Konec politiky jedné Číny: Praha chce navázat na práci Václava Havla, vláda je proti

Slíbená panda zatím do Prahy nedorazila
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Vedení hlavního města chce ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstranit článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu. Shodli se na tom zástupci pražské koalice složené z Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL).

Podle politiků byl Praze článek vnucen a ve smlouvě mezi dvěma městy je zcela nadbytečný. Pokud záměr schválí rada, primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zahájí jednání o úpravě smlouvy. Pokud by protistrana odmítla, ve hře je i její úplné vypovězení. To by muselo schválit zastupitelstvo.

Radní na dnešním zasedání zatím o záměru nehlasovali, protože podle Hřiba ještě není formálně připraven. Vedení města by ho chtělo schválit do konce ledna. Pokud se tak stane, dostane primátor mandát zahájit jednání se zástupci Pekingu o úpravě, což by se mělo stát do června. Pokud by v jednání neuspěl, o dalším postupu by rozhodovali zastupitelé a zástupci koalice se nebrání ani úplnému ukončení partnerství s čínskou metropolí.

Ministr Petříček je proti

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) řekl, že pokud dojde ke změně smlouvy, vláda se od takového kroku distancuje. "Politiku jedné Číny zastává Česká republika kontinuálně od sametové revoluce, plně v souladu s oficiální politikou EU a USA," uvedl ministr. Připustil však, že smlouva byla uzavřena mezi Prahou a Pekingem, ne mezi státy, a proto do ní ministerstvo zahraničí nemůže zasahovat a má pouze konzultativní roli.

Smlouvu s Čínou město pod vedením Adriany Krnáčové (ANO) podepsalo v roce 2016. Zakotvuje kulturní a hospodářskou spolupráci mezi oběma městy. Právě kvůli třetímu článku smlouvy, hovořícímu o politice jednotné Číny, smlouva sklidila vlnu kritiky. Tehdejší vedení svůj podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo.

Prověření Huawei a ZTE

Zapůjčení zvířete se zatím neuskutečnilo a podle nového vedení Prahy není tak podstatné. "Za Prahu Sobě jsme si jisti, že lidská práva jsou více než panda v zoo," řekl lídr uskupení Jan Čižinský. "Politika TOP 09 je dlouhodobě v duchu Václava Havla, to znamená v duchu lidských práv," přidal se předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Dodal, že článek je nadbytečný a servilní. Podobně se vyjádřila radní Hana Marvanová (STAN/Spojené síly), podle které článek v zásadě znamená podporu autoritářského režimu v Číně.

Primátor Hřib doplnil, že například v podobné smlouvě se Šanghají žádný takový článek není. Dodal, že město také nechává na základě varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost prověřit, zda úřad využívá technologie čínských firem Huawei a ZTE. Magistrát již uvedl, že s výjimkou několika služebních telefonů zařízení od firem nepoužívá. Primátor dnes řekl, že analýzu rozšířil i na městské společnosti.

Klíčová slova: