Aquapark za 300 milionů: Návrhy jsou hotové, zadlužení bude obrovské. Vyplatí se to?

Vodní svět je dnes ztrátový, dotuje ho město
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Příbram aktuálně připravuje nejrozsáhlejší investiční projekt v novodobé historii. Plánovaná přestavba akvaparku má město vyjít na 301,2 milionu korun bez DPH. Původně byl navržený rozpočet vyšší, vedení radnice s ním ale nesouhlasilo. Proč ale město tolik touží po něčem takovém?

Nákladná rekonstrukce měla začít letos, nakonec musela být odložena. Přípravy projektu se zkomplikovaly a město vrátilo návrh rozpočtu zpracovateli dokumentace. Původní rozpočet zpracovaný společností h-projekt předpokládal cenu 330 milionů bez DPH, a to včetně nutných oprav, které přímo nesouvisejí s projektem.

Například saunová zahrada samostatně má vyjít na 12 milionů, venkovní brouzdaliště na 7,6 milionu a hala s plaveckým bazénem na 12,6 milionu korun.

Jde o odstranění havarijního stavu střechy haly a schodiště do hotelu. Společnost poté navrhla změny, jež sníží celkový rozpočet, ale neomezí původní záměr. Úspory se týkají omezení prosklené stěny z fitness do bazénové haly či úprav tobogánů. Po započtení úspor činila celková cena 295,5 milionu korun bez DPH. Nezbytné opravy, jež nebyly původně plánovány, ale rozpočet navýšily na 301,2 milionu korun.

Bude se muset udělat všechno znovu?

Podle zpracovatele by ho bylo možné dál snížit. Relaxační a saunový svět sice od projektu nelze oddělit, ale saunovou zahradu a venkovní brouzdaliště lze vybudovat až v dalších fázích samostatně. Totéž lze provést s plaveckým bazénem 3 krát 25 metrů, což by ale znamenalo nové projektování. Tuto možnost zastupitelé nepodpořili. "Varianta, že budou vyjmuty tři plavecké dráhy, je pro mě nepřijatelná," uvedl zastupitel za Šanci pro Příbram Petr Kareš. 

Problémem příbramského akvaparku jsou hlavně technologie, které jsou i 40 let staré. Město si chce vzít na akci úvěr, část nákladů by se mohla zaplatit z očekávané zvýšené návštěvnosti. Zastupitel za ČSSD Petr Větrovský radnici vyčetl, že si chce na akci půjčit čtvrt miliardy korun. Podle něj by město mělo dát více z vlastních peněz a nezadlužovat se. "Dělejme to, na co máme," dodal. "Považuji to za ekonomické Waterloo," přidal se Vladimír Král z Šance pro Příbram.

Provoz akvaparku je dlouhodobě ztrátový, město každý rok dotuje jeho provoz 6 miliony korun ročně.

Švenda projektu věří

Místostarosta města Václav Švenda z TOP 09 naopak poptávku po moderním vodním světě vnímá a hájil prosazení rozsáhlé modernizace: "Plánujeme přístavbu třech plaveckých drah, saunového a relaxačního centra a vestavbu fitcentra. Vše v nejmodernějším provedení, které uspokojí potřeby místních sportovců i rodin s dětmi, ale i všech ostatních skupin návštěvníků."

Nebojí se ani o schopnost splácení takového úvěru. "Příbram je v ideální finanční kondici, bez dluhů a je na splácení takového investičního úvěru připravena. S rostoucí životní úrovní rostou i nároky našich občanů a nevidím důvod, proč jim nevyhovět. Příbram si zaslouží důstojný moderní akvapark, který bude odpovídat nejvyšším standardům i v oblasti bezpečnosti," přibližuje Václav Švenda důvody pro investici. Uvidíme, jak se nakonec vedení města rozhodne. Dopadnout do zřejmě ještě může jakkoli.