Opravy školy v Úvalech se extrémně prodlouží. Kam se umístí děti?

Takhle škola vypadá nyní. Moc připravená pro děti už od pohledu není.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velký problém přináší rekonstrukce mateřské školy Kollárova v Úvalech. Původní odhady s jejím koncem na začátku září totiž byly značně narušeny a nyní to vypadá, že dokonce nebude znovuotevřena ani letos. Jak se vzniklá situace bude řešit?

Začátkem července byla celá rozsáhlá rekonstrukce zahájena a čekalo se, že zabere maximálně něco okolo dvou měsíců. Na původní budovu se ovšem nesáhlo dlouhých čtyřicet let.

Při odstraňovaní konstrukce ovšem stavební firma zjistila, že tepelná izolace je vytvořena azbestocementovými deskami v podstatně větším rozsahu, než z dostupných podkladů předpokládala projektová dokumentace, a azbest se tak nachází nejen na vnějším plášti budovy, ale zasahuje také do vnitřních konstrukcí objektu.

Nastane kompletní sanace

Na řešení se dlouho čekat nemohlo, protože objekt je potřeba samozřejmě co nejrychleji zprovoznit. "Po zhodnocení problému s techniky i hygieniky jsme rozhodli o provedení kompletní sanace objektu od azbestu. Jedná se o zásadní problém, protože tato skutečnost z časového hlediska značně ovlivňuje průběh stavby," uvedl Petr Borecký, starosta města Úvaly.

Rekonstrukce tak s jistotou nebude dokončena v termínu, který měl být 1. 9. 2017, tudíž se startem nového školního roku. Radnice doufá, že by se vše mohlo stihnout ještě letos, předpokládaný termín je prosinec 2017 - leden 2018. Dokončení vnějších fasád pak proběhne až koncem dubna 2018.

Děti budou přesunuty do jiné školky

Uzavřít provoz mateřské školy Kollárova je samozřejmě velký problém už jen proto, že se nejedná o týden, ale nejspíše o půl roku. Pro úvalské rodiče a jejich děti je něco podobného často neřešitelnou komplikací.

"Já doufám, že stihnou přípravit náhradní prostory, nemá mně kdo hlídat děti a do práce musím, peníze na stromech nerostou," komentovala situaci Karolína Nováková na jedné z facebookových konverzací.

Finanční dopad celé situace bude nemalý. Mětský rozpočet to ale ustojí. Navýšení by mělo činit okolo 3,5 milionu korun. Město bude muset zaplatit i náklady na provizorní provoz MŠ na Výpustku, přičemž náklady v tomto případě budou činit cca 4 miliony Kč.

Přijalo se tudíž řešení, během kterého zůstane v provozu nový pavilon původní budovy MŠ Kollárova, kam dochází 45 dětí. V době, kdy děti budou do tohoto pavilonu chodit, budou již práce na odstraňovaní azbestu dokončeny.

"Dalších 125 dětí z původní budovy bude umístěno do nově postavené dočasné budovy MŠ v lokalitě Výpustek u ulice Šafaříkova," vysvětlil Borecký a také nastínil, jak to bude vypadat se stravováním dětí. Těm bude jídlo dovážet firma, která se na to specializuje.

Pro samotný pobyt venku pak bude speciálně vyhrazeno dětské hřiště v ulici Rašínova, které bude po dobu náhradního provozu určeno výhradně pro potřeby mateřské školy. Provoz dočasné stavby by měl být zahájen 4. 9. 2017, ovšem může se stát, že se vše prodlouží.

"V termínu od 4. 9. do 8. 9. 2017 bude zajištěn i provizorní provoz, děti budou více venku, pokud bude ošklivě, tak bude využita budova Centra volnočasových aktivit Pětašedesátka," nastínil Borecký řešení.