Kde je v ČR největší tma? Nejlepší místa pro pozorování hvězd ubývají

Hvězdné nebe je dnes unikátní jev
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Fascinovaný pohled na nebe plné hvězd se s rozvíjející civilizací stále víc komplikuje. Světelný smog na sebe vztahuje čím dál tím větší pozornost a ničí tak nerušenou tmu. Stále však ještě existují místa, kde tma není v ohrožení světla.

Tma je nejenom zajímavým cílem výletu, ale také unikátním úkazem, který je ve velkém ohrožení. V České republice nalezneme místa, kde stále ještě zažijete ničím nerušenou tmu. Kde je najdeme?

Astroturistika

Na Západě zcela běžná praxe, u nás zatím jenom plán do budoucnosti. Informační panely v krajině, které by vzdělávaly návštěvníky v oblasti astronomie se zatím pouze chystají. Praxe je však taková, že poptávka se výrazně zvyšuje. Na vině je stále se zhoršující úroveň světelného smogu ve městech a jeho okolí. Pokud rodiče chtějí svým dětem ukázat noční oblohu posetou hvězdami, musí vyhledat místo, kde jsou pro to dobré podmínky, protože tma už dnes není samozřejmostí, ale spíše luxusem.

Dva tisíce hvězd

Z těch nejtemnějších koutů České republiky je možné sledovat okolo dvou tisíc hvězd, ve městech stovky a někdy jen desítky. Pokud byste rádi zahlédli Mléčnou dráhu, tak na to můžete zapomenout. Pro poctivý průzkum noční oblohy, kde chcete vidět všechny vesmírné úkazy, je nutné vycestovat na speciální místa v našem kraji.

Kde hledat tmu?

V České republice nalezneme jen tři oblasti tmavé oblohy. Jedno takové místo nalezneme v Beskydech v Moravskoslezském kraji. Hlavními předpoklady ideálních podmínek poblíž obce Staré Hamry je nízký počet obyvatel, minimum světelného znečištění a čistý vzduch.

Další z oblastí, která byla v roce 2009 oficiálně vyhlášena ochránci přírody, astronomy a místními obcemi jako místo tmavé plochy, nalezneme v Jizerských horách. 75 km2 leží z poloviny v Polsku a u nás ji nalezneme od osady Jizerka po horu Smrk.

Třetí místo, které se snaží oficiálně chránit svoji temnou oblohu a dobrou viditelnost hvězd, leží na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje. Manětínská oblast zahrnuje oblast rozšířenou celkem o 346 km2. Největší zastoupení úplné tmy však naleznete na Šumavě a v Novohradských horách.

Ta úplně největší tma je pravděpodobně v oblasti Lipenska, ale tam aktuálně probíhá měření, které jí v budoucnu udělí stejný titul jako Manětínské, Beskydské a Jizerské oblasti.

Viděli jste Perseidy? Světelný smog je čím dál tím větší nepřítel. Více čtěte zde.
Klíčová slova:
tma