Hromadná nehoda na D10: Uzavřená dálnice a varování před náledím, bourala i sanitka

Uzavřená dálnice pohledem jednoho z řidičů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na 39. kilometru dálnice D10 nedaleko Mladé Boleslavi ve směru na Prahu havarovalo ve středu ráno pět osobních aut a sanitka. Dva lidé se zranili, byli ošetřeni na místě. Dálnice je v místě uzavřená. Podle mluvčího hasičů Ladislava Holomčíka je v tomto úseku více nehod a vozovka je namrzlá.

Dálnice byla nejdříve průjezdná jedním pruhem, poté musela být uzavřena. "Důvodem nehody bylo nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky," řekla policejní mluvčí Markéta Johnová. Požití alkoholu před jízdou bylo podle ní u všech řidičů vyloučeno.

Nabouraná sanitka patřila středočeské záchranné službě, v tu chvíli jela od případu a kromě posádky byla prázdná. "Auto je pojízdné, jiný řidič do sanitky narazil zezadu," potvrdila mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová. Hasiči se s velkým počtem nehod setkávají od brzkého rána. "Vyjížděli jsme již k 11 nehodám, nejvíce jich bylo v severní části regionu," vypočítal Ladislav Holomčík.

Sypače jsou už v terénu

"Silnice sjízdné jsou, ale místy to bohužel namrzá, protože je pod nulou, takže jsou úseky, kde to klouže. Bylo pár dopravních nehod, řidiči s tím musí počítat," přidal informace dispečer silničářů. Největší problém je podle něj na odkrytých silnicích třeba mezi poli. V terénu je osm sypačů, podle dispečera se ale bude jejich počet zvedat. Na několika místech trápí řidiče také mlha.

Další nehoda se stala na 31. kilometru dálnice D10 ve směru na Mladou Boleslav. Osobní auto tady na namrzlé vozovce narazilo do svodidel. Nikdo se nezranil. "Žádáme řidiče, aby přizpůsobili jízdu stavu a povaze vozovky. Je nutné si uvědomit, že při teplotách pod nulou mohou silnice namrzat," dodala Johnová. Dálnice byla v místě přes dvě hodiny uzavřená, provoz byl obnoven po 10.00.

Klíčová slova: