Co nacházeli dávní Mezopotámci na výplatnici? Srdce většiny Čechů by zaplesalo i dnes

Pivo místo výplaty. I tak vypadala odměna za práci v dávné minulosti
  |   zajímavost

Měsíc co měsíc čekáme na výplatnici, abychom se alespoň podívali, jaká částka se tentokrát mihne na účtu. A věřme nebo ne, podle zjištění archeologů se na svoji kamennou výplatnici jistě těšili už lidé v Mezopotámii před pěti tisíci lety. Co na ní našli? Mnozí by z takové "výplaty" měli radost i dnes… 

Nález, ze kterého se archeologové radovali při vykopávkách ve městě Uruk v současném Iráku, mnohým doslova vyrazil dech. Při svém bádání totiž objevili malou kamennou destičku, která zjevně plnila podobnou funkci jako dnešní výplatnice nebo snad lépe řečeno tak trochu jako stravenka. Právě tak byly podle všeho vypláceni tehdejší dělníci za svoji tvrdou práci. Ale abychom se nemýlili, tahle “stravenka” nesloužila jen pro jídlo, ale také pití - konkrétně zde byl vyznačen počet piv, který jejímu majiteli za odvedenou dřinu náleží. 

Každému pivo podle jeho zásluh

Tabulka, kterou vědci objevili, je psána klínovým písmem a mimo jiné je na ní zobrazena lidská hlava, která jí z misky a také pije z nádoby, v níž bylo tehdy podáváno právě pivo. A pak je tu, stejně jako dnes na účtence v restauraci, několik čar, znázorňujících tentokrát ale velikost přídělu - snad podle zásluh daného dělníka. Jednoduše řečeno šlo o jakési předchůdce skutečných peněz, na které si podle všeho i tamní obyvatelé, stejně jako zbytek světa, museli ještě přibližně dalších tři sta let počkat. 

Velká pyramida byla zaplacena potem (a pivem)

Pivní výplata ale nebyla jen výsadou dávných Mezopotámců. Dělníci se mohli na svůj vydělaný tekutý chléb těšit také například ve starověkém Egyptě. Právě tady se mohli stavitelé Velké pyramidy denně posilnit až pěti litry piva. S trochou nadsázky se tak dá konstatovat, že pyramidy, které dodnes obdivujeme pro jejich nádheru a technickou dokonalost, vyrostly tak trochu i z piva. 

Není pivo jako pivo

Je ale také potřeba poznamenat, že dnešní pivo a to, které si za svoji práci vysloužili v Mezopotámii, v Egyptě, ale třeba raké v Núbii i jinde ve světě tisíce let před naším letopočtem, se podobají jen velmi vzdáleně. Tehdy nešlo o nápoj, jak jej známe dnes, ale vesměs o poměrně hustou škrobovou kaši, která nejenže dělníkům chutnala, ale byla také součástí jejich jídelníčku a částečně mohlo jít i o léčivý přípravek. Byla to tedy praxe, ze které mohli těžit vlastně všichni. 

Holanďané nevymysleli nic nového

Podobný systém - tedy odměnu za práci v podobě piva - zkusili zavést před několika lety v Holandsku, i když je pravda, že se tenhle nápad setkal s pozvednutým obočím mnoha nejen tamních obyvatel. Šlo ale o pokus, jak lidi závislé na alkoholu přimět alespoň k nějaké práci. A tak za pomocné činnosti nebo třeba úklid města dostali zaplacené pivo, samozřejmě v omezeném množství.

A co vy? Také byste stáli o to, aby na vaší výplatní pásce byl kromě jisté cifry také počet piv, které jste si odpracovali? 

Zdroj: Arstechnica, Realm of history

KAM DÁL: Nejhorší obchod v dějinách Ruska. Prodaná Aljaška musí Putina mrzet ještě více než rozpad Sovětského svazu.

Klíčová slova: