V Praze 8 se bouří zastupitelé: Mluví o skandálu a nezodpovědnosti

Matěj Fichtner nečelí prvnímu problému. Co se na té "osmičce" děje?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Praha 8 bude letos hospodařit s příjmy 565,894 milionu korun a s výdaji zhruba 1,89 miliardy Kč. Rozdíl pokryje přebytky hospodaření z minulých let. To se však nelíbí některým opozičním zastupitelům, podle kterých si městská část zadělává na velké finanční problémy. Co konkrétně jim vadí a chystá se snad "vzpoura"?

Návrh vedení radnice kritizovala zejména opozice, která rozpočet považuje za nezodpovědný a Praze 8 kvůli němu hrozí v budoucnu finanční problémy. Loni měla Praha 8 rozpočet s příjmy 1,976 miliardy a výdaji 2,076 miliardy. Rozdíl plánovala dorovnat z přebytku hospodaření. 

"Rozpočet je uměním možného. V koalici jsme hledali průnik, aby byl schválitelný, technicky a politicky průchozí," má jasno místostarosta Matěj Fichtner z hnutí ANO. Na podobě rozpočtu se promítla podle Fichtnera výše dotací zhruba půl miliardy, které by radnice měla dostat.

V Praze 8 vládne ČSSD, ANO a SZ s podporou KSČM. Je to tedy velmi podobná koalice jako například ve vedení Středočeského kraje, kde se také dějí věci, nad kterými zůstává rozum stát. Náhoda?

Kam půjde nejvíc peněz?

Běžné výdaje dosáhnou 738,54 milionu korun. Nejvyšší částka připadne na školství, do které plánuje vedení radnice vložit 535,24 milionu. Městská infrastruktura spolkne přes 195 milionů a další stamiliony půjdou na chod radnice a městské části nebo do zdravotnictví a sociální oblasti.

V rámci investic bude 34 milionů korun na dopravu a přes 85 milionů na městskou infrastrukturu, kdy Praha 8 vydá peníze například na vybudování podzemních kontejnerů nebo nákup uklízecí techniky. Revitalizace okolí stanice metra C Ládví má vyjít na zhruba 35 milionů a oprava libeňského podzámčí na sedm milionů Kč. Ve školství půjdou investice na výstavbu tělocvičen u škol nebo navýšení kapacity ZŠ Lyčkovo náměstí.

Prý se vyčerpají rezervy

Rozpočet však kritizovala třeba koaliční zastupitelka Eliška Vejchodská (SZ). "Dostává městskou část do zásadních finančních problémů," vysvětlila svůj postoj. Podle ní počítá totiž se zapojením peněz z účtu zdaňované činnosti, investičního fondu nebo všemi dotacemi a i s dividendou ze společnosti Ipodec, která sváží odpad na Praze 8 a město v ní má podíl.

Podobně jako Vejchodská se vyjádřil i Ondřej Gros z ODS. Rozpočet označil za skandální a nezodpovědný. "Schodek 1,4 miliardy korun nemá v historii Prahy 8 obdoby. Tento rozpočet vyčerpá naprosto všechny rezervy a znamená obrovské riziko už pro rok 2019. Rada se chová stylem po nás potopa." Kritizoval i některé konkrétní výdaje, například vznik parku pro volné pobíhání psů za 12,4 milionu. "To mi připadá opravdu dost," doplnil své výhrady.

Obyvatelé Prahy 8 budou moci v rámci tzv. participativního rozpočtu rozhodnout o využití deseti milionů korun. Z investované částky radnici polovinu nákladů proplatí magistrát.

"Byly schváleny nejvyšší běžné výdaje a nejvyšší schodek v historii Prahy 8," přidal si také člen finančního výboru zastupitelstva Tomáš Slabihoudek (TOP 09). "Obáváme se, že pokud to takto půjde dál, nebude mít Praha 8 za dva roky na běžné výdaje," doplnil.

Utratilo se už všechno?

Tomáš Němeček (Osmička sobě) kritizoval rozpočtový výhled na další roky. Například v kolonce investic není uvedena v následujících letech žádná částka. Zastupitelé se zabývali rovněž položkou 300 milionů na dostavbu Centra Palmovka. Podle Vejchodské už městská část utratila všechny peníze, které měla na dostavbu připraveny.

Zástupci koalice výtky odmítli. Podle Fichtnera na konci volebního období peníze na účtech městské části budou, ze současných asi 1,7 miliardy to podle jeho odhadu bude 1,2 miliardy. Také podle něj nedojde k tomu, že by radnice byla bez prostředků. V současné chvíli je na tom prý ekonomicky dobře. "Situace je následující tři roky udržitelná," uzavřel spekulace.

Fichtner odmítl třeba i výtku za snahu zapojit do rozpočtu dividendu z Ipodecu. U něj je totiž očekáván výpadek příjmů, proto radnice peníze chce, a podle něj je to nejrozumnější krok městské části.