Všichni proti ANO. Společenství stran má v Praze vést Pospíšil

Jakou roli bude hrát Petr Gazdík a STAN?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

STAN, TOP 09 a lidovci se chystají v podzimních volbách v hlavním městě kandidovat společně. Mají být silnější a logicky také nebude docházet k drobení hlasů. Otázkou je, jestli může být taková koalice funkční a není jen otázkou času, kdy si subjekty "vjedou do vlasů". Navíc se už několikrát ukázalo, že rétorika ve stylu všichni proti hnutí ANO nemusí být úspěšná.

Společnou kadidátku v úterý potvrdil místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. O koalici by podle Petra Gazdíka mělo formálně rozhodovat i vedení Starostů a nezávislých. Jasno má i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, podle kterého by lidovci měli kandidovat na společné kandidátce TOP 09 a STAN.

Kromě toho na ní budou ještě lidé z LES a Demokratů Jana Kasla. "Vyjednáváme a jednání je blízko k reálné koalici," řekl Gazdík. Podle něj spolupráce více stran je v Praze potřeba "víc než kde jinde" a město by si zasloužilo profesionální správu. Předsednictvo STAN by mělo rozhodnout dnes.

TOP 09, STAN a lidovci budou společné kandidátky sestavovat i v jednotlivých městských částech. Někde ji vytvoří dvě strany. Třeba v Praze 6 půjdou do voleb společně KDU-ČSL a TOP 09.

Spojenectví pro Prahu

Bartošek řekl, že v Praze budou lidovci kandidovat ve spolupráci se STAN a TOP 09. KDU-ČSL by mělo připadnout čtvrté místo na kandidátní listině. Prý se bude jednat o dosavadního pražského radního Jana Wolfa, který měl vést samostatnou kandidátku lidovců.

Stejně mluvil i TOP 09 Pospíšil, který bude lídrem společné kandidátky. Vysvětlil, že podle návrhu spolupráce zůstane zachována forma dvoukoalice TOP 09 a STAN, zástupci dalších tří stran včetně lidovců na ni doplní svoje zástupce.

"Myslím si, že ten projekt tím pádem naplňuje heslo Spojenectví pro Prahu, protože tam budou zástupci dalších demokratických stran a naším cílem je, aby demokratické hlasy nepropadly. A hlavně máme shodu na programu, který jsme dali jako TOP 09 a STAN dohromady," uvedl Pospíšil. 

Možná i jiná města

O možné spolupráci a společné kandidátce jednali zástupci KDU-ČSL, TOP 09 a STAN i v Brně. Zatím však není jasné, jestli a v jakém formátu se na spolupráci domluví. Podle vyjádření zástupců stran se zatím zdá, že budou lidovci nakonec kandidovat sami. Podobně to nicméně vypadalo i v Praze.

Komunální volby se uskuteční 5. a 6. října. V čele hlavního města stála po čtyři roky primátorka z ANO Adriana Krnáčová, která už znovu nekandiduje.

Glosa Věslava Michalika: Audit za půl milionu, který nikdo neviděl. Čtěte zde.