Ivan Trojan slaví 57 let. Chybělo málo a hvězdného herce jsme z něj vůbec neměli

Ivan Trojan na premiéře filmu Šarlatán společně s Agnieszkou Holland a svým synem Josefem Trojanem. Ve snímku spolu společně ztvárnili postavu podivína Mikoláška
 

Šarlatán a pyšný otec Ivan Trojan si před svými 57. narozeninami, které slaví 30. června, stihl splnit hned několik svých životních snů. Na filmovém plátně ho dojal jeho syn Josef Trojan a dostal příležitost zahrát si jeho milovaný basket s hvězdou NBA Jiřím Welschem. Právě "bezedné koše" se málem staly jeho osudem.

V mládí se herec aktivně věnoval basketbalu. Nebyl to pro něj jen koníček, bral to poměrně vážně a uvažoval o sportovní kariéře. Studoval sportovní gymnázium a chtěl dokonce i pokračovat na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Svoje basketbalové sny a cíle ale nakonec opustil. Inspirovaný hereckou kariérou svého otce nakonec vystudoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění.

Zahrál si basket s hvězdou NBA

Jeho láska pro míčové sporty ho ale neopustila a tento rok se mu dokonce podařilo skloubit tyto dvě vášně dohromady. Zahrál si v reklamním spotu na evropský šampionát basketbalistů, který se odehraje v pražské O2 areně. Připojil se tak do unikátního projektu "Česko dribluje!", jehož účelem je více zpopularizovat Trojanův oblíbený sport v Česku.

Ivan Trojan v reklamě stojí na jevišti divadla Na Vinohradech v kostýmu Hamleta a ve známé scéně místo lebky promlouvá k basketbalovému míči. Na jevišti se najednou objevuje legendární český basketbalista a druhý Čech v NBA Jiří Welsch a hra začíná.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Trojan (@ivan.trojan)

 

„K basketbalu mám velmi kladný vztah. Já jsem do 16 let hrál za Sokol Kbely vlastně vrcholový mládežnický basket. Akorát jsem pak nevyrostl,“ promluvil o své basketbalové minulosti Ivan Trojan.

Jeho basketový sen se mu tak splnil alespoň na jevišti. Konečně měl možnost ukázat své dovednosti. Obehrál profíka a zasmečoval.

Herectví má v rodině

Mimo své sportovní sny a přání si tento rok Ivan Trojan splnil i ty herecké. Na plátně se objevil společně se svými syny Josefem a Františkem. Zahráli si spolu ve snímku Šarlatán, který se dokonce dostal do užšího výběru Oscarů za nejlepší mezinárodní film. Spolu s Josefem bravurně ztvárnili českého léčitele Jana Mikoláška, zatímco František si ve snímku zahrál jeho mírnějšího bratra.

Josef Trojan ztvárnil Mikoláška jako mladíka v pohledech do minulosti a Ivan Trojan si zahrál Mikoláškovu starší verzi a popsal roli jako tu nejtěžší v jeho životě. Bylo pro něj velmi těžké této postavě morálně zmateného podivína před natáčením zcela porozumět. Nakonec ale předvedl dokonalý herecký výkon, jako vždy. Pozadu nezůstal ani jeho syn Josef, který svým hereckým výkonem Ivana dojal. Viděl v něm prý sám sebe před několika lety. To je životním snem asi každého otce být svým synům inspirací a vzorem.

Za roli dokonce získal v pořadí už sedmého Českého lva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Trojan (@ivan.trojan)

 

„V neposlední řadě musím poděkovat svému synovi Josefovi, protože nebýt jeho, tak by Mikolášek nebyl celý. Věřím, že si na svého Českého lva počkáš a že se dočkáš. Kousek toho mého lva patří i tobě a až natáhnu bačkory, tak bude tvůj celý,“ pronesl Ivan Trojan s úsměvem při obdržení prestižní ceny.

Zdroj: Česko dribluje, Český rozhlas

KAM DÁL: Jak šel čas s Helenou Vondráčkovou: Zpěvačka slaví 74. narozeniny, jako "třicítka" vypadala skoro stejně