Zavřené skiareály jsou průšvih. Lidé na hory přijedou, vláda podcenila velké zdravotní riziko

Zhruba třetina provozovatelů už plánuje do konce sezony areály zavřít
 

Vláda ve čtvrtek potvrdila, že lyžařské areály zůstávají nadále uzavřeny. Navíc bude ukončen i provoz těch lanových drah, které dosud přepravovaly pěší turisty a běžkaře. Opět ale nezazněly žádné argumenty, čím jsou spuštěný vlek či lanovka rizikové. Potvrzuje to i ředitel Asociací horských středisek Libor Knot.

Asociace horských středisek dlouhodobě říká, a potvrzuje to ve svých vyjádřeních i ministr zdravotnictví Jan Blatný, že skiareály nejsou z epidemiologického hlediska rizikové. „Naopak jejich provoz dokáže v horských střediscích zabezpečit větší řád a pořádek a pomůže zlepšit bezpečnostní situaci. Provozovatelé byli připraveni fungovat za striktních podmínek, které by byly přísnější, než mají například v Rakousku,“ vysvětluje Libor Knot. 

Je to spíš politické rozhodnutí

Od pondělí začínají jarní prázdniny a lidé na české hory s jistotou přijedou, budou jich zřejmě desetitisíce. „Bez fungujících skiareálů, které dokáží regulovat jejich pohyb na svahu a zajistit potřebné služby, to představuje velké zdravotní riziko, o kterém vláda určitě ví.“

O spíše politickém než odborném rozhodování také svědčí fakt, že vláda zakázala provoz lanovek pro pěší a běžkaře. Těch je totiž v celé republice pouze šest. „Vláda tedy nevidí problém v dopravě přeplněným vlakem nebo autobusem, raději lidem v zájmu jejich zdraví zakáže možnost přepravit se ve venkovním prostředí na horském vzduchu pětiminutovou jízdou na lanovce, navíc s nasazeným respirátorem,“ kroutí hlavou Knot.

Informace nemáme včas

Vedle řádných argumentů Asociace horskýc středisek postrádá i včasné informace o tom, jaký vývoj mohou střediska v následujících týdnech očekávat. „Kvůli zavřeným sjezdovkám čítají ke konci ledna ztráty skiareálů z tržeb 1,5 až 2 miliardy korun. Pokud vláda trvá na tom, že provoz skiareálů je rizikový, s čímž nesouhlasíme, je potřeba jednat o tom, jakým způsobem hodlá vláda tento obor zachránit,“ vypočítává Knot.

Dosud schválené kompenzace měly fungovat v kombinaci s částečným otevřením sjezdovek během zimní sezony. „Je nutné posílit program záchrany i o kompenzace z tržeb. Už nyní zhruba třetina provozovatelů uvažuje o uzavření svých areálů až do konce sezony. Další část provozovatelů žádá vládu, aby nejpozději 8. února rozhodla, kdy a za jakých podmínek se sjezdovky otevřou.“

Poslední příjmy v únoru 2020

Uzavřením skiareálů vláda devastuje celý obor se všemi svými důsledky. Provozovatelé totiž měli podle Knota poslední řádné příjmy loni v únoru. Jsou bez peněz, nemají z čeho platit závazky, dochází k propouštění zaměstnanců a mnoho z nich tuto situaci ekonomicky nepřežije. To má už nyní negativní dopady na celé horské pohraniční regiony.

Ředitel Asociace říká, že nastavené kompenzace dosahují pouze poloviny denních nákladů a bez tržeb nebudou k přežití stačit. „Vyzýváme vládu, aby v dostatečném předstihu před koncem současného nouzového stavu jasně deklarovala, kdy a případně za jakých okolností bude lyžařským areálům provoz umožněn. Polovina února je totiž naprostá hranice, kdy spuštění skiareálů, byť už v omezeném rozsahu, dává smysl.“

KAM DÁL: Vědci tvrdí: Přetrvávající symptomy covidu-19 jsou podobné následkům eboly.