Záhada rozluštěna: Pilot, který zmizel za druhé světové války, se našel

Tisíce pilotů se nikdy nevrátily, těla pilotů jsou neznámo kde
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Vroucné přání jeho rodiny se konečně naplnilo. Nezvěstný pilot z druhé světové války byl nalezen po osmdesáti letech díky specialistům na forenzní vědu. Mezinárodní tým expertů získal ostatky amerického pilota a identifikoval ho jako podporučíka Gilberta Haldeena Myerse.

Před více než osmdesáti lety bylo nad Sicílií sestřeleno americké bombardovací letadlo, které spolupilotoval podporučík Gilbert Haldeen Myers. Po havárii byl voják prohlášen za nezvěstného v akci. Nyní, za použití speciálních forenzních technik, se jeho duše konečně dočkala pokoje. Stejně jako jeho příbuzní.

Letadlo sedmadvacetiletého Myerse s pěti členy posádky z amerického armádního letectva se v červenci 1943 zřítilo necelý kilometr od ostrovního letiště Sciacca, přičemž se předpokládalo, že nikdo z posádky nepřežil. Právě na tento region se zaměřil tým z Cranfield University, který se zabývá identifikací obětí válečného konfliktu (CRICC). Na pátrání se také podílí americká Defence Prisoner of War/Missing in Action Accounting Agency (DPAA).

Pohřben se všemi poctami

Tým CRICC složený z 20 forenzních expertů byl zodpovědný za pečlivý pracovní proces kolem místa havárie. „Během našich operací jsme systematicky vykopávali půdu a zkoumali jsme každý kus, který by mohl být lidskou kostí nebo jiným důkazem,“ vysvětlil David Errickson, docent archeologie a antropologie na Cranfield Forensic Institute. „V náročných prostředích, jako je Sicílie, náš tým využíval tzv. mokré třídění, což je proces, kdy vykopaný materiál proléváme vodou k lepší analýze pozůstatků a artefaktů.“

Kromě částí trosek letadla tým nakonec úspěšně vykopal lidské ostatky. Ty byly poté odeslány do laboratoře DPAA, která je považována za největší a nejrozmanitější „knihovnu“ pro identifikaci koster na světě. Zde forenzní antropologové provedli analýzu DNA a spolu s antropologickými a nepřímými důkazy nalezenými týmem – jako jsou osobní věci – potvrdili, že ostatky patřily Myersovi.

„Získání pozůstatků podporučíka Myerse znamená, že se může konat pohřeb s vojenskými poctami, ale také umožňuje rodině získat nalezený osobní majetek. A co je nejdůležitější, přináší uzavření případu a mír rodinám pohřešovaných nebo zabitých v akci,“ dodal Errickson. Myers byl pohřben 10. listopadu v St. Petersburgu na Floridě.

Desítky tisíc nezvěstných

Existuje více než 72 000 Američanů z druhé světové války, o kterých se nic neví. I když se předpokládá, že 39 000 by mohlo být navráceno do vlasti – tak jako Myers. S tím jsou však spojeny problémy.

„Někdy vykopávky nic nepřinesou, případně zůstanou nejednoznačné,“ vysvětlil Nicholas Márquez-Grant, forenzní antropolog z Cranfield Forensic Institute. „Okolnosti jsou navíc ovlivněny tím, co se po incidentu dělo s půdou. V oblastech, kde došlo k orbě nebo se změnil terén, objevíme jen velmi malé úlomky, které bohužel identifikaci znemožňují.“

Márquez-Grant však dodal, že někdy i tyto fragmenty skončí jako klíčový díl kompletní skládačky. Identifikace Myerse ukázala, že je opravdu možné najít ty, kteří zmizeli a zemřeli ve válečných  konfliktech. „Jsme rádi, že se nám to tentokrát povedlo. V takových případech vždy cítíme, že jsme se podíleli na dobré věci.“

Zdroje: redakce, www.iflscience.com, bbc.com

KAM DÁL: Západ nechce Rusko na Ukrajině porazit, ale jen oslabit. Má to tragické následky.