Volby jsou tu! Podle čeho vybrat správného kandidáta? Jak volit?

Zobrazit fotogalerii (1)
 

Dnes a zítra si rozhodneme o velení v našich městečkách a vesnicích. Nehodláme moralizovat, jen na poslední chvíli nabídnout pár námětů, podle čeho vybírat. I když každý má stejně už víceméně jasno, čas na zamyšlení se může vyplatit.

Jak se volí

V první řadě je asi dobré připomenout, jak se volí. Každý máme tolik hlasů, kolik je v obci zastupitelů, což obvykle koresponduje s počty kandidátů na jednotlivých kandidátkách. Svoje hlasy pak rozdělíme mezi své favority. Do schránek jsme dostali volební lístek (ve větších městech volební plachtu) se všemi kandidátkami. Vše je podrobně popsáno v návodu, který byl též v modré obálce.

Nejjednodušší  je zakřížkovat jednu stranu či uskupení, hlasy pak připadnou oné zakřížkované kandidátce.

Další možností je pověstné „kroužkování“, ovšem pozor, letos se „křížkuje". Můžete zakřížkovat kandidáta, který se díky preferenčním hlasům posouvá výše v kandidátce a má větší naději na židli v zastupitelstvu a třeba i na starostu.

Kroužkování na jedné kandidátce: Zaškrtnete kandidátku a kroužkujete své favority „uvnitř“ kandidátky. Ti se pak posouvají blíže k zastupitelské židli. Ta je potká či nepotká podle úspěchu volebního uskupení a počtu mandátů, které uskupení získá.

Kroužkování napříč spektrem: Klidně můžete rozdělit „své hlasy“ osobnostem, kterým věříte nezávisle na jejich příslušnosti. Jen musíte dávat pozor, abyste nepřekročili počet mandátů (zastupitelů) ve vašem zastupitelstvu, to by byla pak vaše volba neplatná.   

Kroužkování kombinované: Můžete zakřížkovat kandidátku a zároveň kroužkovat (ne křížkovat více kandidátek) i na jiných kandidátkách. Což znamená, že zakřížkované kandidátce zůstane počet hlasů, který jste neumístili jinde. Příklad pro jednoduchost (pro jistotu s fiktivní obcí s 21 zastupiteli a fiktivními stranami): Zakřížkujete stranu Iniciativa pro dobro a na jiných kandidátkách zakřížkujete Karla K. a Pepu F. a Milenu C. Pak kandidátce Iniciativa pro dobro zůstane 18 vašich hlasů a po jednom preferenčním hlasu si odnesou Karel, Pepa a Milena.   

Volební plakáty

Vejdou se na ně jen jednoduchá hesla. Takže jde spíš o nápaditost a přívětivou tvář a aby byla strana na očích než o volební proklamaci. Přesto i hesla mluví. Pokud hlásají cosi jako „levnější život v ...“, je třeba přemýšlet o financování takového slibu. Co se ovšem obvykle dá vyčíst, je kandidát na starostu. Přemýšlejme, co o něm víme, co umí, co zvládne, za koho kope a jaký je manažer. Práce starosty je těžká a zodpovědná.

Volební program v komunálních volbách

Pokud program slibuje formou obecných populistických hesel, kandidát nejspíš nerozumí řízení obce. Jinak by sliboval konkrétnosti. Obecné sliby do komunální politiky nepatří. Stejně tak do ní nepatří nesplnitelné sliby, které se nedají profinancovat. Pokud jde o program strany, která dosud vládla, je dobře se podívat na projekty, které slibovala před čtyřmi roky a kolik jich splnila a jak zadlužila či nezadlužila obec. Pokud vládnoucí strana slibuje to samé co dřív, například, že zajistí větší bezpečnost, lepší školu, zdravé finance atd., a přitom škola je hrozná, dluh a úroky kruté, je třeba přemýšlet.

Ideologie v komunální politice

Ideologie do komunálních voleb moc nepatří, komunální politik je hlavně praktik a shání peníze na projekty, které pak efektivně realizuje. Otevírá radnici pro občany, komunikuje zásadní projekty a zjišťuje vůli většiny. V optimálním případě.

Pomlouvačné pamflety

Kampaně, které „dehonestují“ kandidáty, jsou už u nás předvolebním standardem. Někdy se k nim autoři přihlásí, jindy ne. V každém případě jsou velice funkční a jak se říká: na každém šprochu pravdy trochu. Nicméně, pokud není jasný zdroj informace a nejsou důkazy, jde většinou o účelovou špínu, tak buďme k negativním kampaním obezřetní a velmi prověřujme argumenty.  

Volební kalkulačky

Kalkulačky jsou čtenářsky přitažlivé, tak je publikuje kde kdo. Jsou ale citlivé na to, jak se do nich vloží volební programy stran. Když jsou programy dostatečně populistické a nekonkrétní, tak pokryjí široké spektrum zájmů, nicméně se pak u obecných slibů stává, že „skutek utek“. Osobně jsem vyzkoušel jednu z pražských kalkulaček a vyšlo mi, že mířím k volbě jedné extrémistické straně a jako druhá preference byla aktuálně programově neurčitá levicová strana. Ačkoliv bych tato uskupení nikdy nevolil.  Kalkulačky je tedy třeba brát spíše jako inspiraci a vrátit se k selskému rozumu.

Klíčová slova: