Barevný podzim si užijete spolu se svými potomky. Stačí zavzpomínat na dětství

Podzim nabízí spoustu materiálu k tvoření
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Podzim je v plném proudu, děti chodí do školy a letní výlety s koupáním jsou dávno minulostí. Přesto ani nyní není nutné zanevřít na víkendové procházky do přírody. Ta právě teď nabízí nepřeberné množství materiálu, který hlavně děti zabaví na dlouhé hodiny a dají možnost vzniku zajímavých dekorací.

Kdo z nás by si nepamatoval na kaštanové panáčky a zvířátka? Ačkoliv jsme, jako generace dnešních rodičů, už rozhodně nežili v době, kdy byla jedinou hračkou dřevěná panenka nebo autíčko, ale měli jsme většinou poměrně hodně hraček, vlastnoručně vyrobený ježek nebo pejsek byly vždycky cennější - o to víc, že je potřeba nejdříve dojít do parku, nasbírat materiál a potom ho zpracovat s pomocí rodičů. A právě ten společně strávený čas je dnes nesmírně cenný.

Nesmrtelné kaštanové figurky

Kaštany - jsou hnědé, jako srst mnoha zvířat, mají bílé "bříško" a jsou nádherně lesklé. Navíc jsou zadarmo a doma mohou nadělat spoustu parády, ať už v dětských pokojích, nebo i v jiných částech domu. Jak na to? Základem výroby každé postavičky nebo zvířátka jsou právě kaštany, sirky nebo špejle, kterými je spojíme, a případně další výtvarný materiál - nejlépe přírodní. Dnes jsou v papírnictvích ke koupi například různě velká očička, která lze s úspěchem pro takovéto tvoření využít, mnohem lepší je ale nechat děti, aby zapojily vlastní fantazii a očička figurkám vyrobily například z drobných bobulek.

Kreativitě se ale samozřejmě meze nekladou. Jedinou pomůckou, kterou pro tvorbu figur potřebujeme, jsou ostré nůžky, nebozízek nebo jiný nástroj, kterým je možné udělat do kaštanu otvor pro špejli. Některé silnější do špičky seříznuté špejle ale tuto funkci splní také - a už mohu vznikat celé rodiny kaštanových panáků i s domácími zvířaty.

Radost i pro dospělé výtvarníky

Právě kaštany, ale i ostatní podzimní plody, jako jsou žaludy nebo barevné šípky a další, ozdobí domácnost už jen svojí přítomností. Poradíme si s nimi tedy i bez výtvarného talentu - stačí je po vrstvách nasypat do skleněné mísy nebo do vázy a dekorace je hotova.

Při výrobě náročnějších dekorací velmi dobře poslouží moderní a snadno dostupná tavná pistole, s jejíž pomocí je možné vše výše uvedené připevnit například na korpus věnce a vyrobit si tak vlastní dekoraci na dveře. Stačí dozdobit mašličkou, větvičkou jehličnanu nebo červených šípků a sousedé budou jistě závidět.  

Barvy podzimních obrazů 

Barevné podzimní listy leží opravdu všude. Proč je tedy nevyužít? Když se podaří nasbírat je ještě předtím, než začnou zasychat, poslouží jako barevný papír, ze kterého lze vystříhat jednotlivé tvary a nalepit je na tvrdší papír. Vzniklý obraz může zdobit dětský pokoj, posloužit jako dárek, přáníčko nebo jen pozornost babičce pro radost.

Drak za pět minut

Spadané listí ale nabízí zábavu také aktivnějším dětem, které u stolu příliš neposedí. Pamatujete si na listové draky? Jednotlivé listy se dají s trochou šikovnosti a opatrnosti spojit jen vlastními řapíky, když jím propíchneme horní část dalšího listu, následně jej zkroutíme zpět a konec vytvořené smyčky zapíchneme zpět do listu "vlastního". Drak může být libovolně dlouhý a krásně vlaje za běžícím dítětem.

Nejen přírodniny…

S podzimem tradičně přichází také období pouštění klasických draků, nezapomeňte tedy pořídit dřevěné tyčky a vhodný papír. Ani u výroby klasického draka se děti určitě nudit nebudou a jeho barevnou podobu můžeme s klidem nechat jen na jejich fantazii. Podzim si můžete užít společně a s radostí.     

Klíčová slova: