno z nadačního příspěvku Nadace ČEZ – Oranžové hřiště v přesné výši 873 000 korun. V tuto chvíli se řeší konečná podoba herních prvků, realizace proběhne nejdéle do listopadu 2017," dodala Hotovcová.