Tenhle muž nikdy neviděl ženu! Podívejte se, kde celou dobu žil

Jméno Athos je prastaré, v řecké mytologii šlo o jednoho z Gigantů. Zabil jej bůh Poseidón tím, že jej zavalil velkou horou, která získala Gigantovo jméno
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Tento život si nevybral, byl mu „přidělen“ osudem. Dožil se poměrně pěkného věku 82 let, přesto ani jedinkrát nespatřil ženu. Zdá se to nemožné. Za obvyklých okolností jistě. Ovšem životní cesta se naprosto vymyká všemu, co známe a co je nám příjemné.

Toto je příběh Michaela Tolotose. Narodil se kolem roku 1856 a čelil tragickému začátku svého života, když mu matka zemřela pouhé čtyři hodiny po jeho narození. Nepoznal ani otce, ani další členy rodiny. Mladý chlapec se ocitl opuštěný na schodech kláštera na vrcholu hory Athos. Naštěstí se ho zdejší obyvatelé ujali a klášter se stal jeho novým domovem.

Asi byl jediný na světě

Tolotos, vychovaný a vzdělaný v opevněném konventu, se nikdy neodvážil za jeho mohutné brány. A aby toho nebylo málo, v roce 1060 byl přijat zákon, který zakazoval ženám a zvířatům vstup na horu Athos. Mimochodem, platí to dodnes. Celý svůj život tak mnich prožil v ústraní, chráněný před vnějším světem. Nepotkal se s jedinou ženou. Nakonec v roce 1938 ve věku 82 let zemřel a nikdy se nedozvěděl, jaké to je být opačnému pohlaví nablízku.

Mnichovi dokonce udělali zvláštní pohřeb, na kterém se sešli všichni muži žijící na hoře Athos. Věřili, že je jediným člověkem na světě, který zemřel, aniž by věděl, jak žena vypadá.

Komplex jako stát ve státě

Hora Athos, řecky označovaná jako „Svatá hora“, je jedním z nejdůležitějších center křesťanského ortodoxního světa. Jde o obrovský komplex, který je domovem dvaceti klášterů pod přímou jurisdikcí konstantinopolského ekumenického patriarchy a je řízen jako autonomní stát v rámci Řecké republiky.

První mniši dorazili na horu Athos v devátém století. Dnes tam žijí více než dva tisíce mnichů z Řecka a mnoha dalších zemí – včetně Rumunska, Moldavska, Gruzie, Bulharska, Srbska, Ruska a Spojených států. Jako jejich předchůdci i oni vyznávají asketický život a jsou izolováni od zbytku světa.

Poklady neuvěřitelné hodnoty

Kláštery ukrývají neocenitelné sbírky dobře zachovaných artefaktů, včetně vzácných knih, starověkých dokumentů a uměleckých děl nesmírné historické hodnoty. Nikoli náhodou je tak hora Athos od roku 1988 zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Mezi nesčetnými poklady a svatými relikviemi jsou pro řecké pravoslaví nejvzácnější svaté dary, o kterých se věří, že je nabídli tři mágové z Východu novorozenému Ježíši. Některým lidem zvenčí se může zdát jednoduchý společný život mnichů podivný, možná až šílený. Ale pro muže, kteří se tam rozhodli žít, je to cesta k porozumění vlastnímu nitru.

Zdroje: redakce, mensxp.com, dailymail.co.uk, thevintagenews.com

KAM DÁL: NFNZ na rozcestí: S novým šéfem bude kontroverzní hodnocení médií jen pro velké tituly, poradenství slibuje všem.

Klíčová slova: