Bludiště preferencí a populismu: Babišovo ANO může získat vše, nebo hodně ztratit

Které strany podle běžným průzkůmům získávají a kdo naopak ztrácí?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jak budeme volit v říjnových sněmovních volbách? To je sice zatím víceméně ve hvězdách, preference už se však nyní dají tak nějak odhadnout. Mrkněte se na mapu stran, kdo se ke komu přiklání. Ponořte se hlouběji do tematiky a zjistěte, s jakými kartami se hraje. Nejdůležitější jsou emoce, jako skoro ve všem. Kdo z nich vytěží nejvíce?

Z dat posbíraných projektem Filozofické fakulty UK a start-upu BehavioLabs vyplývá, že polovina lidí zatím vůbec neví, jestli k volbám půjde, takže ani to, koho bude případně volit. Hraje se o hodně a výsledky poctivého předvolebního průzkumu uvádějí věci do nezvyklých, ale o to důležitějších kontextů.

Při podrobnějším studiu snadno pochopitelných map zjistíte například to, že nejlepší mínění o lídrech svých stran mají budoucí voliči SPD, ANO a Pirátů. Velkým překvapením jsou čísla voličského jádra SPD, přestože se jinak ukazují spíše na okraji, výzkum jim přiznal 13 %. Stejně jako ČSSD, naopak ODS nebo TOPka přitom získala jen 12 %. Podle sociologa Vojtěcha Prokeše, spoluautora projektu, se však nedá potenciál interpretovat jako síla. "Jde spíše o to, že stranu lidé zařadili mezi ty, o kterých uvažují."

Na projekt se složilo 343 lidí na platformě HitHit. Stál jen 475 tisíc korun. Výsledky by ale strany měly platit zlatem. Navedou je, jak hrát o nerozhodnuté voliče.

Pro voliče Pirátů podle výzkumu není hlavní protikorupční téma. Největším šokem je pak fakt, že to vypadá tak, že nejstarší voliče nemá KSČM, ale ANO spolu s ČSSD. Zelené budou nejspíše volit více ženy, muži se nebojí již zmíněných Pirátů. Na nejvíce řešenou věc, totiž preference hnutí ANO, odpovídá průzkum jasně. Ve volbách mohou dostat 10 i 47 procent, rozhodnou až nerozhodnutí. 

Těch je přitom opravdu hodně - rovná polovina! Tito lidé nejen, že se rozhodují na poslední chvíli, koho volit, ale také o tom, jestli k volbám vůbec přijdou.  

Jak se dělal reprezentativní průzkum? Odpovídalo 1 473 respondentů. Dvě třetiny osobně, jedna třetina online. Data se sbírala od 15. července do 15. srpna. V plánu je výzkum zopakovat těsně před volbami a pak hned po nich. 

Hlavní témata, na kzerých nám záleží

Většině lidí záleží na tom, aby byly podporovány mladé rodiny, ale i důchodci. Stejně tak se hraje o snížení daně z příjmu a snížení DPH. Lidé často uvažují v konvencích něco za něco, a tak by většina podmínila sociální dávky veřejnými pracemi.

Boj s korupcí stále táhne a ocenila by se odvolatelnost veřejných činitelů. Jednoznačné ano říkají lidé také digitalizaci úřadů. Naprostý odpor vzbuzuje zavedení 5% darovací a dědické daně. Strach máme z přijetí eura i z vystoupení z NATO. Rozhodně netoužíme ani po legalizaci marihuany nebo zavedení školného na vysokých školách.