Chcete dojít až do nebe? V Kolíně vám postaví schody

 

Radnice se snaží. Kolín se postupně zbavuje nálepky jednoho z nejzadluženějších měst kraje. Přesto se zde investuje, staví, opravuje a plánuje. Co je další na řadě a kudy se brzy dostanete až do nebe? 

Kolín se v posledních letech oklepal ze zadluženosti. Místostarosta Michael Kašpar se zde pustil do díla a město doslova vzkvétá. Vynikající práce a kvalitní čerpání dotací znamenají pro obyvatele nejen rekonstrukce stávajících budov a míst, ale také nové projekty. 

Na radnici se momentálně řeší poměrně zajímavá věc. Tím je výstavba pomyslných "schodů do nebe". V reálu to znamená propojení ulice Politických vězňů prolukou proti finančnímu úřadu s parkány u chrámu sv. Bartoloměje zajímavým točitým schodištěm.

Město myslí na obyvatele

Jak už je v Kolíně dobrým zvykem, podobné věci se neobejdou bez konzultace s obyvateli. Až se posbírá dostatek relevantních názorů, pak dojde k samotné realizaci. Podobným způsobem se město snaží předejít případné nespokojenosti lidí. "Právě proto šetření děláme, rozhodně nechceme a nebudeme budovat něco, co by se Kolíňákům nelíbilo a co by nechtěli. To je pro nás zásadní. Proto se jich ptáme. Chceme, aby si sami řekli, zda je náš nápad přínosný a má smysl," vysvětloval Kašpar.

Co se týká "schodů do nebe", názory veřejnosti jsou zatím velmi pozitivní. Prakticky se nenašel nikdo, kdo by byl proti. Když by se tak ovšem stalo a takových podnětů by bylo více, radnice by prý klidně návrh zrušila a připravila jiný. "Hovořil jsem o tom s mnoha lidmi a ti nápad podporovali. Vše se ale vyhodnotí až po dotazníkovém řízení," popsal současný stav Kašpar. 

Poděbrady? Tam to vázne.
Pracovat by se mělo začít na budově lázní, která je v katastrofálním stavu. "Máme na to zpracovaný projekt a získané stavební povolení. Teď řešíme majetkoprávní vztahy s městem ohledně pozemků, poté bude dokončen plán. Pak teprve začne rekonstrukce," vysvětlil generální ředitel společnosti Lázně Poděbrady Petr Valenta. Je to tedy hudba vzdálené budoucnosti. Už několikrát se zde v minulosti stalo, že projekt prostě "usnul".

Cílem je otvírat zapomenuté krásy města

Kolín se opravdu hodně snaží. Přeci jen získat si zpět důvěru obyvatel není snadné po tom, co se městská kasa dostala do obrovského mínusu. Vyslyšet jejich návrhy je tak určitě dobrý krok. "Chceme propojovat městské prostory a otevírat roky i desetiletí zapomenuté krásné kouty našeho Kolína. Proto rekonstruujeme terasy Městského společenského domu, které otevřeme v létě. Proto připravujeme projekt rekonstrukce zahrady knihovny a proto chceme zpřístupnit i parkány chrámu svatého Bartoloměje, které tak vytvoří nádherný areál v historickém centru města. Na to jsme získali i 90milionovou dotaci. Součástí plánů je také zpřístupnění právě z proluky Politických vězňů a přiblížení se Komenskému parku, na který budeme vypisovat architektonickou soutěž."

Podobným způsobem se řeší i revitalizace Komenského parku. Ten se take nebude zušlechťovat do té doby, dokud se pomocí dotazníků neposbírá od obyvatel příslušný počet zpětných vazeb. Radnice klidně počká i pár měsíců. S prácemi na parku by se tak mělo začít až v průběhu následujícího roku. Dvakrát měř, jednou řež, to je evidentně styl, kterým zde pracují. A ruku na srdce, nemělo by to tak vypadat všude?