Miroslava Němcová: Prezident Zeman opět lže

Podle Němcové si na Hradě vedou evidenci poslušných a neposlušných poslanců
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už zítra oslavíme státní svátek. 28. říjen je tradičně také dnem, kdy si prezident republiky zve na Hrad také osobnosti, kterým udílí státní vyznamenání. Celý akt by měl mít slavnostní nádech. Miloš Zeman však bohužel i tuto událost pojal po svém a udělal z toho spíš nedůstojnou taškařici v rámci svých soukromých válek. Podle Miroslavy Němcové navíc opět lže. Proč? Poslankyně to shrnula do následujícíh sedmi bodů.

1. Prezident oznámil, že na oslavy státního svátku nepozval ty poslance, kteří hlasovali pro podání ústavní žaloby na hlavu státu.

2. Není to pravda. Z ODS někteří pozváni byli navzdory tomu, že žalobu podpořili. Jiní pozváni nebyli, přestože žalobu také podpořili (např. Petr Fiala, Marek Benda, Zbyněk Stanjura).

3. Jana Černochová pozvána nebyla, přestože se hlasování pro nemoc v rodině nemohla zúčastnit a byla řádně omluvena. Důvodem prezidentovy přízemní msty bude nejspíše fakt, že paní poslankyně obhajuje profesionalitu šéfa BIS, kterého Miloš Zeman nesnáší.

4. Ukazuje se, že na Hradě si vedou evidenci poslušných a neposlušných poslanců. Mezi poslušné patří bez vyjímky všichni poslanci KSČM, SPD, ANO a ČSSD.

5. Prezident touto selekcí trestá zákonodárce za jejich názory a hlasování. Poslanci skládají slib, že budou hlasovat v souladu se svým vědomím a svědomím, nikoli v souladu s přáními a příkazy Miloše Zemana.

6. Státní svátek není soukromá oslava prezidenta a jeho kývačů. Zejména není příležitostí k vyřizování si účtů. Miloš Zeman není stát, třebaže si to pod vlivem svého okolí a pod dalšími vlivy myslí.

7. Děkuji prezidentovi republiky, že mě na Hrad nepozval. Vloni jsem mu pozvánku vrátila s tím, že nesouhlasím se způsobem, kterým vykonává nejvyšší ústavní funkci. Jeho práce se během roku výrazně zhoršila, na změnu k lepšímu naděje není. Státní svátek po dobu trvání jeho mandátu s radostí oslavím jinak a jinde.