Babišův kluk Jarda Jágr poletí se Zemanem do Číny. Budou konečně ty miliardy?

Snad to v té Číně Jarda ošéfuje
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nikdo nemůže pochybovat o tom, že Jaromír Jágr je jedním z nejlepších hráčů naší hokejové historie. Zároveň se propůjčil k reklamě na Vodňanské kuře a podpořil ve volební kampani současného premiéra Andreje Babiše. Teď se chystá na misi do Číny a není to tak dávno, co byl tváří kontroverzních telefonů Huawei.

Co dělá Jaromír Jágr ve svém soukromí, může být každému úplně jedno. Jestli dostal dobře zaplaceno od Babiše za Vodňanské kuře a od Číňanů za Huawei, jako že s největší pravděpodobností ano, tak proč své jméno, tedy tvrdě budovanou značku, šikovně neprodat?

Ohánět se morálkou by asi nebylo v tomto případě fér. Každý si musí sám v sobě zodpovědět, zda mu nevadí veřejně podporovat trestně stíhaného premiéra a člověka, který jen málo svých slibů promění v realitu. Vždyť všechny peníze smrdí stejně, jedno od koho jsou.

Hlavně, ať mu nic nezatají

Otázkou však je, jaký význam má Jágrova cesta do Číny. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka je z této země, která stále ve velkém porušuje základní lidská práva, zájem o rozvoj sportu a Česká republika by v tom měla napomoci. Jágr už se nedávno účastnil i oficiální recepce s čínskou vicepremiérkou Sun Čchun-lan.

Jaromír Jágr bude tváří hokejového turnaje zimních olympijských her v Pekingu v roce 2022.

Tak snad majitel Rytířů Kladno dokáže více než jen slibovat a konečně se podaří nějaká zásadní čínská investice. Třeba do rychlobruslařského oválu pro Martinu Sáblíkovou, novou hokejovou halu v Brně nebo...ale to je jedno, že pane premiére? Prostě koho kuře jíš, toho píseň zpívej. Hlavně, aby mu v daleké zemi nic nezatajili, po elektrokolech už by to bylo fakt moc.

Prezident Miloš Zeman se do Číny chystá už popáté, jeho cesta je vždy doprovázena velkými gesty a sliby, že to Česku přinese obrovské čínské investice v řádech desítek miliard. V tomto ohledu skutek jaksi utek, nejlidnatější země světa zde proinvestovala jen zlomek z těchto nenaplněných slibů. Do Jardy Jágra se teď znovu vkládají naděje národa. Snad to konečně klapne...

Výlet za skoro 9 mega

Zajímavý je bezesporu také fakt, že se Zemanem do Číny letí končící ministři Dan Ťok a Marta Nováková (oba z hnutí ANO). Z pohledu protistrany bude mít jejich slovo asi stejnou váhu, jako kdyby o sestavě mužstva na další rok rozhodoval odvolaný trenér. Manažersky tedy hodně zvláštní krok, spíše to vypadá na poslední výlet za "odměnu".

Náklady na cestu českého prezidenta do Číny, kde se mimo jiné setká i se svým protějškem Si Ťin-pchingem, jsou odhadnuty na 8,9 milionu korun z kapes daňových poplatníků. Částka zahrnuje i náklady na cesty přípravných týmů.