Jiří Langmajer jako redaktor Playboye a návrat jednoho z nejproslulejších českých rockerů: Co přinese září?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Konec prázdnin se nachýlil a my jsme pro vás, tak jako každý měsíc, připravili přehled toho nejlepšího, na co se v září můžete těšit a co by nemělo uniknout vaší pozornosti. V září nás čekají nejen chytlavé filmy, ale i nová divadelní představení – skončily totiž divadelní prázdniny.

Sestra

Kdo viděl hororový snímek V zajetí démonů 2, který je jedním z nejúspěšnějších žánrových filmů poslední doby, neměl by minout snímek Sestra. Ten totiž na V zajetí démonů volně navazuje a mělo by se jednat o velmi zajímavou podívanou. Už jen proto, že hororový žánr dělá poslední dobou nezanedbatelné kotrmelce. Co si pro nás Sestra připraví? Do kin na ni můžete zamířit už 6. září.

Ivan Král

Ivan Král je jedním z nejproslulejších českých kytaristů ve světě. Ivan Král získal cenu Grammy a podílel se na jedné z nejznámějších punkových desek historie – Horses od Patti Smith. Jak známo, Ivan Král v České republice nežije, proto je jeho návštěva pokaždé menší událostí – menší z toho důvodu, že okruh jeho fanoušků u nás není zas až tak široký. Tentokrát vystoupí Ivan Král v malém sálu Lucerny – a rozhodně je na co se těšit.

Po čem muži touží

Nová česká komedie s Jiřím Langmajerem v hlavní roli. Známý herec, který ve snímku představuje šéfredaktora plátku Playboy, se probudí v ženském těle. Kromě zvučných jmen (Anna Polívková, Táňa Pauhofová, ale i Dominika Myslivcová) může snímek nalákat i díky obsazení scenáristky. S Rudolfem Havlíkem, který film režíroval, totiž na scénáři spolupracovala Radka Třeštíková, jejíž knihy se dlouhodobě objevují mezi českými bestsellery. Jak originální bude Po čem ženy touží naruby? Odpovědi se dočkáme 20. září, kdy má film premiéru.

The Tiger Lillies

Kultovní britská kapela, již lze jen snadno zařadit do žánrových škatulek, jezdí do České republiky pravidelně. Tentokrát vystoupí v pražské Arše a koncert slibuje zcela nové písně tohoto tria, jemuž vládne excentrický frontman Martyn Jacques.

I.O.U.

Holešovická divadelní scéna Studio Hrdinů si získala během posledních let značný věhlas a industriální prostory se staly jednou z nejvyhledávanějších divadelních scén. Byť je toho experimentování s divadelním tvarem někdy trochu moc, Studio Hrdinů nabízí to nejpozoruhodnější ze současného českého divadla. Z toho, co se lze dočíst o chystané novince s názvem I.O.U., lze jen těžko něco usuzovat. Přesto se nelze na první poprázdninovou premiéru netěšit.

Petr Čermáček: Vlnolam

Zatímco česká próza se v tomto roce zatím žádnými skutečně výraznými tituly chlubit nemůže, poezie už má na svém kontě celé množství významných „zářezů“. Suverénním debutem Záměstí zaujal Pavel Němec, pozoruhodné sbírky vydali Irena Šťastná či Jan Těsnohlídek ml. Luxus v podobě téměř každoročně vycházejících nových sbírek Ivana Wernische nese letos název Pernambuco. Je však rovněž mnoho sbírek, na které si zatím musíme počkat, o nichž však už nyní můžeme tvrdit, že jsou tak trochu událostí. Řeč je o připravovaných knihách Pavla Kolmačky, Víta Slívy či Marie Iljašenko. Konečně si čeští čtenáři letos budou moct přečíst nové sbírky obou nejvýraznějších Petrů současné české poezie.

Borkovec svůj Herbář k čemusi horšímu už vydal, kniha Hrušky přijde brzy. Nelze však opomenout ani třetího Petra, který letos vydal novou básnickou sbírku. Nese název Vlnolam a jejím autorem je Čermáček – samozřejmě Petr. Ten se ve Vlnolamu ukazuje jako autor mnoha poloh. Mnohé verše jsou vedené racionálním lyrickým subjektem, který se jinde nechává strhnout intimním, lyricky zachyceným okamžikem, aby nakonec přišel s pozoruhodnými jazykovými verši. Je Čermáčkovou ctností, že do jediného slova – často je oním slovem sugestivní neologismus – dovede vtěsnat množství významů, jež jsou na jednu stranu velmi výrazné, avšak báseň nijak nevyčerpávají. Ostatně slovo Vlnolam jako kdyby na svou básnickou sbírku čekalo až příliš dlouho.

Erotická záplava graduje: Co si na nás připravily Svůdné schůzky? Čtěte zde.