Zoo, kterou můžete mít klidně doma. Inspirujte se jinými exotickými zahradami

Klokana na dvorku? Proč ne...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V České republice máme hned několik míst, kam se lze podívat za exotickými zvířátky. Pražská ZOO je dokonce jedna z nejlepších na celém světě. Lidem to ale nestačí a často si tvoří svoji vlastní domácí exotickou “zahrádku”.

Dnes už nikoho neokouzlíte teráriem přerostlých šneků, klíckou plnou křečků ani kozou či ovcí. Poctivý zájem vzbudíte jedině, když na vašem pozemku potkáme klokana, hady nebo minimálně pštrosa. Někteří jsou ještě dál a domácí chov už není pro rozmazlené pejsky. Zahradě může vévodit klidně i tygr.

Domácí zoo                                                 

Improvizované zoologické zahrady jsou dnes velmi příjemnou alternativou, kam vyrazit na malý víkendový výlet. Děti se poprvé setkají s několika druhy zvířat ve velmi osobní atmosféře. Zvířátka jsou často doslova na dotek ruky. Většina chovatelů však volí konzervativní výběr zvířat. Často jde o šlechtěné farmy, kde nalezneme ovci, kozu, prasátko, koně a třeba i nějakého pštrosa. Jsou však případy, které se nebojí experimentovat.

Hyeny u lesa

Sen se sice velmi brzy rozplynul, ale soukromý Park zvířat Studenec naznačil, kam až je možné posunout chování zvířátek ve vlastních prostorách. Majitel chtěl konkurovat krajským zoologickým zahradám mezi Jihlavou a Brnem. Jeho trumfem měl být tygr a hyena. Jistě znáte, když jdete ulicí a za každými vrátky na vás štěká pes. Tady se ozýval zcela jiný řev zvířat. Finanční potíže však nedovolily dokončit ústřední myšlenku vybudovat “domácí” zoo pro tygry, lvy, hyeny a vlky.

Opice na zahradě

Ve vesnici Zájezd můžete zorganizovat rodinný zájezd třeba do malé zoo, která láká hlavně na opice a poloopice. Největším tahákem místního výběhu jsou návštěvníci ze vzdáleného Madagaskaru. Lemury, které můžete vídat ve velkých zoologických zahradách, zde můžete navštívit ve zcela jiné a osobnější atmosféře. Místní provozovatelé ale návštěvníky nešetří, protože zde můžete narazit na voliéry, kde žijí draví ptáci nebo tu mají výběhy pro kočkovité šelmy. Jestli jste si tak mysleli, že chovat na zahradě pštrosa je exotika, tak vyrazte do Zájezdu, kde vám ukáží co a jak.

Klokan ze Smíchova

V Praze není jenom zoologická v Tróji, ale také stanice přírodovědců na Smíchově. Prostor, který je primárně určen pro volnočasové aktivity dětí a mládeže, nabízí nečekané zvířecí kamarády. Taková malá zoo je domovem krokodýla nilského, kajmana trpasličího, leguána zeleného nebo nejjedovatější žábu na světě, pralesničku strašnou. Místní hvězdou jsou bezpochyby klokani, kterým úspěšně konkuruje lama.

A co vy?

Domácí zvířátka už dávnou nejsou jenom kočky, psi, morčata nebo křečci. Chovatelská vášeň někdy přerůstá i rozměry vašeho domova, a tak se čím dál častěji z domácností stávají malé zoologické zahrady. Podělte se tak se svými chovatelskými zážitky. Taky máte na zahradě klokana?

Pes, nebo kočka? Je důležité si uvědomit hned několik základních pravidel. Více čtěte zde.
Klíčová slova:
zoo