Nejlépe se žije v Říčanech, Praze a Černošicích, nejhůře na severu. Jak dopadla další města?

Nejlépe se žije v ČR v Říčanech, Praze a Černošicích
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Česká republika je v porovnání s ostatními 128 státy světa na 22. místě v rámci indexu kvality života. Ten sestavuje mezinárodní společnosti Social Progress Imperative a poradenská firma Deloitte a zaměřuje se na stav společenského a ekonomického rozvoje a úrovně životního prostředí. A jak si vedou samotná města a obce v Česku? První místo obsadily Říčany, druhé Praha a třetí Černošice. Na opačném konci je pak Karviná, Most a Litvínov.

V Česku můžeme být poměrně hrdí na dostupnost základních lidských potřeb – přesněji řečeno na dostupnost a úroveň lékařské péče, hygieny, pitné vody, dostupnosti přístřeší a bezpečnosti. Naopak úrovní tolerance lidí a začleňování jiných občanů do české společnosti patříme mezi státy, jako je například Botswana. Vysoké hodnocení má v Česku i dostupnost základního vzdělání.

Z tzv. nových států EU je na tom lépe jen Slovinsko, naopak Česko předčilo v žebříčku například Itálii, Řecko, Kypr nebo Slovensko. První tři příčky ovládly skandinávské země – Dánsko, Finsko a Island. Na konci je Čad, Afghánistán a Středoafrická republika.

TOP 10 nejlepších míst k životu v Česku:
1. Říčany
2. Praha
3. Černošice
4. Třeboň
5. Trhové Sviny
6. Beroun
7. Brandýs nad Laben - Stará Boleslav
8. České Budějovice
9. Hustopeče
10. Turnov

V Česku se nejlépe žije v Říčanech, Praze a Černošicích

Podle nedávno zveřejněných informací společnosti Deloitte se nejlépe v České republice žije ve středočeských Říčanech. Ty předčily v indexu kvality života zhruba dvě stovky obcí s rozšířenou působností. Na dalších místech se umístilo nejen dle očekávání hlavní město Praha, ale i další středočeská města jako na třetím místě Černošice, šestý Beroun a sedmý Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Desítku „nejideálnějších měst a obcí pro život“ pak doplnily Třeboň, Trhové Sviny, České Budějovice, Hustopeče a Turnov.

„Obce v okolí Prahy jsou na předních příčkách především díky výborné dostupnosti služeb a možností, které jsou koncentrované v Praze a jsou pro okolní obce tedy snadno dostupné. Navíc i v těchto obcích samotných bývá na počet obyvatel nadprůměrný počet těchto možností, třeba kvalitní školy a spolky,” přiblížil jednatel společnosti Obce v datech Jan Havránek.

Největší města středních Čech zklamala

Možná trochu překvapivě se až na 66., 78. a 160. příčce umístily největší středočeská města Kladno, Mladá Boleslav a Příbram. Právě sto šedesátá Příbram je hodnocena na desetibodové škále průměrně – indexem 5,4 – v oblasti poskytování zdravotní péče, zdraví obyvatelstva a životního prostředí, v oblasti materiálního zabezpečení – zaměstnanosti, ekonomické úrovně a vzdělání – získala index 3,2 a v dostupnosti služeb, dopravy, bezpečnost a aktivity a pohybů občanů – je hodnocena jen indexem 1,9. Pro srovnání, vedoucí Říčany se mohou pyšnit postupným hodnocením 10,0 (zdraví a živ. prostředí) - 7,6 (materiální zabezpečení a vzdělání) – 7,5 (vztahy a služby).

Index kvality života byl podle Deloitte sestaven na základě zhruba tří desítek proměnných. Jsou mezi nimi třeba úroveň zdraví prostředí a dostupnosti zdravotní péče, podmínky pro práci, bydlení a vzdělávání nebo mezilidské vztahy – například ve formě místních spolků.

Zdravotní péče jako plus, byty a mzdy jako mínus

Své poznatky z Příbrami připojila i paní Reismüllerová, čerstvá důchodkyně z Příbrami. „Osobně musím říci, že s životem v Příbrami jsem poměrně spokojená. Člověk v mém věku ocení zejména dostupnost zdravotní péče, která je podle mě zde určitě nadprůměrná a v místní nemocnici je mnoho prvotřídních specializovaných oddělení, kam dojíždějí pacienti z celé ČR i ze zahraničí. Problémem může být avizovaný nedostatek personálu, se kterým se nemocnice v Příbrami údajně potýká.

Jak dopadlo v hodnocení kvality života v Česku vaše město? To si můžete zjistit: ZDE.

Co se týče životního prostředí, tak to se podle mě od 90. let výrazně zlepšilo. Dýchá se tu lépe, je tu plno zeleně, nedaleko několik rybníků, takže i s tímto nevidím žádný problém. Ten naopak, jako poměrně značný, vidím v pracovních příležitostech a zejména ve výši mezd, za které musí zejména mladí ve srovnání s potřebnými výdaji za bydlení, stravu aj. pracovat, a v nedostatku levných bytů, kterých je zvláště pro rodiny s dětmi zde nedostatek."

Nejhorší situace je na severu Čech i v Moravskoslezském kraji

V nedávno zveřejněném žebříčku naopak nejspodnější příčky obsadily především města a obce z Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Právě zde žije poměrně mnoho lidí s finančními problémy či tzv. nepřizpůsobiví obyvatelé. V těchto místech je také nejméně volných pracovních nabídek i nejvyšší znečištění vzduchu v ČR.

Předposlední 205. místo obsadila Karviná, 203. pak skončil severočeský Most a o příčku před ním Litvínov.

Vlaková doprava zažívá revoluci. Přispěje k tomu i nová trať mezi Kladnem, Ruzyní a Masaryčkou - více čtete ZDE.