V listopadu můžeme ještě sázet stromky. Ostatní dřeviny přihnojíme

Podzim pokročil, ale i v listopadu vás čeká nějaká práce na zahradě. Jaká, to prozradí zahradník
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Listopadové počasí už není vhodné na to, abychom se přehrabovali ve studené zemi, a nakonec všechny podobné práce na zahradě už máme mít hotové. Můžeme ale ještě sázet ovocné stromky, a to dokud nezmrzne půda. Více poradí Petr Kumšta.

Pěstitel Petr Kumšta poradí, jak správně vysadit ovocné stromky ještě v listopadu. "Dbáme na to, aby stromky byly vysazeny ve stejné úrovni, jako byly vysazeny ve školkách, odkud jsme je třeba pořídili. Keře rybízů naopak vysazujeme asi o 10 centimetrů hlouběji, než rostly ve školce. Hlouběji se též vysazují maliníky a ostružiníky, které současně přihrneme zeminou, aby nevymrzly pupeny na kořenovém krčku," připomíná správné zásady Kumšta.

Zvláště pokud bydlíte na venkově, a tím spíše někde na samotě, nezapomeňte zkontrolovat oplocení zahrady nebo dvorku. Zrovna tak opravte a zkontrolujte ochranu kmínků proti okusu zvěří. V zimě se k lidským sídlům stahuje nejen srnčí zvěř, ale i zajíci, kteří vám mohou stromy a keře okusem zničit. Opravíme nejen tuto ochranu před zvěří, ale při té příležitosti můžeme povolit nebo obnovit úvazky mladých stromků.

Podle rozborů a pH půdy přihnojujeme ovocné dřeviny draselnými, fosforečnými a vápenatými hnojivy. Optimální dávku hnojiva volíme podle výsledků rozborů půdy. Dávku hnojiva rozhodíme rovnoměrně pod koruny stromů a mělce zapravíme do půdy.

Pokud přeje počasí, přihnojte

Petr Kumšta také upozorňuje na to využít příznivějšího období listopadu k vyhnojení půdy organickými hnojivy a zrytí záhonů. "Neotálejme s tím, protože podzim je pro tuto činnost jednoznačně výhodnější než jaro. Zrytá půda může dobře promrznout, drží pak lépe vláhu a při jarní kultivaci se dobře zpracovává," říká pěstitel.

Zkontrolujeme také uskladnění jiřinek, mečíků a dalších cibulnatých a hlíznatých rostlin. Poraněné hlízy, které začaly plesnivět, včas odstraníme, aby se infekce nešířila. Počátkem listopadu je ještě možné na zahrádce sklízet poslední hrozny révy k výrobě vína. Hrozny, které zůstaly po sklizni na keři a které jsme kvůli napadení plísní šedou nesklízeli, z keře pečlivě odstraníme.

A nezapomínejte na listí. Pod stromy ho pravidelně shrabujeme a kompostujeme. Hlavně pod jabloněmi a hrušněmi na to důkladně dbáme. Podle Petra Kumšty tím omezíme zdroj nákazy strupovitostí v příštím roce.

Klíčová slova: