Dřevěná versus hliníková okna. Jaké jsou přednosti a výhody obou řešení?

Jaká je vaše volba?
  |  Komerční sdělení

Jak dřevěná, tak hliníková okna jsou skvělou volbou a tento článek nemíní rozhodovat o tom, která je lepší. Pojďme si alespoň shrnout klady a zápory každého z těchto řešení, abyste se na základě toho mohli informovaněji rozhodnout.

Jaké jsou přednosti hliníkových oken?

  • Hliník je velice stálý materiál, který hned tak neztrácí tvar. Můžete jej vystavit chladu, horku či nejrůznějším výkyvům počasí, přičemž nedojde k jeho zkroucení či deformaci. Proto se používá i jako střešní materiál.
  • Dříve se hliníkovým oknům často vytýkaly nízké izolační vlastnosti. Tento nedostatek byl dnes díky přidání polyamidové izolace již překonán a hliníková okna dnes nenabízí o nic menší izolaci než okna ostatní.
  • Díky jejich pevnosti je hliníkový rám možné zmenšit, aniž byste pevnost vašeho okna ohrozili. To znamená větší plochu skleněné výplně a více přírodního svitu do vaší domácnosti.
  • Hliník se výtečně hodí k moderním stavbám pro ostrost a čistotu linií.
  • Hliníková okna nejsou synonymní s šedou či stříbrnou barvou. Můžete si pro ně vybrat prakticky jakoukoliv barvu z katalogu RAL, stejně jako matné a lesklé povrchy.
  • Hliník je plně recyklovatelný, ekologický materiál.

Mají hliníková okna i své nevýhody?

Pokud se vám současná barva vašich hliníkových oken omrzí, je jejich přemalování o něco obtížnější nežli u jiných materiálů – není ale nemožné.

Hliníková okna se obvykle moc hezky nevyjímají u historických budov či budov v tradičním stylu. Nejde ale o překážku zásadní, vzhledem k tomu, že jejich vzhled dnes lze přizpůsobit různým stylům.

Jelikož hliník snadno vodí teplo, měla zejména starší hliníková okna horší izolační vlastnosti. Pomocí moderních technologií byl dnes tento problém naštěstí již překonán, nemusíte se tedy v tomto směru ničeho obávat.

Jestliže pak hledáte kvalitní hliníková okna, na něž se tyto zápory nevztahují, je nabídka společnosti Aluprof Česká republika tím prvním, co byste měli zhlédnout.

Výhody oken dřevěných

  • Nepodceňujte životnost dřeva! Pokud budete vaše okno pravidelně ošetřovat, může vám vydržet dlouhá desetiletí.
  • Přelakovat dřevěné okno, stejně jako nábytek či jakýkoliv dřevěný objekt, jde relativně snadno. Omrzí-li se vám barva současná, vmžiku můžete mít jinou.
  • Jakožto jeden z nejstarších stavebních materiálů se dřevo hodí prakticky do jakéhokoliv kontextu a nebude bít do očí ani u moderních, ani u tradičních staveb.
  • Dřevo má výtečné izolační vlastnosti, a tudíž se s ním nemusíte bát tepelných ztrát.
  • A navíc má dřevo zkrátka příjemný, přírodní punc, který si nelze nezamilovat!

I dřevo má ale své limity…

Čištění dřevěných oken není složité, ale nesmíte zapomínat ani na jejich pravidelné ošetřování, aby neshnila. První ošetření vašich oken by mělo následovat cca 2 roky po jejich koupi, další pak každých 6-8 let.

Do dřeva se rádi pouštějí nejrůznější škůdci, jako například červotoči, tesařící a další. To se například u hliníkových oken stát nemůže.

Jak dřevo, tak hliník jsou důstojnou volbou pro vaše okna či dveře – záleží v podstatě jen na vašem vkusu a preferencích. Co říkáte – která varianta vám více sedne?