Navštivte Mníšek pod Brdy: Město uchvátí hlavně prvorepublikovým zámkem

Městečko v okrese Praha-západ, které se nachází pouhých 27 km od hlavního města
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Městečko v okrese Praha-západ, které se nachází pouhých 27 km od hlavního města, rozhodně stojí za návštěvu. Historické jádro je totiž plné atraktivních pamětihodností. A nemyslíme tím jen notoricky známý zámek.

Mníšek pod Brdy byl založen 7. října 1348. Jeho historie byla odjakživa spjata se zemskou stezkou mezi Čechami a Bavorskem a přinášela obchodní ruch, ale i zajištění bezpečnosti na "Zlaté stezce"! Díky tomu bylo uděleno Mníšku také hrdelní právo.

Jako město lze Mníšek prezentovat od počátku 15. století, kdy již mělo vlastní znak, hrdelní právo a také ambice stát se městem královským. Bohužel se na něm ale značně podepsaly husitské války. Podobný dopad měla i třicetileté válka a výpady švédských vojsk. Nejhorší byl v tomto ohledu rok 1639, kdy byla vypálena mníšecká tvrz, fara, kostel, zničen vodovod a také protrženy hráze rybníků.

Zajímavosti v okolí

  • Skalka - komplex budov tvořený kostelíkem, klášterem, křížovou cestou a poustevnou
  • Naučná stezka Mníšek pod Brdy
  • Kaple Navštívení Panny Marie na Svaté hoře
  • Mníšecké kulturní léto

Mníšek i okolní vsi a osady byly v troskách a na čas téměř vylidněny. V roce 1655 koupil zpustlé panství bohatý pán Engel z Engelsflussu a byl to velký krok dopředu. Jeho potomci totiž celý kraj pozvedli. Po nich přišel do Mníšku zbožný rok Unvertů. Ti zde postavili barokní kostel a také dokončili stavbu skaleckého areálu. Po Unvertech přejali zdejší panství Pachtové z Rájova a nakonec Kastové z Ebelsburgu. Těm bylo panství i zámek po roce 1945 zkonfiskován.

V letech 1960 - 1974 bylo město součástí okresu Příbram. Počínaje 1. červencem 1974 ale přešlo v souvislosti s rozšiřováním území hlavního města Prahy pod okres Praha-západ.

Zámek jako největší tahák

Bezesporu nejzajímavější pamětihodností města je klasicistní zámek. Ten disponuje třemi nárožními věžemi a leží v samotném centru města obklopen parkem s rozlehlým rybníkem. Zámek byl sídlem nižší šlechty, která tu setrvala až do období první republiky. Právě atmosféru této doby můžete na zámku na vlastní kůži pocítit. Prohlídkové trasy vás provedou reprezentačními místnostmi se zámeckou kaplí nebo soukromými pokoji posledních majitelů z rodu Kastů.

Osobnosti žijící v Mníšku

  • Jan Rosák - hlasatel, moderátor, herec
  • Zora Jandová - sportovkyně, moderátorka a herečka
  • Tomáš Klus - písničkář, textař a skladatel
  • Zbyněk Merunka - moderátor
  • Zdeněk Merta - hudební skladatel a producent

K návštěvě láká také farní kostel sv. Václava. Ten tu stál již na přelomu 13. a 14. století, přičemž první písemná zmínka je z roku 1380. Kostel je vytvořen jako vzdušná barokní jednoloď. Stropy jsou vyzdobeny freskami Jana Václava Spitzera s náměty ze života sv. Václava. Stavitel ale není znám, některé znaky stavby ale poukazují na školu Kiliána Ignáce Dientzenhofera.

Když už v Mníšku budete, pak se nezapomeňte stavit také podívat na sochu Jana Nepomuckého. Ta pochází z roku 1756, ovšem díky tomu, že nebyla vytvořena z kvalitního pískovce, byla sňata a uchovává se v depozitáři. Momentálně je tak na místě její kopie, kterou vytvořil Petr Váňa.

Doprava nemůže být jednodušší

V rámci pozemních komunikací město protíná dálnice D4 s exitem 19 (Mníšek pod Brdy). Městem ale také vede silnice II/116 Nový Knín - Mníšek pod Brzdy - Řevnice - Beroun. Pokud nechcete cestovat autem, můžete využít i železnici. Mníšek leží na trati 210 Praha - Vrané nad Vltavou - Dobříš. Je tu jednokolejná regionální trať, doprava na ní byla zahájena roku 1897.