Kolín získal rekordní dotaci 80 milionů: Jak peníze využije?

Rekonstrukce samotného jádra města dostala zelenou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kolínu se podařil další husarský kousek. Získal totiž největší dotaci v historii města. Více než 80 milionů korun má jít do rekonstrukce centra. Co přesně dostane nový kabát a na co se mohou obyvatelé a také turisté těšit?

Obyvatelé Kolína mohou slavit, protože podobně velkou dotaci město nikdy ve své historii nezískalo. Přes 80 milionů korun bude využito na rekonstrukci jádra Kolína. "Dělali jsme na přípravě pečlivě víc než rok a půl. Opravdu to nebylo jednoduché. Ve městě vznikne zcela ojedinelý, krásný a nový prostor," pochlubil se úspěchem místostarosta Michael Kašpar.

Co přesně bude nové?

Projekt byl vypracován pro celé okolí chrámu sv. Bartoloměje. V plánu je také částečné předláždění vnější plochy a výměna osvětlení. Rekonstruovat se bude i místní kostnice, což se týká i kosterních pozůstatků, který budou restaurovány. 

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně je významnou gotickou sakrální stavbou. Jeho vybudování se datuje na druhou polovinu třináctého století, a to ve formách rané gotiky. Do dnešní doby se dochovalo pouze trojlodí s dvojicí osmibokých západních věží. 

Do nového kabátu bude oblečena také budova staré školy. Ta bude nově sloužit jako zázemí pro správce objektu a také jako místo, kde bude umístěn monitorovací a bezpečnostní systém. "Taktéž dojde k instalaci repliky třídy staré školy z 18. století, která tu fungovala. Měly by zde být umístěny významné fragmenty, exponáty a popisy událostí, které provázely nejen areál chrámu, ale rovněž celý Kolín od jeho založení po současnost," popisuje Kašpar. 

Finanční prostředky se využijí i na zvonici, v jejímž přízemí vznikne malé lapidárium, kde budou umístěny části chrličů, zbytky soch a relikty dalších historických prvků z chrámu Bartoloměje a okolí. Vznikne též expozice zvonů. "Je také počítáno s tím, že by si na zvonkohru mohl zahrát i návštěvník." 

Vznikne i nový relaxační prostor

Ten se bude týkat navazujícího projektu oprav a rekonstrukce vnějších zelených parkánů, které projdou terénními a sadovými úpravami a budou osazeny lavičkami a koši. Prostor vznikne mezi chrámem a ulicí Politických vězňů. "Bezbariérový přístup na parkány bude zajištěn přes dům č. p. 35, tedy Muzeum pravěku, průchodem v místech, kde je dnes garáž. Zde se počítá s umístěním sociálního zázemí, toalet," uklidnil Michael Kašpar všechny potenciální hendikepované návštěvníky. 

Nejvýznamnější investiční akce města

Kolín si je vědom důležitosti podobné akce. Ta je dokonce řazena nejvýše od doby, kdy se rekonstruovalo Karlovo náměstí. Jedná se také o nejvýznamnější a zcela prioritní investiční akci města v nejbližších letech. 

Město díky projektu získá ucelené zákoutí v historickém centru města, které bude sloužit kulturně vzdělávacím potřebám a zároveň se také stane využitelným veřejným prostorem pro setkávání a konání nejrůznějších kulturních a společenských akcí.