Kladno nechalo označit krajské tankodromy. Řidiči tak vědí, kdo už roky pouze slibuje

Situace ve městě je opravdu zoufalá, nečinnost kraje se začíná projevovat i na stavu chodníků
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Je to jako házet hrách na zeď. Vedení Kladna si už roky stěžuje na žalostný stav komunikací, které jsou pod správou Středočeského kraje. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová sice slíbila, že se situace zlepší, ale skutek jaksi utek. Je to jen další díl mozaiky, kdy vedení kraje bohužel jen mluví a slibuje.

Město Kladno tedy přistoupilo k radikálnímu upozornění na stav krajských komunikací. Silnice v nejhorším stavu označilo nepřehlédnutelnými značkami. Ty upozorňují řidiče, že právě jedou po vozovce ve správě Středočeského kraje.

"Na špatný stav krajských komunikací upozorňujeme roky, aniž by se ale cokoliv zásadního stalo. Navíc je těžké vysvětit Kladeňákům, že za tuto situaci není odpovědné město. Proto pokračujeme ve vysvětlování, které jsme zahájili už loni na podzim, a rozhodli jsme se k výraznému označení nejhorších ulic," tvrdí kladenský primátor Milan Volf.

V květnu loňského roku hejtmanka Středočeského kraje slíbila opravit silnice v Kladně, na které má hejtmanství vliv. Její slova si můžete přečíst ZDE. Realita? Velká ošklivá nula.

Spousta věcí chybí nebo je špatně

Mezi vůbec nejhorší patří například ulice Generála Klapálka nebo Milady Horákové, která je navíc jednou z nejdelších na Kladně. Projekt na její rekonstrukci kraj dokončil už před bezmála třemi lety, od té doby se nic nestalo. Město dokonce ze svých prostředků zaplatilo dopracování původního projektu, ve kterém chybělo kvalitní řešení dvou klíčových křižovatek, stejně jako komfort pro cyklisty a další detaily včetně správně umístěných autobusových zastávek.

"Od té doby kraj čeká na dotaci, neboť nechce rekonstrukci financovat z vlastních prostředků. Pikantností je, že dotaci podal špatně, musel ji tedy aktuálně stáhnout a znovu ji podá až po jejím dopracování," říká kladenský primátor, podle kterého tato poslední komplikace jen ukazuje na vztah kraje k jeho komunikacím na území města.

Dočkají se vůbec někdy?

Město Kladno má s krajem uzavřenou smlouvu o společném postupu při realizaci rekonstrukcí těchto komunikací, tedy  je v případě krajských komunikací připraveno okamžitě zahájit opravy přilehlých chodníků a veřejného osvětlení.

Kdy však kraj zahájí své investice, není jasné. "Svědčí to o dlouhodobém nezájmu krajských zastupitelů s vazbou na Kladno. Nikdy se svého město nezastali a investice do silnic neprosadili. Měli by se více soustředit na skutečnou práci než na zbytečné politikaření," uzavírá Milan Volf.

Co na to hejtmanka?

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO kritiku odmítla a krok radnice označila za předvolební kampaň před komunálními volbami. "Donedávna jsme žádné problémy od Kladna avizovány neměli," tvrdí. Zvláštní je, že v rozhovoru, který si můžete přečíst ZDE a který je z května loňského roku, problémy s komunikacemi sama pojmenovala a vnímala. Člověk je pak lehce zmaten, když o deset měsíců později říká, že o ničem neví...

Kam zmizelo 670 milionů? Byznys pro stejné firmy a účelové porcování zakázek. Čtěte.