Michal Viewegh se "rozvedl" s kamarádem a je na antidepresivech. Co se kolem spisovatele děje?

Prohlédněte si další fotografie
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Michal Viewegh je dozajista jednou z nejviditelnějších tváří současné české literatury. Knihy, které Viewegh produkuje v tempu průměrně jeden titul za rok, se pořád ještě dobře prodávají, jakkoliv se k hranici bestselleru přibližuje čím dál méně prózy. V posledních týdnech a měsících se však o Vieweghovi mluví více v souvislosti s jeho rozlukou s Martinem Reinerem, nakladatelem a jedním z Vieweghových nejlepších přátel.

Více než dvě dekády platilo, že Michal Viewegh vydává knihy u Martina Reinera. Nejprve byl Viewegh kmenovým autorem nakladatelství Petrov, poté nakladatelství Druhé město. V rámci nich vydal spisovatel mnohé ze svých nejznámějších knih.

Nedávno se však objevila novina – pro ty, kteří sledují současnou českou prozaickou produkci, poměrně důležitá. Michal Viewegh mění nakladatele, z Druhého města se přesouvá k nakladatelskému domu Euromedia Group. Záhy vydal Viewegh, již u nového nakladatele, svůj dosud poslední titul. Dvojici novel Muž a žena. A byť je kvalita těchto příběhů nevalná, kniha rozhodně stojí za pozornost. A to především díky svému bulvárnímu přídechu. Viewegh v ní totiž vytáhl takříkajíc do boje. V pasážích, které novelám předcházejí, si totiž spisovatel vyřizuje účty se svým bývalým nakladatelem.

Tomu vyčítá, že špatně propagoval autorovy knihy, kvůli čemuž se neprodávaly. A protože se neprodávaly, spisovatel už se podle nakladatele neměl psaním uživit. Je samozřejmé, že se pohybujeme ve fiktivním díle, avšak v tomto konkrétním případě je více než zřejmé, že oním spisovatelem, jehož prodeje klesají, myslí Viewegh sebe sama.

Po nějaké době se na webových stránkách Vieweghova bývalého naklatele objevilo, že Vieweghovy staré knihy se rozprodávají. A slevy byly závratné – až 88 procent. Tento krok Viewegh označil za výprodej starého přátelství.

Boček místo Viewegha

Martin Reiner, spisovatel a nakladatel, se vyjádřil v rozhovru pro DVTV o výprodeji Vieweghových knih v tom smyslu, že jejich skladování bylo pro nakladatelství Druhé město velmi prodělečné. Reiner rovněž tvrdil, že jednal s Euromedií o tom, že by nový Vieweghův nakladatel autorovy knihy odkoupil. Z toho však sešlo.

Reiner se rovněž vyjadřoval ke kvalitě Vieweghových posledních rukopisů – tedy těch, které spisovatel dodal poté, co mu v roce 2012 praskla aorta. Podle Reinera byly rukopisy nepoužitelné a sám jim musel věnovat více péče, než je potřeba u běžných rukopisů. Autor knihy Básník: Román o Ivanu Blatném, jenž byl v roce 2015 vyznamenán cenou Magnesia Litera, také zmínil, že v posledních letech nebyl Viewegh nejprodávanějším kmenovým spisovatelem Druhého města. Tím se stal Evžen Boček, jehož nová kniha mimochodem vychází zítra.

Spisovatel a antidepresiva

Toto pondělí se v rozhovoru pro DVTV objevil i samotný Viewegh. Spisovatel se vyjadřoval jak ke vztahu k bývalému nakladateli, tak k prodejům své nejnovější knihy a řeč přišla i na Reinerovu zmínku o tom, že nebývalým způsobem upravoval Vieweghovy rukopisy. Autor Báječných let pro psa přirovnal rozluku s nakladatelem a kamarádem k rozvodu. Podotknul, že užívá silná antidepresiva, díky kterým se dokáže vyrovnat nejen s touto situací, ale i s Reinerovými nařčeními.

Kde leží pravda, to se asi jen tak nedozvíme. A dá se říct, že o ni tu už vlastně nejde. Česká literatura však sleduje smutný rozkol. Byť ztratily knihy Michala Viewegha postupem času mnohé takzvaně seriózní čtenáře, dlouholeté přátelství s Reinerem bylo sympatické takřka všem.