POČASÍ: Ochlazení o 20 stupňů, zima přijde ze Sibiře

Mráz, zima a sníh, to je předpověď na první dva týdny ledna
 

Dosud byla spíše mírná zima, nyní nás čeká totální obrat. Po Novém roce bude teplota padat dolů až na -10 stupňů Celsia.

Sníh a mráz předpovídají meteorologové až v novém roce. Do Evropy míří chladný sibiřský vzduch. První a druhý týden v lednu bude kritický.
 


Na samém konci roku 2016 nás čeká inverze a teploty od -6 do 4 stupňů Celsia. Snad inverze neskryje silvestrovské ohňostroje. Vlna ochazování přijde až po Novém roce. "Ochlazení začne od 3. ledna. Je to způsobené tím, že do střední Evropy začne proudit studený vzduch, přibyde také srážek, a proto bude sněžit," vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že sněhové srážky se nebudou týkat jen vyšších poloh, ale bude sněžit i v nížinách.
 

Sněhová předpověď předpokládá až 5 až 10 centimetrů sněhu, podle polohy. Sníh bude tát přes den, kdy teploty vystoupí na maxima, což bude od 0 do +1 °C. V noci spadnou na -8 stupňů Celsia.

Od 9. ledna teplota opět spadne, tentokrát až na -15 stupňů Celsia. Zároveň zmizí oblačnost i sněhové srážky. Jasná mrazivá obloha přinese denní maxima na ledových -10 °C.